Mijn moeder had in de jaren ’50 een idool: Audrey Hepburn. Met haar tengere figuur en zwarte haar deed zij haar uiterste best zo veel mogelijk op deze actrice te lijken. Dat schoot me weer te binnen, toen ik hoorde over de tentoonstelling die georganiseerd zou worden rondom Audrey Hepburn en de maker van haar kleding, Hubert de Givenchy. Dus natuurlijk moest ik daar met mijn moeder naartoe.

Givenchy een levende legende

Het retrospectief in het prachtige Haags Gemeentemuseum is groots opgezet. Dat betekent dat er een overzicht wordt gegeven uit het hele werk van de Franse couturier Hubert de Givenchy (1927), een van de grootste modewerpers van de 20e eeuw.  Bijzonder is dat deze levende legende de tentoonstelling niet alleen heeft geopend maar ook mede heeft ingericht. De tentoonstelling is een eerbetoon aan Givenchy’s muze en vriendin, actrice en Unicef-ambassadrice Audrey Hepburn (1929-1993). Vandaar de titel: ‘Hubert de Givenchy. To Audrey with Love’.

Audrey Hepburn als muze

Opvallend dat mijn moeder en ik maar ook de andere bezoekers zoveel jaren na haar dood nog steeds geïnteresseerd zijn in Audrey Hepburn. Wat een enorme aantrekkingskracht heeft deze bijzonder vrouw op het publiek! De presentatie in de tentoonstelling laat ook geen twijfel over wat wat een prachtige vrouw Audrey was, zowel van binnen als van buiten.
Op het tweede oog kijkt men pas naar de fraaie ontwerpen van Givenchy. De geëxposeerde haute couture is speciaal voor Audrey gemaakt en ook door haar zelf gedragen. De modeontwerper koos voor deze tentoonstelling een aantal van zijn meest geliefde creaties die nog niet eerder getoond werden aan het publiek.

Audrey Hepburn als actrice

Givenchy ontwierp ook de kleding voor acht films, waarin Audrey Hepburn de hoofdrol speelde. In de tentoonstelling zie je daar ook beelden van, zoals Funny Face en Breakfast at Tiffany’s.
Givenchy had met Audrey goud in handen. Door zijn klassieke, elegante stijl belichaamde zij een nieuw, modern schoonheidsideaal van de jaren ‘50: jong, lang en slank. Hij ontwierp ook haar garderobe voor privé-aangelegenheden. Dat geeft wel aan dat zij zich heel prettig voelde in de door hem ontworpen kleding.

Audrey Hepburn als moeder

Audrey Hepburn

Speciaal voor de doop van haar zoon ontwierp Givenchy deze jurk voor Audrey Hepburn.

Aandoenlijk is het om een inkijkje te krijgen in haar privéleven. Zoals de frêle japon met borduursels die Audrey droeg bij de doop van haar oudste zoon, Sean Hepburn Ferrer in 1960.
Letterlijk en figuurlijk krijgt de bezoeker een kijkje in de keuken bij de actrice met Nederlandse roots. Diverse boeken met haar eigen ‘huis-tuin-en-keuken’-recepten werden samengesteld door Audrey’s tweede zoon, Luca Dotti.
Het geeft maar aan dat ook zij een mens van vlees en bloed was maar in haar geval wel een beeldschoon exemplaar van vlees en bloed. Net als mijn eigen moeder, die tijdens dit museumbezoek heerlijk wegdroomde als voormalig look-a-like van Audrey Hepburn!

To Audrey with Love

De tentoonstelling is een groot eerbetoon, concluderen mijn moeder en ik bij het verlaten van het museum. Zowel zoon Luca Dotti en Hubert de Givenchy geven allebei blijk van hun grote liefde voor Audrey. De een als zoon door haar liefde voor het gezin en de ander door de bijzondere vriendschap die hij nog dagelijks mist. Daarom gaf Givenchy niet voor niets de titel aan deze tentoonstelling mee: To Audrey with Love.

Het Gemeentemuseum (GEM) in Den Haag bezit overigens een van de belangrijkste modecollecties ter wereld, waarvan een tiental ontwerpen van Hubert de Givenchy. De tentoonstelling is nog te zien in Den Haag t/m 26 maart 2017.

Openingsfoto: Tom Margie/Flickr.com