Tot de eerste week van april heeft de Belastingdienst 1 miljoen minder aangiften ontvangen dan vorig jaar.  Misschien komt het door het mooie weer, suggereert de een. Misschien, zegt de ander, omdat veel mensen zich laten misleiden door de brief die op de mat is gevallen. Daarin meldt de Belastingdienst dat ‘u waarschijnlijk geen aangifte hoeft te doen, omdat uw aanslag vorig jaar op nul uitkwam’.

U blijft altijd verantwoordelijk voor eigen aangifte

aangifte

Financiële dienstverlener Hans Houweling geeft tips aan lezers van Meerdanvijftig.nl.

“Altijd de vooraf ingevulde getallen checken. Reken uit of u inderdaad niets terugkrijgt. U blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk,” raadt financieel dienstverlener Hans Houweling van Houweling & Partners uit Huizen aan. Vooral meerdanvijftigers geeft hij een aantal nuttige tips. Voor wie eindelijk de moed heeft verzameld voor het vervelendste klusje van het jaar.

En/of rekening met ouder of kind

“De laatste weken tref ik bij de aangiftes al ingevulde tegoeden van bankrekeningen van mensen die met elkaar een en/of rekening delen. Het gaat dan om ouders en kinderen die in geval van nood bij elkaars rekening willen kunnen komen,” vertelt Hans Houweling die met zijn bedrijf per jaar bijna 300 aangiftes verzorgd voor particulieren en zo’n 200 voor ondernemers. “Dat betekent dat je zomaar onterecht wordt aangeslagen voor het vermogensrendement van je kind of van je oude vader. Goed opletten dus!”

Dividendbelasting op effecten in de aangifte

“Dit is typisch iets wat veel mensen vergeten. Maar de ingehouden dividendbelasting op binnenlandse aandelen kan van de inkomstenbelasting worden afgetrokken. En dat is toch meegenomen! Zeker nu veel mensen hun spaartegoeden hebben verplaatst naar effecten.”

Alleenstaande ouderenkorting aanvinken

Alleenstaande AOW-gerechtigden klagen vaak over hoe ze worden benadeeld tegenover samenwonenden. Maar Hans Houweling wijst ze graag op de mogelijkheid om een korting op hun inkomstenbelasting in te vullen. “De belastingdienst kan dat niet altijd weten, dus dat moet je zelf aangeven. Het gaat om meer dan 400 euro. Dat is toch een aardig bedrag!”

Omzeil successierechten

Oudere ouders met een vermogenspositie kunnen hun kinderen successierechten besparen door vermogen boven de 122.000 euro aan hun kinderen te schenken. Boven die drempel verdubbelt het tarief naar 20 procent. U weet nog niet hoe oud u gaat worden en bent bang in uw laatste jaren dan op een houtje te moeten bijten? “Schenk het dan via een lening op papier die herroepelijk is. De ouder blijft de schenking dan wel schuldig aan het kind en moet daarvoor dan wel de wettelijke rente van 6 procent betalen. Maar dat maakt het altijd nog de moeite waard,” aldus Hans Houweling.

Giften opgeven in aangifte

Veel meerdanvijftigers zijn gulle gevers aan goede doelen. Weten ze ook dat ze giften boven 1% van hun drempelinkomen mogen aftrekken met een minimum van 60 euro? “En ik wil ze toch graag ook wijzen dat als ze de goede doelen machtigen 5 jaar lang hun gift automatisch te incasseren, ze zelfs geen drempel hebben om het bedrag te mogen aftrekken,” aldus Hans Houweling.

Kosten tandarts of diëtist aftrekken

Veel buitengewone lasten zijn niet langer meer aftrekbaar maar onverzekerde zorgkosten, zoals voor. tandarts, diëtist of  bepaalde hulpmiddelen kunt u wel van de inkomstenbelasting aftrekken. Dat mag namelijk, in tegenstelling tot uw ziektekostenpremie en aanvullende verzekeringspremie. “Veel mensen doen die uitgaven dan tegelijkertijd in het jaar, waarin ze het willen aftrekken.”

Wet Hillen op aangifte

Check of de Belastingdienst nota heeft genomen dat u in het bezit van een huis bent, anders dient u daar bij uw aangifte wel zelf rekening mee te houden! U krijgt dan te maken met hypotheekrenteaftrek en de huurwaarde van uw woning. Heeft u geen of een kleine hypotheekschuld, zoals veel meerdanvijftigers, dan heeft u door de Wet Hillen toch recht op aftrek. Die aftrek is dan net zo groot als het verschil tussen het eigenwoningforfait dat u bij uw inkomen moet optellen en de hypotheekrente die u mag aftrekken. Zodat u altijd op nul uitkomt…

Aangifte te ingewikkeld? Raadpleeg een deskundige

Zakt de moed u nu alsnog in de schoenen? Dan kunt u tegen vergoeding natuurlijk altijd raad vragen bij Hans Houweling en zijn financiële collega’s in den lande. “Maar voor veel mensen is het alleen maar checken of de ingevulde gegevens van de belastingen kloppen. En dan is het invullen van een aangifte een klusje van drie tot tien minuten.”

Openingsfoto: Pixabay/ Lucia Grzeskiewicz