Even was daar de twijfel: zou Stella Ruisch na de pneumokokken- en griepprik zich ook nog tegen corona laten vaccineren? Weer een afspraak! Maar met een stedentrip in volgepakt openbaar vervoer voor de boeg, nam ze toch maar het zekere voor het onzekere. Zo lang is het nu ook weer niet geleden dat we een lockdown hebben meegemaakt. Planjeprik bleek echter niet zó gemakkelijk.

Afspraak over een maand

Even denk ik dat de website planjeprik.nl niet goed werkt. Op het intikken van de gewenste datum geeft hij aan dat ik een maand later (!) terecht kan in een andere gemeente. ‘Hè!’, denk ik verbaasd. Nog maar eens opnieuw beginnen. Maar het is echt waar. En wil ik in mijn eigen wijk terecht, dan wordt het nóg later. En dat terwijl er toch bijna 90.000 mensen in mijn Amsterdamse stadsdeel wonen, waarvan een groot deel 60plus is….Tegen de tijd dat ik de prik kan halen is het al bijna winter en halverwege het nies- en snotterseizoen.

Dokterspraktijk geoliede machine

Hoe anders is het verlopen met mijn griep- (en pneumokokken)prik. Van mijn dokterspraktijk krijg ik een brief met twee data waarop de hele middag is gereserveerd. In voorgaande jaren stond er een rij maar wel een die goed doorliep. Een geoliede machine van rijen prikkers zorgde daarvoor. Als ik bij het gezondheidscentrum aankom, regent het en dat heeft de animo geen goed gedaan. Ik kan zo doorlopen.

Planjeprik 12 kilometer verderop

Planjeprik.nl voor een coronavaccinatie blijkt een goocheldoos. Een kleine wijziging in de gewenste datum en plotseling komen er weer nieuwe locaties bij. Alleen opnieuw niet een bij mij in de buurt. Omdat de stedentrip naderbij komt, kies ik dan maar voor de dichtstbijzijnde plek. Die bevindt zich 12 kilometer verderop….

GGD locatie Amstelveen: 12 kilometer verderop.

GGD versus huisartsen

Ik ben niet de enige waarbij de vraag opborrelt waarom al die prikken niet op één locatie kunnen worden gegeven en op één tijdstip. Een kwestie van geldstromen en van belangen, lees ik op de nieuwssite van Eenvandaag. De huisartsen willen de gunstige vergoeding van de griepprik niet kwijt en de GGD wil de coronavaccinatie kennelijk in eigen hand houden.

Politiek moet worden wakker geprikt….

Je vraagt je als burger toch af waar de lange termijnvisie blijft over de gezondheidszorg en de kosten ervan. Net als bij mijn gezondheidscentrum als bij de GGD zie ik ingehuurde helpers die er normaal niet werken. Wat we ook stemmen komende woensdag 22 november, het is wel duidelijk dat het onderwerpzorg’ is ondergesneeuwd bij bestaanszekerheid, immigratieproblemen, woningnood. En vooral: wie wordt de premier? Misschien is het hoog tijd dat de politici worden wakker geprikt…!

Meer lezen

Stella Ruisch constateerde dat de zorg en de vergrijzing dit jaar ook nauwelijks werd genoemd in de Troonrede. Afspraken maken is niet alleen een uitdaging via planjeprik.nl. Nog niet zo lang geleden schreven we op Meerdanvijftig.nl over het antwoordapparaat in de zorg. De drempel die nu door afstand en datum wordt opgeworpen zal voor twijfelaars net het duwtje zijn om géén prik te halen. Zoals de man van Stella Ruisch die eerder ook geen heil zag in een pneumokokkenprik. Maar we mogen natuurlijk niet vergeten wat de coronavaccinatie voor ons heeft betekend!

Openingsfoto: collage © Stella Ruisch