Net als Stella Ruisch beseft hoe gelukkig ze is met de kleinkinderen, blijkt uit onderzoek van Plus Magazine dat ze dat gevoel met héél veel grootouders deelt. Nog mooier is om te lezen dat opa’s en oma’s helpen bij de ontwikkeling van hun kleinkinderen tot mensen die meeleven en klaar staan voor anderen. En dat ze zelf mentaal fit blijven door het contact met volgende generaties.

Andere verhouding dan met eigen ouders

Soms denk ik wel eens terug aan de relatie die ik zelf met mijn (schoon)ouders had, toen de kinderen nog klein waren. Ook zij stonden voor ons klaar maar dat was wel minder vanzelfsprekend dan voor mijn generatie opa’s en oma’s.

Een vaste oppasdag, zoals wij die hebben? Dat kwam niet bij ons op. Zoals ik hier al heb beschreven, was dat ook best wel even wennen. Gaandeweg ben ik het steeds leuker gaan vinden. En sinds de kleintjes uit de luiers zijn, gaat ook opa graag met ze aan de wandel. Samen boodschappen doen en bij de bakker eindigen voor iets lekkers.

Meer dan de helft van de grootouders in het onderzoek van Plus magazine beschrijft zijn kleinkinderen als zonnestraaltjes en nog meer grootouders prijzen zich gelukkig, dat de kleinkinderen langs komen.

Terugbladeren in boek van mijn leven

Laatst dacht ik even na waarom ik het leuk vind dat ik zoveel mee krijg van mijn kleinzoons die nu ruim 7 en 3 jaar oud zijn. En de verklaring vond ik in het boek van mijn leven. Door de komst van kleinkinderen krijg ik de kans om terug te bladeren en de tijd van mijn eigen jeugd en dat van mijn kinderen nog eens te herbeleven. Zelfs als is het iets onbenulligs is als het sabbelen op een koordje van een jas. O, ja, dat heb ik ook gedaan! En dat getreuzel met eten dat je af en toe tot wanhoop drijft: heb ik óók met mijn kinderen mee gemaakt.

gelukkig met kleinkinderen
Onthaasten met de kleinkinderen tijdens een herfstwandeling. Stokken zoeken is belangrijk!

Andere opvoedproblemen, andere oplossingen

De valkuil voor betrokken opa’s en oma’s is het bemoeien met de opvoeding. Ook al zie ik de kleinkinderen soms meerdere keren per week, ik ben niet hun ouder. Natuurlijk gelden in ons huis onze regels en in het huis van de ouders die van hen. Maar ook ik ben wel eens in de valkuil gevallen met goedbedoelde opvoedadviezen. Hier geldt: wacht tot je mening als grootouder wordt gevraagd. Een nieuwe generatie ouders heeft ook met andere problemen (denk maar aan beeldschermen) te maken en ook andere, eigen, oplossingen.

Ben ik wel een goede oma?

Uit het Plus Magazine kwamen ook nog wat andere, minder leuke resultaten. Grootouders die hun kleinkinderen niet meer zien of die zich achtergesteld voelen bij de andere opa en oma. Tja, kijken en vergelijken is menselijk. En dan wordt het lastig als jij als oma bijvoorbeeld nog werkt en de andere oma of opa heeft alle tijd van de wereld. Of meer geld te besteden dan jij. En dan heb ik het nog niet eens over de onzekerheid waar veel vrouwen en dus ook oma’s onder lijden. Bén ik wel een goede oma?

Genieten zo lang het kan

Inmiddels kan ik echter beamen wat ontwikkelingspsychologe Nelleke Rögels in Plus Magazine adviseert. “Probeer als het enigszins kan je eigen band met je kleinkind(eren) op te bouwen.” Ieder mens, dus ook iedere oma heeft zijn eigen aantrekkingskracht voor een kind. Daarop moet je maar vertrouwen.

Want onvermijdelijk breekt de tijd aan dat de grootouders zich voor de kleinkinderen achter denkbeeldige geraniums bevinden, terwijl de spannende échte wereld dringend lokt. Dus prijs ik me nu gelukkig met de kleinkinderen en geniet van ze zo lang het kan!

Meer lezen over opa’s en oma’s

Er wordt wat onderzocht op het gebied van het netwerk rond kleine kinderen. Zijn meerdere opvoeders nu goed of slecht? En met al die nieuwe relaties, hoe zit het dan met de band tussen grootouders en kleinkinderen? Wat zijn leuke boeken voor de kleinkinderen van nu? En ja, het is natuurlijk veel beter om kleinkinderen te verwennen met aandacht en niet met snoep…Marlies Mielekamp schreef over de vraagstukken die grootouders op hun pad tegen komen: grootouderschap als beloning. Dat was naar aanleiding van het boek ‘opa en oma zonder stress’.

Openingsfoto: speculaas maken samen met de kleinkinderen, wat een plezier. Foto:©Stella Ruisch