7 tips voor een geslaagde reis

Dagtocht of een paar dagen: we tippen het Duitse Waddeneiland Borkum. Het eerste Duitse Waddeneiland, iets ten oosten van Rottumeroog, is bereikbaar vanuit de Eemshaven in Groningen en vanuit Emden in Duitsland. De rit naar de afvaartplek in de Eemshaven voert langs het industrieterrein, langs het bordje naar de molen Goliath en langs de afvaart van de veerboot naar Kristiansand. Het lijkt alsof we naar het eind van de wereld gaan als we de parkeerplaats voor de veerboot bereiken, pal naast het treinstation. Het eindpunt van de lijn Groningen-Eemshaven. We staan tussen eindeloze rijen auto’s met een Duits kenteken. Voor veel van onze oosterburen is deze veerboot aantrekkelijker dan die vanuit Emden.

Trein is bij boot inbegrepen

Het vakantiegevoel begint op de boot. Het weer is prachtig, dus is het vijftig minuten genieten van het uitzicht, voorbijvarende schepen, een zeehond en een lekker zonnetje. Je mag fiets of auto meenemen op de boot, maar wij gaan te voet. Bij aankomst in Borkum staat een ouderwetse trein klaar (bij de prijs inbegrepen) met houten bankjes en open balkons die ons midden in het kleine stadje afzet. In de trein een bont gezelschap van dagjesmensen en toeristen met flinke koffers die wat langer van plan waren te blijven. 7 tips voor een dag of meer op Borkum

De boot naar Borkum

Maak een dorpswandeling

Slenter door de straten. Bekijk de geveltjes. Vergaap je aan de grote (kuur)hotels. Sla je slag in de souvenirwinkels of in de kledingzaken. Let op de tuinen die afgezet zijn met kaakbeenderen van walvissen. Een overblijfsel uit de jaren dat Borkummers meevoeren met de Nederlandse walvisvaarders.

Geniet van Kaffee mit Kuchen

Backerei Konditorei Müller (twee vestigingen in de stad) verkoopt het heerlijkste gebak. Lekker om ter plekke van te genieten én om aan het eind van de dag in te slaan voor thuis.

Bezoek begraafplaats bij de oude vuurtoren

De Alter Leuchtturm uit 1576 is van binnen te bekijken maar de begraafplaats erbij is minstens zo interessant. Je ziet er veel Nederlandse namen: Nederlandse walvisvaarders en hun familieleden.

Walvistanden langs de kant van de weg.
De ‘nieuwe’ vuurtoren uit 1879.
Foto’s: Pixabay, Brigitte Leferink.
Laatste rustplaats van walvisvaarders.

De nieuwe vuurtoren op Borkum

De nieuwe vuurtoren stamt uit 1879 en is 60,3 meter hoog. Neem de 319 traptreden naar de top voor een prachtig uitzicht over het eiland en het water.

Poppen en dieren in Heimatmuseum Dykhus

Het is een klein museum, Heimatmuseum Dykhus. Het herbergt veel opgezette dieren, het skelet van een potvis, chinees porselein, gebruiksvoorwerpen en nog meer. Vanaf buiten kun je een blik werpen op de verzameling poppen die het museum rijk is.

En natuurlijk het strand

Borkum heeft kilometers zandstrand. Buiten het seizoen kun je er lekker uitwaaien, in het zomerseizoen staat het vol met de typisch Duitse strandstoelen waarin je helemaal kunt verdwijnen.

Het strand van Borkum met ouderwetse strandstoelen in de zomer. Foto: Katermikesch/Pixabay

Alles van Borkum zien op de fiets

Wil je wat meer van het eiland zien dan alleen stad Borkum dan is de fiets het ideale vervoermiddel. Heb je geen eigen fiets bij je, geen nood. Op het eiland zijn fietsen te huur. Borkum is slechts 30 kilometer lang. Op één dag kun je het hele eiland over fietsen met af en toe een stop voor een korte wandeling, bijvoorbeeld door natuurgebied Hooge Hörn.

Meer lezen over het hoge noorden

Dat Brigitte Leferink de begraafplaats minstens zo interessant vindt als de vuurtoren, is niet verwonderlijk. Ze gaf al eerder blijk van haar fascinatie voor oude begraafplaatsen. Ze schreef over het lot van de graven van Oterdum en over de romantiek van een begraafplaats. Meer lezen over de Waddeneilanden? Brigitte gaf eerder 7 tips voor een geslaagd bezoek aan Waddeneiland Vlieland. Stella Ruisch genoot van Texel en fietste tussen de vogels op Terschelling en Kees Rooze bezocht de Deense Wadden.

Openingsfoto: Denise Jans/Unsplash