In een onregelmatig verschijnende serie voor Meerdanvijftig schrijft Kees Rooze over zijn passie voor fotograferen. Deze keer trakteert hij ons graag op de beelden die hij op nazomerse tochten op de fiets schoot. Een beeldboeketje om herfstige dagen mee op te vrolijken.

Natuurlijk maak ik foto’s in de vakantie maar nog vaker maak ik foto’s ná de vakantie. Zo hebben mijn partner en ik regelmatig op het eind van de dag de behoefte nog even een stukje te gaan fietsen. Vaak maak ik foto’s op dezelfde locatie, want het licht is steeds weer anders. Op die manier ontdek je hoe prachtig het licht is vóór de zon achter de horizon verdwijnt. Meestal maak ik bij de avondtocht gebruik van de camera op mijn mobiele telefoon. Ik ben altijd verbaasd over de goede kwaliteit van de foto’s.

Voor de zoveelste keer een rondje Gein

Als het Gein een inspiratiebron voor Mondriaan was , waarom dan niet voor ons? In het begin van zijn schildercarrière schilderde Piet Mondriaan langs dit prachtige riviertje op de grens tussen Utrecht en Noord-Holland, op slechts enkele kilometers van ons huis. Tot onze verbazing zijn er maar weinig mensen na het avondeten onderweg om nog even van een wandeling of fietstochtje te genieten terwijl dat leuk en gezonder is dan voor de televisie uitbuiken. Het Gein verveelt ons nooit; van Driemond naar Abcoude of andersom. In de zomer kijken of de ooievaars op hun nest zitten en genieten van het uitzicht op het water.

Molen en koeien bij Het Gein.
Meer van hetzelfde? Nee, telkens anders.

Gesprek tijdens het schuilen

Fietsen is leuk en heel vaak spreken wij andere mensen. Zoals laatst schuilend voor een stortbui, raakte ik in gesprek met de eigenaar van een filmstudio. Zo passeerde de tijd aangenaam tijdens het wachten op beter weer. De man in kwestie fietste dagelijks van zijn werk van Vinkeveen naar Amsterdam en vice versa op een E-bike met die dikke banden. Zulke stoere fietsen passeren ons tegenwoordig regelmatig met grote snelheid. Je hoort ze gelukkig goed aankomen al was het maar door het lawaai van de banden.   

Fietsen in Brabant en Zeeland

Als wij om een of andere reden ergens naar toe moeten rijden met de auto, nemen wij vaak de fietsen op de fietsendrager mee. Het is altijd verrassend in een andere omgeving te fietsen. Zo kwamen wij in de omgeving van Oisterwijk een mooi beekje en een prachtige bloementuin tegen. Genoeg redenen om even een foto te maken! Vaak hoef je helemaal niet zo ver te rijden om in een totaal andere sfeer rond te fietsen.

Het strand bij Domburg
Alsof ze geschilderd zijn door Mondriaan, klaprozen dit jaar bij de Gaasp.

Met behulp van de knooppunten plannen wij een rondrit door de omgeving. Het voordeel van fietsen is, dat het vrijwel altijd mogelijk is om even te stoppen. Met grote regelmaat fietsen we in Zeeland op Walcheren en zo ontdekten we op een nazomerse dag pluktuinen die nog in bloei stonden. Ook al blijft voor mij de zee favoriet. Zoals ik altijd zeg: als je fietst zie je meer.

Meer lezen over fietsen en fotograferen

Over licht gesproken: begin dit jaar verzamelde Kees ook de prachtigste foto’s aan de rafelranden van de (winterse) dag. Het leuke aan zijn werk is, dat hij een fotografisch oog heeft voor wat ons doorgaans niet opvalt. Zo maakte hij ook een serie foto’s van posters. En onvergetelijk zijn zijn foto’s van straatverlichting. Mèt ons zag hij de bijzondere architectuur van stationsgebouwen. En ja, de herfst blijft natuurlijk ook een fotogeniek seizoen. Kees maakte ook de mooie foto’s bij Paddenstoelen in het bos en op je bord.

Alle foto’s: ©Kees Rooze