Kamperen en handwerken, voor mij horen die twee dingen bij elkaar. Daarom was ik blij verrast toen ik op een dagelijkse blog die ik via mijn mail binnenkrijg het boek Camping Crafts van Lisette Eikelboom voorbij zag komen. Wat zag die cover er aantrekkelijk uit! Toen ik het boek bij uitgever Livres de Louise opvroeg, bleek die ook nog in Nijmegen te zitten en werd het boek persoonlijk bij me thuis bezorgd.

Vrolijk geïllustreerd boek

Het boek is prachtig gebonden en bevat patronen voor breien en haken, maar ook voor naaien, smyrna knopen en borduren. De 24 projecten die erin staan over handwerken, zijn ludiek ingedeeld: tafelgezelligheid, vrolijke boel, opgeruimd staat netjes, fris en fruitig en een deeltje: ook dat nog… Verder stralen de foto’s een immense vrolijkheid uit door de bonte kleuren en de gebruikte achtergrond.

Sommige naaiprojecten zoals de badmuts en de placemats worden gemaakt van geplastificeerd katoen dat ook nog wasbaar is. Lijkt me handig. Wat ook handig is, is dat bij veel projecten een wit kadertje staat voor je eigen notities. Immers vaak verander je iets aan een patroon en zo blijf je je dat herinneren. Verder is er een lila lintje dat als bladwijzer dienst doet. Altijd makkelijk.

In caravan en voortent ga ik los!

Zelf hangen in onze voortent en caravan al eigengemaakte dingen zoals de gehaakte kroonluchter boven de tafel en een plantenhanger  in de voortent en de gehaakte pannenlappen bij het gasstel in de caravan. Een aantal dingen uit het boek ga ik zeker nog maken, zoals de keukenrol kralenketting. Ik heb al bedacht dat ik de houten kralen dan vervang door vilten kralen die ik nog heb. Lijkt me heel fleurig staan in de voortent. Want thuis hebben we alles vrij sober ingericht met neutrale kleuren maar in de caravan en voortent ga ik los! De geplastificeerde papieren slinger boven de tafel ga ik te zijner tijd zeker vervangen door de gehaakte confettislinger uit het boek.

24 leuke projecten om te handwerken

Normaal ben ik niet zo van het borduren, maar voor de kleinkinderen lijkt me het geborduurde kruisje nulletje leuk in plaats van boter, kaas en eieren op papier te doen. Dus wie weet kom ik daar nog aan toe. En in de toekomst zal ik het boek zeker vaker ter hand nemen, want zoals gezegd: er staan 24 leuke projecten om te handwerken in!

Boter, kaas & eieren, een van de 24 projecten uit ‘Camping Crafts’, uitgegeven door Livres de Louise, €17,50.

Meer lezen over creativiteit

Marlies Mielekamp houdt van handwerken en dan met name haken. Zo schreef ze voor onze lezers al over de deken die ze in corona-tijd aan het haken was. Ze ging met haar zus een dagje haken en ze gaf ook een patroon om zelf iets te haken. Ze interviewde ook Wendy van Delden, die haken wil ontdoen van het truttige imago. Marlies gaf ook tips om op eenvoudige wijze je huis te pimpen. En ze volgde kunstenares Ellis Schoonhoven bij haar kanten sluier-project. Met de kleinkinderen naar clowntje Bumba gekeken? Dan is het misschien leuk om de pop te maken, Karin Ruisch doet het voor.