Mallorca is véél meer dan S’Arenal, waar jongeren overdag verbranden in de zon en  het ’s avonds op een zuipen zetten. Wie het massatoerisme in juli en augustus mijdt, kan er de rest van het jaar heerlijk wandelen en fietsen. En  in een omgeving, waar bijna elk uitzicht op een ansichtkaart past. Zoals Son Marroig, waar aartshertog Ludwig Salvator van Oostenrijk en Toscane zo’n 150 jaar geleden aan land ging en zijn hart verloor aan Mallorca.

Mijn nicht, oud-hostess woont vanwege de liefde al tientallen jaren op Mallorca. Dankzij haar leer ik elk bezoek weer een andere kant van het mooie eiland kennen. Dit jaar nam ze ons mee naar Son Marroig, waar we in het voetspoor van de 19de eeuwse aartshertog Ludwig Salvator naar het schiereiland Sa Foradada wandelde.

Sa Foradada gezien vanaf Son Marroig.

Grondlegger van het toerisme

In tegenstelling tot zijn neef, Keizer Franz Joseph van Oostenrijk, was Ludwig Salvator wars van discipline en militairisme. Hij ontwikkelde zich tot wetenschapper en natuurliefhebber en verkende op zijn stoomzeilschip Nixe de Middellandse Zee. Tijdens de wereldtentoonstelling in Parijs, in 1878 presenteerde hij de eerste delen van zijn boek over de Balearen, waartoe Mallorca behoort. Het groeide uit tot een standaardwerk over de eilandengroep en had tot gevolg dat de ogen van de Europese reizigers onder andere op Mallorca en Ibiza werden gevestigd. Daarom wordt hij ook wel beschouwd als de grondlegger van het toerisme.

Kerstavond op Son Marroig

Hier, in Son Marroig, kocht hij hij een huis. En, als we door de tuin naar het prieeltje op de rand van de klif lopen, weten we ook waarom. Voor ons ontvouwt zich een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee. Beneden ons,  liggen moderne jachten op de plek waar de Nixe van Ludwig Salvator voor anker ging. Ooit lag daarnaast ook het schip van Keizerin Sissi. Ze had het zo naar haar zin bij haar aangetrouwde neef, dat ze er een Kerstavond doorbracht. Waarop de keizer wat jaloers naar haar liet telegraferen: “Ik hoop dat die dikke (Ludwig) zorgt voor je welzijn!”

Verliefd op de dochter van de timmerman

Er was nog een reden voor Ludwig om veel tijd door te brengen op Son Marroig. Hij was verliefd geraakt op de dochter van de timmerman die voor hem werkte, Catalina Homar.  Het verschil in leeftijd van 22 jaar en afkomst, waren geen bezwaar voor de aartshertog. Tegen de conventies in nam hij Catalina zelfs mee naar het hof in Wenen.

Son Marroig.
Een van de vertrekken, waar Ludwig zijn tijd doorbracht.

De koele schaduw van de bomen afgewisseld met een blauwe zee

Die grandeur straalt Son Marroig niet uit. Het is een eenvoudig landhuis maar prachtig gelegen aan de kust, tussen de olijfbomen en de geurende dennebossen. Voor 4 euro per persoon mogen we even ronddwalen in de vertrekken van de aartshertog. Zo komen we in de stemming om de wandeling naar beneden te maken naar het baaitje en het schiereilandje Sa Foradada. De hitte van de dag voelen we pas op de terugweg omhoog. Op de heenweg genieten we van de koele schaduw van de bomen, afgewisseld met een blik op die prachtige blauwe zee.

Foto links: de warmte verdrijven in het koele water van het baaitje, waar de Nixe van Ludwig Salvator aanlegde.

Foto boven: In dit uitzicht verlies je je hart aan Mallorca

Ik kan er geen genoeg van krijgen. En hier op deze zonovergoten dag besef ik dat ik hier nog veel vaker wil terugkomen. Net als aartshertog Ludwig Salvator heb ik bij Son Marroig mijn hart verloren aan Mallorca.

Volgende keer: 5 tips voor wie meer wil zien dan het strand op Mallorca.

Meer over reizen naar het buitenland

Bij Meerdanvijftig.nl houden we veel van Nederland maar soms lokt het avontuur in het buitenland ook. Zo fietsten Kees Rooze en zijn vrouw een paar jaar geleden langs de Donau, reden ze langs de Vennbahn en verkenden ze het Saarland. Bij onze oosterburen is het ook fijn vakantie vieren. Zo tipte Brigitte Leferink in coronatijd Wuppertal en Keulen. Maar Berlijn en Dresden zijn ook een stedentrip waard. Ooit gedacht aan de Franse Ardennen? Karin de Lange vestigde onlangs de aandacht op Amiens. Om in Spanje te komen moet je de wachtrijen op Schiphol willen trotseren. Maar o, wat is Madrid zelfs in wintertijd mooi. Of denk eens aan Andalusië of het Portugese Porto. Houdt u meer van Italië? Wij brachten een mooie tijd door in Sicilië dat zelfs in november (wel meer kans op regen) nog warm is. Of kies voor de romantiek in Rome. Wilt u meer lezen over reizen? Klik dan hier.

Foto’s: ©Lia Llinas Rompa, Stella Ruisch e.a.