Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen regelmatig het stokje van haar over. Vandaag een poging om overgebleven eten, als rijst en friet uit de vuilnisbak te houden.

Vijftigplussers meer met milieu bezig?

Manlief verzucht wel eens dat het lijkt alsof wij vijftigplussers meer met het milieu bezig zijn dan de generaties na ons. Overdrijf ik als ik zo als onlangs na een gezellige familiebijeenkomst probeer te voorkomen dat er overgebleven eten in de vuilniszak verdwijnt?Er was eten besteld en dat betekent dat er over het algemeen te veel wordt geleverd. Vooral de kleine kinderen hadden maar een paar patatjes van hun bakje gegeten en bij de stokjes saté schoten de bakjes rijst die erbij bezorgd waren over.

Opgebakken patat smaakt nog prima

Inmiddels weet ik dat frieten een dag later in de pan kunnen worden op gebakken of in de oven opnieuw opgewarmd. Dat heb ik ontdekt toen de ‘familiezak’ friet die we een aantal jaren geleden bij de snackbar hadden gehaald voor een weeshuis leek bedoeld. Nee, toegegeven, ze zijn niet zo lekker als verse patat maar ze smaken zo nog prima.

Misschien komt het omdat ik mezelf als tweedegeneratie hongerwinterslachtoffer beschouw maar er gaat bij mij pas iets in de vuilnisemmer (tegenwoordig gft-bak) als er schimmel in zit of als er echt niets meer van te maken is. Dat laatste is zelden het geval.

Rijst nog gemakkelijker bij tweede maaltijd dan friet

Niet alleen frieten kun je zo nog een tweede kans geven, rijst is helemaal eenvoudig geschikt te maken voor een tweede maaltijd. Sinds de familiebijeenkomst wacht zo een goed afgesloten bakje in de diepvries op een nieuwe bestemming. Gewoon opnieuw opwarmen of als gebakken rijst in de nasi goreng.

Ik kan ‘m ook gebruiken bij dit -oude- krantenrecept voor Kip Jambalaya. Een recept waarom mijn kinderen wel eens vragen als ze bij ons komen eten.

Kip Jambalaya

Kip Jambalaya (en een kliekje rijst) met rauwkost.

Nodig voor 4 personen:

 • 1 ui
 • 1 groene paprika
 • 2 stengels bleekselderij
 • 3 bosuitjes
 • 3 takjes peterselie
 • 200 gr. kipfilet
 • 1 dikke plak schouderham van 200 gr.
 • 30 gr. boter
 • 1 teentje knoflook
 • 1,5 eetlepel cajunkruiden
 • 250 gr. rijst
 • 1 blik tomatenblokjes (nettogewicht 400 gr.)
 • zout, peper.

Ik weet niet hoe het u vergaat met recepten die al jaren mee gaan maar uiteindelijk pas ik ze altijd enigszins aan, zodat ze nog beter bij ons passen. Zo doe ik in de Jambalaya wel eens meer kip in en minder hamblokjes.

Bereiding:

Snipper de ui, was de paprika en snijd die in blokjes. Bleekselderij in stukjes en de bosui in ringetjes. Knip de peterselie fijn boven een kopje. Ook de kip en de ham gaan in blokjes maar pas bij de kip op voor salmonella en snij die op een aparte plank met een apart mes.

Bak daarna in een braadpan de ui, de paprika, de bleekselderij en de kipblokjes.  Pers de knoflookteen erboven uit. Laat het mengsel daarna 5 minuten pruttelen. Daarna de hamblokjes en de cajunkruiden erbij. Vervolgens de -gekookte- rijst en de tomatenblokjes mèt vocht erbij. Voeg er water bij tot aan de rand van het voedsel.  Daarna afgedekt een minuut of 15 laten pruttelen. Af en toe omscheppen. Voor het opdienen de bosuitjes en de peterselie erdoorheen en nog even een minuut meesmoren. Zo nodig op smaak brengen met meer cajunkruiden, wat zout en peper. Lekker met rauwkostsalade.

Na de rijst nu nog op zoek naar een recept, waarvoor ik overgebleven friet kan gebruiken….

Meer sjieke kliekjes

In Sjieke kliekjes tegen voedselverspilling legt Karin de Lange uit hoe ze tot haar eigen recepten komt, mét een recept voor moussaka. Van een restje pastinaak kan ze ook een lekkere linzensoep maken. Stella Ruisch weet van het restant bietjes en asperges ook iets lekkers te maken. Een half bakje champignons deed het nog goed in een ‘campinggerecht‘ .Ook een zak paprika’s ging schoon op. Lezers tipten ook nog paprikachutney. Geïnteresseerd in vegetarische recepten? Brigitte Leferink maakt ter gelegenheid van wereld veganismedag een heerlijk chocolade bananenbrood. Lees hoe je van kliekjes een heerlijke aardappelsoep extra maakt van Brigitte Leferink. Van een verrimpeld appeltje maakt ze een heerlijke plaatkoek. Of maakt van een kliekje Brussels lof een gerecht waarmee je zelfs gasten kunt verrassen. Probeer ook eens een vergeten groente uit als koolraap of kiest pastinaak voor geroosterde groenten à la Ottolenghi. Nog meer lezen over sjieke kliekjes? Klik dan hier.

Openingsfoto: collage gemaakt van rijst (Pille R. Priske/Unsplash) en friet (Somia Lone/Unsplash)