Op stap in je luie stoel

Het coronavirus maakt het ons wat moeilijk op reis te gaan maar dat betekent niet dat we ophouden te dromen over vakanties en stedentrips. Bijvoorbeeld een paar dagen Wuppertal. Het plannen van een reisje is wat lastig, check altijd de actuele stand van zaken voor je vertrekt. Zo lang het nog niet mogelijk is de grens over te gaan, reizen we vanuit onze stoel en genieten we van een virtuele rondleiding.

Vorig jaar moest ik er zijn, in Wuppertal. Voor een feest in de historische Stadhalle. Een goede gelegenheid er gelijk een weekendje weg van te maken. Een paar dagen in een stad die ik alleen maar ken van de borden op de Autobahn, als ik langs rijd op weg naar een andere stad of streek.

Grootste Biergarten van de stad

We starten het weekend in het Wuppertaler Brauhaus. Van buitenaf gezien een mooi gebouw en de verrassing is groot als je binnenkomt. Je staat in een voormalig overdekt zwembad. Op de bodem van het bad staan tafels en stoelen en ook langs de randen boven is genoeg plek om te zitten. Aan één korte kant kun je het bierbrouwproces gadeslaan. In grote ketels worden verschillende bieren gebrouwen. Als je met een groep komt zoals wij, kun je een rondleiding krijgen en tussen de ketels doorlopen. Je proeft verschillende bieren en je kunt nadat je een proeve van bekwaamheid met goed gevolg hebt afgelegd een tapdiploma krijgen. Ondertussen geniet je van een Duitse maaltijd.

Het Brauhaus in Wuppertal. (Openings)foto: Flickr.com/Truus, Jan en Bob too

Ben je alleen of met een klein gezelschap, dan kun je natuurlijk verschillende bieren proeven en er wat bij eten. Bij mooi weer doe je dat buiten, in de grootste (en mooiste, volgens henzelf) Biergarten, midden in Wuppertal. Om alvast in de stemming te komen kun je thuis de 360 graden presentatie bekijken, begeleidt door een vrolijk muziekje. Kijk beslist ook naar de inrichting van de herentoiletten.

Themawandeling door Wuppertal

Zaterdagochtend is het tijd voor een stadswandeling onder leiding van een gids. Er is een groot aanbod van themawandelingen. Wij kiezen voor Villenpracht und Hinterhof. Wuppertal is gebouwd aan de oevers van de Wupper. De stad stond bekend om de textielindustrie.  Direct aan het water waren de fabrieken, wat hoger tegen de berg werden huizen gebouwd. Hoe beter het ging met de industrie, hoe groter de villa’s werden en hoe hoger tegen de berg ze stonden. Bij de rondwandeling maak je ongemerkt een flinke klim om al het fraais te kunnen bewonderen. Ook bij de afdaling, terug naar het centrum van de stad, zie je veel prachtige panden in diverse bouwstijlen en krijg je mooie doorkijkjes naar beneden. We nemen ook een kijkje in de smalle straatjes waar de huurhuizen van de wevers liggen. Een groot contrast met de rijkdom van de textielfabrikanten. 

Industriële successen betaalden zich uit in prachtige villa’s
zoals deze twee. Foto’s: Bilderservice Wuppertal/Pixabay.

Kijk op de website van Von der Heydt-Museum

’s Middags hebben we vrij. Tijd om te shoppen, voor een bezoek aan de dierentuin of het museum. Het Von der Heydt-Museum ligt midden in het voetgangersgebied. Dankzij de bankiersfamilie Von der Heydt beschikt het museum over één van de rijkste collecties in Duitsland. Tot de vaste collectie hoort een verzameling Nederlandse schilderkunst uit de zestiende en zeventiende eeuw. Daarnaast zijn er schilderijen en grafiek uit de 19e eeuw en ook de impressionisten zijn goed vertegenwoordigd. Kijk op de site voor informatie over wisselende exposities.

Het Von der Heydt-Museum.

De zaterdagavond brengen we door in de Historische Stadthalle. Een imposant gebouw dat voor allerlei doeleinden wordt gebruikt: concerten, beurzen, zakelijke en privé bijeenkomsten. Het is geopend in 1900 met een muziekfeest waarbij onder ander Richard Strauss dirigeerde en doorstond zonder veel schade de beide wereldoorlogen.

Bezoek virtueel de Stadthalle

Wij hebben er een diner met muziekoptredens, ballet, toespraken en een dansfeest tot besluit. Onze galajurken en smokings passen perfect in deze omgeving. Neem eens een kijkje in de prachtige pand via de virtuele rondleiding. Klik op de knipperende rondjes om deuren te openen en alle verdiepingen en zalen te bekijken. Een lust voor het oog. Het grote voordeel van een bezoek vanuit je stoel thuis, is dat je het echt goed kunt bekijken. Er is geen wachtrij, je hoeft niet te reserveren en er staan geen drommen mensen in je beeld. Bijna beter dan een echt bezoek.

Richard Strauss trad in 1900 op bij de opening van de Stadthalle. Bovenstaande foto en deze: Bilderservice Wuppertal

Urenlang Frühschoppen

Op zondagmorgen eten veel Duitsers met hun hele familie in een restaurant. Ze noemen dat ook wel Frühschoppen. Het lijkt op de brunch zoals wij die kennen. Wij belanden in een klein restaurant waar nog net een tafel voor twee vrij is. Het buffet biedt een keur een gerechten: zoet en hartig, warm en koud. Van wat wij noemen ontbijt- tot lunchgerechten. Je betaalt een vaste prijs en kunt er gerust uren over doen. Tip: reserveer van tevoren om zeker te zijn van een plek.

Helaas hebben wij na de overvloedige maaltijd niet veel tijd meer om in Wuppertal te blijven. Met spijt kijk ik naar  de Schwebebahn. Het is een soort trein, hangend aan rails. In een folder lees ik dat deze vorm van openbaar vervoer op 1 maart 1901 officieel geopend werd. Keizer Wilhelm II en zijn vrouw Auguste Viktoria maakten voor de officiële opening al een tochtje. De Schwebebahn gaat over een traject van 13,3 kilometer, grotendeels boven de Wupper, van Vohwinkel naar Oberbarmen. Fascinerend om te zien en een goede reden om nog eens terug te keren. Ik sla zeker nog eens af naar Wuppertal!

Virtueel verder reizen

Meer lezen over reisjes om van te dromen? Brigitte schreef eerder 7 tips voor een paar dagen Parijs. Zo schreef Wiette eerder over virtueel museumbezoek. En ook Karin bezoekt tijdens de lockdown steden, luistert muziek en geniet van ballet vanuit huis: streaming is hot.