Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Zet de televisie morgenavond om 20.25 u op NPO1 en beleef met het Eurovisie Songfestival een staaltje televisiemaken van Nederlandse bodem.

Dat winnaar coronavirus heeft mag de pret niet drukken

De slogan ‘Open Up’ van het Eurovisie Songfestival is recht in de roos. Want een beter bewijs dat zingen, zelfs het kijken naar zingen, goed is voor de mens bestaat er niet. Een tegenvaller is het wel, dat juist Duncan Laurence gisteren het coronavirus onder de leden blijkt te hebben. Dankzij de singer/songwriter, die in 2019 won in Israël, beleven we het Songfestival dit jaar in ons eigen land.  Maar het mag de pret van de liedjesshow morgen op NPO1 om 20.25 u niet echt drukken. Hij zal in ieder geval op een of andere manier (virtueel) optreden.

Techniek overwint beperkingen

Afgelopen dinsdag en donderdag gaven de televisiemakers van Nederland met de twee halve finales al hun visitekaartje af. Techniek overwon de beperkingen die het nog steeds heersende coronavirus de samenleving oplegt. De introductiefilmpjes waren leuk opgelost met ‘tiny houses’ in regio’s van ons land. En de presentatie van het kwartet Chantal Janzen, Edsilia Rombly, Nikkie de Jager en Jan Smit verliep gladjes. Behalve dat ik nu met terugwerkende kracht denk: ‘Als Duncan Laurence maar niet te dicht bij Edsilia heeft gestaan….’

Eurovisie Songfestival als behang

Mijn aandacht voor het Eurovisie Songfestival is een aantal jaren verflauwd door de matige inzendingen van ons land. Voeg daarbij de editie van 2000 die voor mij voorgoed verbonden is met de Vuurwerkramp in Enschede op 13 mei. Elk jaar daarna besloot ik de televisie af en toe nog aan te zetten maar dan als een soort behang tijdens het kranten lezen óf een gezelschapspelletje met vrienden of familie.

Met Anouk, Ilse en Waylon weer de juiste toon

Totdat Anouk meedeed en Ilse Delange met Waylon een prachtig nummer vertolkte. ‘We’ hadden weer de juiste -vernieuwende- toon gevonden voor het Eurovisie Songfestival, waar de toeschouwer aan een aantal deelnemers kan horen wat vorig jaar het winnende liedje is geweest. Zo ook, dit jaar, meen ik als amateur luisteraar te bespeuren. Zo’n nummer van Oekraïne afgelopen dinsdag in de eigen taal gezongen, ondersteund met muziekinstrumenten van eigen bodem, kan dan ook op veel goodwill van deze kijker rekenen.

Davina Michelle winnaar buiten mededinging

Gaan de Oekraïners winnen? Dat denk ik niet. Net zo min als Davina Michelle die buiten mededinging dinsdag als pauzenummer samen met actrice Thekla Reuten het prachtige nummer ‘The power of water’ ten gehore bracht. Ook dat was een staaltje van knap televisie maken. Het maakt benieuwd naar wat we morgenavond kunnen verwachten. De lat ligt hoog sinds de uitzending van de twee halve finales.

Meer muziek in beeld

Bij Meerdanvijftig houden we van muziek. Zo tipte Brigitte Leferink de uitzending van de Beste Zangers in het teken van het Eurovisie Songfestival. Zij haalde vorig jaar ook herinneringen op aan het Songfestival. De editie van 2020 is de enige in de geschiedenis die niet doorging. Een andere rol speelt muziek in de film ‘Ma Rainey’s Black Bottom‘, onze kijktip van vorige week. Of in de documentaire The Band, die vorig jaar uitkwam.

Openingsfoto: Nathan Reinds/NPO/NOS/AvroTros