De gedachte van de Keuze van Kees is dat het de bezoekers inspireert op een andere manier naar hun omgeving te kijken. Eerder adviseerde ik eens omhoog te kijken maar deze keer richt ik mijn blik omlaag. Fascinerend om uit te kijken over een stad of een deel van de stad. Op de een of andere manier wil de mens vaak naar boven om vervolgens naar beneden te kijken en soms zijn de uitzichten adembenemend. In de bergen zijn niet voor niets uitzichtpunten en dat is altijd om de diepte in te kijken.

Overnachten in Natuurvriendenhuis

Foto’s hebben de eigenschap herinneringen op te roepen. Ik was een jaar of zeven toen mijn vader een kleine olieverslindende Austin A35 had gekocht. Het ding gebruikte een liter olie voor de afstand naar Maastricht. Toch hadden mijn ouders het plan opgevat helemaal naar Duitsland op vakantie te gaan. Na de eerste liter olie bijgevuld te hebben, hadden mijn ouders als stop in de buurt van de Rijn een Natuurvriendenhuis uitgezocht. Daar waren ze in die tijd lid van. De meeste van die huizen waren spartaans maar als gezin sliepen wij in een grote slaapkamer. Koken moesten we zelf doen in een gigantische keuken, want we waren natuurlijk niet de enigen.
Uitzicht over Praag

Betoverend zicht omlaag

Na enkele dagen kwamen wij aan in de omgeving van het Zwarte Woud. Na het avondeten werd geopperd een wandeling te maken en wel de berg op. Ook mijn ouders hadden kennelijk de behoefte een uitzicht te bewonderen. Het schemerde maar dat maakte het zicht omlaag nog betoverender.

Die rotbergen

Blik op Toledo bij het vallen van de avond.
Optimistisch gestemd werd daarna de terugweg ingezet. Tot de eerste dwarsweg. Moesten we nu links of rechts?  Mijn broer knalde in het halfdonker met zijn knie tegen een uitstekend stuk gesteente, waarop hij de legendarische woorden sprak: ”Die rotbergen!” Totaal verdwaald vroeg mijn moeder in haar beste Duits aan een toevallige wandelaar waar het Natuurvriendenhuis was. De man met zijn kuiten strak in de bruine hoge kousen, was wel bereid om ons terug te brengen. Na een half uur lopen kwamen wij terug in het huis en ik herinner mij nog altijd dat wij een flesje appelsap kregen. In die tijd een bijzondere traktatie.

Stadsmensen kunnen ook omlaag kijken

Ook mijn partner en ik houden van de natuur. Toch blijkt uit mijn fotocollectie dat wij misschien meer van steden houden. Maar ook daar kun je van het uitzicht genieten. Steden in het buitenland hebben vaak het voordeel dat zij op heuvels zijn gebouwd. Dus hoef je niet per se een toren te beklimmen. Praag, Brussel, Toledo en Parijs bieden deze mogelijkheid maar kijk eens omlaag vanaf Brooklyn Bridge op Manhattan en je bent gegarandeerd onder de indruk. Ik kijk uit naar ons bezoek aan Rome. Die stad is immers op zeven (!) heuvels gebouwd. Ben benieuwd hoeveel foto’s dat zal opleveren!