Het feest der herkenning. De vakantie van Kees Rooze in de buurt van Zutphen kende een paar onderbrekingen maar daardoor was het iedere keer weer leuk de toren van de Walburgiskerk aan de IJssel te zien opdoemen. Het is een van de mooiste omgevingen voor het maken van een fietstocht.

Zutphen met rechts de Walburgiskerk.

In de omgeving van Zutphen kun je van alles vinden. Je kunt er prachtig fietsen, wandelen, historie proeven en musea bezoeken. Daarom komen we er graag. Op een steenworp afstand van het naburige Brummen ligt het historische kleinste stadje van Nederland, Bronckhorst. Het behoort tot de favoriete bestemming van mijn vrouw tijdens een vakantie aan de IJssel, alleen al om de sieradenwinkels.

Rondje Bronckhorst

We fietsen over de oude IJsselbrug in Zutphen naar ‘De Hoven’ richting Brummen en dan kiezen we het fietspad over de opgehoogde dijk op onze fietstocht langs de IJssel. Bijzonder door de enorme verscheidenheid aan veldbloemen.

Ik fiets meestal voorop en kijk zo nu en dan achterom om te kijken of mijn partner nog volgt. Heel vaak is zij dan afgestapt om een of ander minuscuul bloemetje op de foto te zetten. Je moet daar kennelijk een oog voor hebben. Ik bekijk gewoon het hele veldboeket.

Vlak bij Brummen volgen wij de weg naar het pontje van Bronckhorst. De man op het bankje waarschuwt de schipper al: “Er komen er nog twee”. De schipper wacht op ons en de lierpont brengt ons naar de overkant. Het waterpeil is laag, dus de helling aan de overkant extra steil,  goed voor de kuiten. Even snel een paar foto’s, want Bronckhorst is fotogeniek.

Het kleinste stadje van Nederland: Bronckhorst.

Deventer vaste prik

Deventer maakt steevast onderdeel uit van een vakantie in de Achterhoek. We fietsen vanuit Zutphen langs de IJssel. Algemeen beschouwd als een van de mooiste rivieren van Nederland, omdat hij hier prachtig meandert door het landschap. Deventer is onder andere bekend vanwege de boekenmarkt (op 7 augustus)  en het ‘Charles Dickens Festijn’ in de kersttijd. Maar het is ook een leuke winkelstad. Zo komen wij steeds in dezelfde modewinkel. De eigenaresse lijkt bijna een bekende. Wij vertellen over ons plan om langs de andere kant van de IJssel direct naar Zutphen terug te fietsen. “Doe dat niet en neem het pontje bij Gorssel, want die route is veel mooier”, zegt de vriendelijke dame.

Wasdag en geen wijndag

Zij heeft gelijk. Op de route niet ver van Gorssel ligt een wijngaard. Helaas was er geen proeverij want het was maandag, wasdag en geen wijndag . Door de bossen komen wij bij het Twentekanaal en via de nieuwe sluizen fietsen wij weer naar Zutphen. Maar niet zonder een ijsje bij banketbakkerij Jolink te hebben gegeten. Voor de bollen op het hoorntje worden geschept, gaat er slagroom onderin het hoorntje, heerlijk!

Sentimental journey naar Brummen, Hal en Oeken

Jaren geleden hebben we regelmatig in Brummen gebivakkeerd op camping De Vinkenweide. Dus maken we een fietstocht om herinneringen op te halen. Ook hier heeft bakker Jolink een vestiging en dus leek het ons een goed plan om er een koffiestop in te lassen. Met gebak. Helaas kan dat niet maar gelukkig leveren ze verderop aan het Grandcafé van ‘Gallery Aaldering’ . Een prachtige salon met oldtimers, waar elke autoliefhebber likkebaardend zal rondlopen.

Gallery Aaldering, voor autoliefhebbers om te likkebaarden.
Bij Huize Leusveld bij Oeken kun je ook mooi wandelen.

We kiezen voor soep en een broodje en als toetje de koffie met gebak. De tomatensoep arriveert met vers brood en pesto. Heerlijke soep, zou mijn schoonvader zaliger ook hebben beaamd. Maar er ook aan toegevoegd: “Er ontbreekt één ding: de ballen!” Om zijn gedachtenis te eren, heb ik daarna maar een broodje bal gehakt besteld.

Een kasteel in Vorden

We besluiten de vakantie aan de IJssel met een fietstocht naar het ‘binnenland’, naar Vorden. In de buurt zijn veel kastelen te bewonderen, tipt een ander echtpaar op de elektrische fiets. Er is zelfs een kastelentocht. Maar wij houden het op dit ene kasteel, waarvan de rododendrons prachtig bloeien. Een fleurige afsluiting van een vakantie die we graag nog een keer ‘overdoen’.

Kasteel Vorden in het voorjaar.

Meer lezen

Zutphen is niet alleen voor Kees Rooze de moeite waard. Ook Stella Ruisch bezong de aantrekkelijkheid van de eeuwenoude stad al eerder. En beschreef de Zutphense musea, die inmiddels 5 jaar geleden zijn ondergebracht in het monumentale Hof van Heeckeren. Karin de Lange bracht er in de buurt een heerlijke maar o zo Hollandse zomer door. Deventer beter leren kennen? Doe dan de podwalk met de makers van Het verhaal van Nederland.

Alle foto’s: ©Kees Rooze