Ongeveer een halve eeuw geleden ontstonden de eerste afslankclubs in Nederland. Overgewicht groeide uit tot een gezondheidsprobleem. Mannen maar vooral vrouwen binden sindsdien de strijd aan met hun gewicht. Of niet? In de serie ‘Mijn gewicht en ik’ laten we mensen aan het woord over hun zelfbeeld. Marieke van Kesteren (56) was van haar 17e tot haar 45e extreem bezig met haar gewicht. Maar ook nu nog denkt ze nog in kilo’s: “Ik ben bang dat ik altijd met eten bezig zal blijven.”

Hoezo, dik?

Marieke van Kesteren vergeleek zichzelf altijd met anderen. “Het gevecht met mijn gewicht begon in mijn puberteit. Toen ik als 14-jarige een foto in bikini van mezelf zag, vond ik me afschuwelijk dik. Als ik nu naar die foto kijk, denk ik: “Hoezo dik?” In onze familie was gewicht een ding, zowel mijn moeder als mijn tantes worstelden ermee. Ook heb ik een nichtje met anorexia. Verder ben ik als kind gepest. Of dat de aanleiding was? Ik weet het niet. Maar het is duidelijk dat mijn zelfbeeld anders was dan de werkelijkheid, want in die tijd was ik niet te zwaar.”

Had me bij mijn eetstoornis begeleid….

“Op een gegeven moment gaf het een enorme kick om af te vallen. Was mijn streefgewicht bijvoorbeeld eerst nog 65 kilo dan dacht ik: 60 kilo zou nog mooier zijn. Ineens was ik 54 kilo en vond ik als ik in de spiegel keek nog steeds dat ik te dik was. Op mijn 18e vloog mijn gewicht onder de 50 kilo. De diëtiste waar ik kwam, verwees me toen naar een internist. Vooral, omdat ik in korte tijd extreem was afgevallen en lichamelijke problemen kreeg. Die arts maakte me toen duidelijk dat als ik zo doorging het niet goed zou aflopen. Toen ben ik weer gaan eten en was binnen een mum van tijd die 25 kilo er weer bij. Achteraf denk ik; had me bij die eetstoornis begeleid. Want dat had ik nodig. Maar ze hebben me gewoon los gelaten.”

gewicht
Afvallen werd voor Marieke een sport….
Foto: Pixabay

Het is iets dat in mijn hoofd zit

“Als ik doodongelukkig werd van mijn gewicht, begon ik weer te lijnen. Vaak at ik in zo’n periode bijna niets en viel extreem af. Geregeld vroeg ik als ik met een vriendin liep en een wat dikkere vrouw zag: ‘Zie ik er zo ongeveer uit?’ Waarop mijn vriendin vaak zei: ‘Doe niet zo gek, die is drie keer zo dik als jij!’ Het is iets dat in mijn hoofd zit, tegenwoordig gaat dat gelukkig wat beter. Ik sport heel veel  en als ik in de spiegel kijk vergelijk ik me altijd met anderen in de sportzaal waarbij ik denk: ‘Hoe dik ben ik eigenlijk ten opzichte van die anderen?’ Dan zie ik dat ik een goed lijf heb. Maar door te vergelijken probeer ik objectief en realistisch te zijn.”

Met eten bezig maar acceptatie neemt toe

“Ik heb er nu een modus in gevonden en eet voornamelijk gezond en vegetarisch. Ik plan mijn eten van tevoren. Als ik weet dat ik morgenvroeg dit ga eten, dan weet ik wat ik die middag nog mag eten. Soms sla ik daarin door, maar het gaat steeds beter. Ik weeg me niet en heb ook geen eetbuien meer. Zodra ik voel dat mijn broek wat strakker zit, werk ik daaraan. Het vertrouwen in mijn lichaam wordt steeds groter. Ik heb wel dingen afgezworen. Chips of frites eet ik bijvoorbeeld nooit meer. Toch zie ik als ik in de spiegel kijk vooral mijn zwakke punten. Terwijl ik als ik wat molliger vrouwen zie, ik alleen maar opmerk wat een knap gezicht ze hebben of hoe mooi ze bewegen. Maar de acceptatie van mijn lichaam neemt toe. Ik word milder naarmate ik ouder word. Toch ben ik bang dat ik altijd met eten bezig zal blijven.’

Meer lezen over ‘Mijn gewicht en ik’

Brigitte Leferink trapte de serie artikelen Mijn gewicht en ik af met haar eeuwige strijd met de kilo’s. Marlies Mielekamp interviewde Karin van den Wollenberg die alle diëten volgde die er zijn. En Jacqueline Coenen vertelde aan Marlies, dat ze ging jojoën nadat ze haar rokje maat 36 te strak vond. Stella Rademakers kreeg er in coronatijd 8 kilo bij. Franca Lamée heeft het slankheidsideaal los gelaten, vertelde ze. Marlies schreef ook over een van de eerste dieetclubs in Nederland: de Eerste Goudse Afslankclub. Ze schrijft regelmatig over gezond eten. Zo volgde ze huisarts Tamara de Weijer, die met haar leefstijl op tournee ging. Weet u nog dat het Pioppi-dieet een paar jaar geleden populair was? Marlies Mielekamp probeerde ook intermittent fasting uit. Karin de Lange ontdekte met haar eliminatie-dieet waarvoor zij gevoelig was.