Nieuwe operatietechniek zorgt voor snelle revalidatie

Zestigplusser Ria de Koning zou een heupoperatie ondergaan. “Maar twee weken ervoor ging mijn man hemelen”, schrijft ze in een van de tientallen reacties op het artikel van Wendy Voois over een nieuwe heupprothese. Daardoor werd Ria’s ingreep op de lange baan geschoven. Inmiddels is het 6 jaar geleden en zou ze, volgens eigen zeggen, eigenlijk twéé nieuwe heupen moeten. En zo als Ria zijn er talloze Nederlanders die daardoor onnodig veel pijn lijden.

Website als handleiding

kunstheup
De klachten van Caroline van Wijk werden afgewimpeld met ‘u bent ook geen 18 meer’. Foto: ImagePeople

“Het is de generatie die onder de indruk is van witte jassen en daarom niet snel voor zichzelf zal opkomen,” vertelt Caroline D. van Wijk (54). Ze geniet net als Wendy Voois nog elke dag van haar kunstheup, waardoor ze het plezier in haar leven heeft teruggekregen. Het bracht haar ook op het idee om de website www.heupdoetleven.nl  te starten. Zodat iedereen met heupklachten met haar ervaringen en tips een goede keuze kan maken over zijn behandeling.

Het gevoel aansteller te zijn

“In eerste instantie werd mijn heupklacht niet herkend. Er was niets op de röntgenfoto te zien, zei de arts. Die letterlijk zei ‘u bent ook geen 18 jaar meer’. Daardoor kreeg ik het gevoel dat ik een aansteller was. Wat een opluchting betekende het, toen er op een CT-scan bleek dat er kraakbeen was verdwenen en mijn pijn werd veroorzaakt door bot-op-bot contact.”

Gestopt vanwege de pijn

Op dat punt in haar leven, was Caroline gestopt met de sportschool vanwege de pijn, had ze als communicatiedeskundige geen zin meer om verhalen te schrijven voor de websites van opdrachtgevers en was ze gestopt met pianoles.  “Voor de mensen in mijn omgeving was ik ook niet heel aardig,” schrijft ze op haar website. “Toen ik op 17 november 2017 een ruggenprik kreeg voor de operatie voelde het als een bevrijding.”

Hans-Erik Henkus zorgde voor ommekeer

De man die verantwoordelijk is  voor de ommekeer zowel in het leven van Caroline van Wijk als Wendy Voois heet Hans-Erik Henkus. Als orthopeed (her)introduceerde hij hier in 2006 de zogenaamde ‘voorste’ benadering waarbij de spieren rondom de heup met rust worden gelaten en slechts het kapsel van de heup wordt losgemaakt. “In de jaren zeventig heeft men ook in Nederland, al zo geopereerd maar toen was de techniek niet zo ontwikkeld. Inmiddels is dat wel gebeurd en nu zie ik dat deze manier van werken steeds vaker door collega’s, verspreid over Nederland, wordt toegepast”, constateert hij tevreden.

Kunstheup gaat zeker 25 jaar mee

Ongeveer 25 procent van de bijna 29.000 Nederlanders per jaar krijgt nu op deze manier een nieuwe heup. Ze herstellen sneller en er is minder kans op typische complicaties als uit de kom schieten, beenlengteverschil of manken.

Het type prothese (Corail van de firma Depuy) die dr. Henkus daarvoor gebruikt, gaat inmiddels al zeker 25 jaar mee en hopelijk nog langer. Dat moet de toekomst nog uitwijzen.  “Doordat deze kunstheupen het zo goed blijken te doen, kunnen we wat gemakkelijker ook mensen jonger dan 60, zoals Wendy en Caroline een nieuwe heupprothese te geven”, legt Hans-Erik Henkus uit.

Vitale ouderen willen graag mobiel zijn

Het aantal patiënten met heupklachten neemt alleen maar toe. Door de vergrijzing maar ook door leefstijl en overgewicht, constateert Hans-Erik Henkus. “De lat voor een operatie ligt lager dan een aantal jaren geleden. Het gaat niet langer om mensen achter een rollator maar om vitale ouderen die graag mobiel willen zijn; nog willen reizen of golfen.” Toch krijgen nog veel mensen te horen, dat het beter is zo lang mogelijk te wachten met de ingreep. “Jonge mensen met een heupprothese maken door hun levensstijl relatief veel gebruik van hun heup en dat de kans dat zo’n heup op den duur kapot gaat, is reëel. Geen enkele orthopeed wil graag reviseren (de heup opnieuw vervangen), ook ik niet. Het is niet gemakkelijk en levert snel complicaties op.”

Hans-Erik Henkus: “Door de langere levensduur van prothese, kan lat voor operatie lager.”

Niet meteen operatie

Wie of in het Alrijne Ziekenhuis of in het Park Medisch Centrum bij dr. Henkus op bezoek komt, krijgt dus niet altijd meteen een afspraak voor een kunstheup. “Je kan beter maar ver van mij weg blijven”, zegt hij bij wijze van grap tegen zijn bezoek. “Heupartrose kun je in het begin ook proberen te bestrijden met fysiotherapie. Ook ontstekingsremmers of een injectie met corticosteroïden in het heupgewricht kan verlichting geven.”

Compliment als patiënt niet meer verschil weet

Als de orthopeed inschat dat van het uitstel geen afstel komt, heeft hij de patiënt al wat folders meegegeven om aan het idee van een operatie te wennen. “Dat mensen in het begin angst voor een chirurg hebben, vind ik eigenlijk wel een gezonde instelling.” Uit ervaring weet Hans-Erik Henkus dat de huiver en nervositeit snel verdwijnt als de patiënt eenmaal op de operatietafel ligt.

Binnen 30-50 minuten is de klus geklaard en weet de bezitter van een kunstheup niet wat hij meemaakt als hij meestal binnen een dag weer naar huis mag en weer de trap kan af- en op lopen. “Een patiënt vroeg of ik het leuk vind om de hele dag heupen te opereren. Soms doe ik er op een dag wel 9 tegelijk. En elke keer blijft het een uitdaging om de puntjes op de i te zetten. Geen groter compliment als iemand na 6 weken bij me terugkomt en niet meer het verschil weet tussen zijn eigen heup en de prothese. En het herwonnen  levensgeluk dat mensen dan uitstralen; dat is voor mij elke keer weer een feestje.”

Wendy Voois en Caroline van Wijk kunnen het alleen maar beamen.

Voor meer informatie:
www. Henkus-Heup.nl,www.heupdoetleven.nl
www.mijnheupprothese.nl

Dit artikel verscheen naar aanleiding van de heupoperatie die Wendy Voois onderging en waar ze hier ook over schreef: Dankzij nieuwe heup is 50 het nieuwe 40. Inmiddels heeft ze ook een tweede heupoperatie ondergaan. Gert Nonnekes wachtte 15 jaar (!) voordat hij een heupoperatie onderging.

.