Wendy Voois is een van de ongeveer 25.000 Nederlanders die dit jaar een nieuwe heup hebben gekregen.  Ze behoorde daarvoor tot de patiënten die het advies krijgen zo lang mogelijk een operatie uit te stellen. Wat dit betekende voor haar leven de afgelopen jaren, deelt ze nu met de lezers van Meerdanvijftig.nl.

Nieuwe heup op Goede Vrijdag

Op Goede Vrijdag kreeg ik mijn nieuwe rechterheup. Al een goed eind op weg in mijn 50e levensjaar, maar nog geen 50. Hoewel ik niet uitkeek naar de ingreep, vond ik die dag een geruststellend teken. Het zou wel goed komen met die heup. Met de onrust en zenuwen hopelijk ook.

Vanaf  mijn 40ste pijn in rechterzij

Toen ik 48 was, werd bij mij een versleten heup geconstateerd.  Volgens de specialist die me uiteindelijk geopereerd heeft, moeten de verschillende onderdelen van mijn heupgewricht in mijn jeugd al niet lekker in elkaar hebben gepast: heupdysplasie. Zelfs bij een normale belasting van het gewricht, levert dit vroegtijdige heupslijtage op. Ik heb dat nooit geweten tot ik rond mijn 40e pijn kreeg aan de rechterzijde van mijn lichaam. Pijn die er in de navolgende jaren niet veel beter op werd: scheuten in mijn lies, steken in mijn bil en spierkrachtverlies in mijn been.

Nieuwe heup gaat ‘maar’ 15 jaar mee

Aangezien de reguliere medische wereld geen fan is van het uitvoeren van een heupoperatie op ‘jonge’ leeftijd, word je geadviseerd het moment van de uiteindelijk onvermijdelijke operatie zo lang mogelijk uit te stellen. Dit heeft alles te maken met de levensduur van het materiaal. Een kunstheup gaat – mede afhankelijk van de mate van belasting – doorgaans maar 10 tot 15 jaar mee. Dus als je voor je vijftigste een nieuwe heup krijgt, is de kans groot – zo zeggen de meeste artsen – dat die op latere leeftijd één (kan nog) of twee keer (wordt al een stuk lastiger) vervangen moet worden. Over de kwaliteit van leven vol pijn op jonge leeftijd, wordt niet of nauwelijks gesproken; die verantwoordelijkheid ligt geheel bij jezelf.

Gefrustreerd van de pijn

Ook ik liet me met die uitstel-boodschap naar huis sturen. Als je maar lang genoeg met pijn rondloopt, wordt je daadkracht en onderzoekend vermogen kennelijk ook aangetast. De corticosteroïde-injectie in mijn heupgewricht en de maandenlange oefentherapie die mogelijk voor verzachting kunnen zorgen, hadden niet de positieve uitwerking waarop ik zo hoopte. Sterker nog, het grillige verloop van minder en meer pijn hebben – typisch artrosepijn – frustreerde me mateloos. Het uitstellen van de ingreep en het erger worden van de pijn leverde me alleen maar heel veel niet kunnen maar vooral ook heel veel niet willen op.

Ik raakte mezelf kwijt door pijn

Constant pijn hebben maakt je geen leuk mens. Niet voor jezelf, maar ook niet voor je dichtstbijzijnde dierbaren. Je energieniveau neemt af, je raakt het vertrouwen in je eigen lichaam kwijt en je lont wordt alsmaar korter. Het heeft enorme impact op wie je bent. Of eigenlijk niet meer bent, want je raakt jezelf in die pijn heus een beetje kwijt.

Twijfel over operatie; straks is het daarna slechter

Na bijna een jaar uitstellen heb ik me op de wachtlijst van het ziekenhuis laten zetten. Ik hoopte dat het verlossende telefoontje “er is een plek voor u vrijgekomen in de planning” me zou doen beslissen of ik wel of niet de operatie zou ondergaan.  En ook zou durven, want stel nu dat het daarna slechter zou worden? Alsof dat zou kunnen…

Klaar met de pijn, klaar voor hulp

heup

Een heupprothese van corail steel gaat langer mee dan 15 jaar.

Na maanden wachten en met geen enkel uitzicht op een concrete datum van de mogelijk operatie, was ik klaar met de pijn en klaar voor hulp. Het moment, hoewel ik het heel anders had voorgesteld was daar. Evenals mijn onderzoekend vermogen, dat me naar een Rotterdamse privékliniek bracht waar ze werken met de Corail steel en Pinnacle Cup. Deze prothese wordt al geruime tijd toegepast en staat wat betreft duurzaamheid in de diverse registers bovenaan. Niks revisie na 10 tot 15 jaar. In bijna 5.500 gevallen is het overlevingspercentage van deze prothese na 15 jaar 97%. En de eerste positieve onderzoeken van overleving bij 25 jaar of langer zijn ook al beschikbaar.

Maar drie weken wachttijd voor nieuwe heup

Ik vond deze getallen een stuk aantrekkelijker dan het ziekenhuis me beloofd had. Bovendien had de kliniek 3 weken na mijn eerste consult al plek voor me. Op Goede Vrijdag. Ik was er klaar voor.

Openingsfoto: Unsplash/Gabriel Matula

Volgende keer: Vijftig voelt als het nieuwe veertig!