Na jaren brood te hebben gekocht, gebruikt Marlies Mielekamp tegenwoordig weer een broodbakmachine om haar eigen brood te bakken. Met succes en een stuk goedkoper dan het brood bij de bakker!

Zo’n 20 jaar geleden kocht ik mijn eerste broodbakmachine. Die had een deeghaak en je kreeg zo als het ware een hoog smal brood. Met natuurlijk altijd een gat erin waar de deeghaak had gezeten. Onlangs waren we de berging aan het opruimen en manlief zag hoe verroest de machine was van binnen. Gevaar voor kortsluiting, dacht hij. Weggooien was zijn advies. En och, ik deed er toch weinig mee, dus toe maar.

Toch een nieuwe broodbakmachine maar welke?

Maar toen ik toevallig op Facebook de site Broodbakmachine Recepten tegenkwam, begon het weer te kriebelen. Toch wel leuk weer zelf je brood te bakken. Bovendien rijzen de prijzen bij de bakker letterlijk de pan uit! Tien zachte broodjes kosten tegenwoordig 4 euro en mijn geliefde stevige Van Goghbrood  was ook bijna die prijs. Echt bizar.

Op internet ging ik op zoek naar een nieuwe broodbakmachine. Mijn eis was dat het brood er ‘horizontaal’ uit moest komen.  Dan moest de machine breder zijn en twee deeghaken hebben, merkte ik al gauw. De prijsverschillen tussen deze machines zijn groot. Geliefd op de site blijkt de Panasonic, maar die kost wel rond de 200 euro. Een van de goedkoopste is de Silvercrest van Lidl die op dat moment zelfs in de reclame was en slechts 49,99 kostte. Die kocht ik.

Hmmmmm, zachte witte bolletjes

Het eerste brood dat ik bakte was met kant en klaardeeg van de Aldi uit Duitsland: Dinkel brood heette dat en het bevatte volkorenmeel. Dat kwam prima uit de machine (helaas geen foto). Mijn tweede brood was met volkorenmeel van de molen dichtbij mijn huis. Ik voegde daar zelf zonnebloempitten aan toe. Verder volgde ik de aanwijzingen die in het boekje van de broodbakmachine stonden wat betreft het aantal milliliter water, gist en zout. Ook dat werd weer een prima broodje.

Op  internet zag ik een leuk recept om zachte, witte bolletjes te maken van bakkerij Rémon. Het deeg maakte ik van wit meel in de broodbakmachine, waarna ik het liet rijzen buiten de machine. Daarna bolde ik de broodjes twee keer op: daarvoor volgde ik weer een filmpje van bakker Rémon.

Bij het kijken krijg je meteen zin om zelf aan de slag te gaan…

Die broodjes waren heerlijk en heel wat zwaarder dan van mijn bakker. Toen ik het uitrekende kostte het per broodje 0,12 eurocent, heel wat goedkoper dan bij diezelfde bakker.

Brood van oliebollenmix

Natuurlijk mislukt er ook wel eens iets. Zo deed ik teveel gist bij een kant en klaar deeg (soms helpt ietsje extra om een beter brood te krijgen). Helaas rees het als een gek, kwam tegen de deksel van de broodbakmachine en stortte in… Nou ja al doende leer je.

Te veel gist, ingezakt brood.

Op dit moment zit er een brood van oliebollenmix in de machine. Dat was weer een tip van de Facebookgroep Broodbakmachine Recepten. De oliebollenmix is namelijk na nieuwjaar bij veel winkels de helft van de prijs. Ik voegde er een klont zachte boter aan toe en halverwege deed ik er rozijnen en noten bij. Door de deksel zie ik dat het er prima uitziet. Bovendien ruikt de kamer op dit moment heerlijk naar versgebakken brood. Ben benieuwd hoe het straks smaakt!

Nog meer lezen over bakken

Brigitte Leferink maakte van bladerdeeg een feestelijke krans, gevuld met groenten. Ze maakte ook van overgebleven eieren een heerlijke sharlotka. Karin de Lange sprong even uit de band van gezond eten met een brownie. En dan kunt u natuurlijk van het overgebleven brood straks natuurlijk ook nog lekkere wentelteefjes maken! En wat dacht u van een bananenbrood?

Openingsfoto: collage van Marlies’ broden. ©eigen foto’s.