Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog bijna 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Maakte ze vorige keer iets lekkers van cantharellen, deze keer wordt het een ander herfstgerecht: kastanjecrème. Gemaakt van de ‘restjes’ uit de natuur.

September maand van wecken en inmaken

We zijn ontwend zelf fruit en groente te bewerken. September was van oudsher de maand waarin fruit werd ingemaakt om het in de winter te gebruiken. Groente werd geweckt om dezelfde reden. Na de slacht werd van het vee o.a. worst gemaakt. Melk werd kaas en boter. Zo was je ook zonder supermarkt voorbereid op de winter. En heel ingewikkeld is het allemaal niet.

Druivensap, zomers genoegen in de winter

Dus waarom dacht ik: ‘O, help’ toen ik van mijn vriendin een emmer vol blauwe druiven kreeg? Ze heeft al 20 jaar een vruchtbare druivenstruik. Ooit meegenomen als stekje uit Frankrijk. De oogst is overvloedig. Gelukkig bracht mijn vriendin zelf uitkomst. Ze vertelde dat met koken en drie keer (!) zeven er heerlijke druivensap van was te maken. Zeker een week goed in de koelkast. .Maar ik ga van een gedeelte ook nog jam maken. Eerst eens druivensap proberen.

Het bleek heerlijk en natuurlijk heel gezond! Als je geen druivenstruik hebt maar de super heeft een aanbieding van druiven, is het een prima idee om er druivensap van te maken. Als je het invriest heb je meteen ook een zomers genoegen in de winter.

Zo maak je van druiven sap

Nodig:

Na 3 keer zeven heb je heerlijke druivensap. Voor nu of in de winter.
  • 1 grote pan,
  • Grote schaal of kan (andere pan kan ook),
  • Zeef en kaasdoek (of opengeknipte schone nylon panty, waszakje of nylon groente&fruitzakjes uit de supermarkt)
  • Lege flessen om het sap in te gieten,
  • Trechter
  • Blauwe druiven
  • Desgewenst suiker

Bereiding:

Was de druiven en ris ze van de tros. Verwijder aangetaste druiven. Zet op in een grote pan met genoeg water dat ze onderstaan. Kook ze vijf minuten. Je ziet dat het sap uit de druiven loopt. De schillen gaan bovendrijven. Laat afkoelen en giet de inhoud van de pan door de zeef in een andere kan, schaal of pan. Zo verwijder je schillen en pitten. Om zoet sap te krijgen giet je het nog een keer door de zeef, bekleed met doek of gaas van waszakje of nylonfruitzakje. Je ziet dat er blauw prut achterblijft. Als je het voor de derde keer zeeft, zie je nogmaals prut achterblijven. Het sap wordt steeds helderder. Na de derde keer zeven is het klaar.

Binnen een week opdrinken of jam en gelei van maken. Of als het echt teveel is: in de flesjes in handzame porties invriezen. Gezondheid!

Meer lezen

Wendy Voois ging Karin de Lange al voor met het maken van sap. Van appels dan. Ze schreef over de de heerlijke kliederbende die het werd. Maar daarna werd het wel zomertijd+zomerfruit=zomerjam maken. Stella Ruisch maakte van rabarberrestjes van de markt omgekeerde rabarbertaart. Brigitte Leferink maakt van verschrompelde appeltjes plaatkoek. Druiven van eigen oogst krijg je als zo’n romantische struik plant.

Foto’s: Karin de Lange