De hoeveelheid boeken die Brigitte Leferink per jaar leest is indrukwekkend. En onze lezers én bezoekers van onze Facebookpagina profiteren daarvan. Want elke week kiest ze ’s woensdags op Facebook een boek als tip.. Was het thema de afgelopen jaren boeken met steden in de hoofdrol, afgelopen week voltooide ze 52 weken biografieën. Nu is het de beurt aan haar eigen keuze: 52 weken lang Brigitte’s boek van de week.

Lezen, lezen en nog eens lezen

Waar haal je de tijd vandaan, vragen ze me vaak. Ik lees gemiddeld ruim één boek per week. Naast een drukke baan en een leuk sociaal leven. Hoe ik die leesscore voor elkaar krijg? Dat ik alleen woon, helpt denk ik al enorm. Als ik thuis ben, heb ik de tijd aan mezelf en kan ik doen en laten wat ik wil. Daarnaast heb ik niet zoveel slaap nodig. Met een uur of zes per nacht kan ik toe. Ik weet dat het gezonder is om langer te slapen, maar hoe ik ook mijn best doe, dat lukt me niet. Ga ik een keer vroeg naar bed, dan lig ik om 5.00 uur klaar wakker te wachten tot het tijd is om op te staan. En dan ga ik dus lezen. Natuurlijk zijn er ook weken dat ik nauwelijks aan lezen toe kom. Die schade haal ik dan in tijdens een vakantie.

Geen favoriet genre

Een andere vraag die me regelmatig wordt gesteld is wat mijn favoriete genre is. Het antwoord is kort: dat heb ik niet. Er zijn wel twee soorten boeken die ik niet snel zal pakken: science fiction en erg bloederige thrillers. Mijn keuze wordt soms door het toeval bepaald, dan pak ik in de bibliotheek iets van de kar met teruggebrachte boeken. Zo ontdek ik vaak nieuwe schrijvers. Verder heb ik een verlanglijst in de bibliotheek-app. Daarin zet ik alle titels die me aanspraken in recensies, advertenties en tips van anderen. En dan snuffel ik nog graag in de plaatselijke boekhandel. Al kom ik er voor een ansichtkaart of om een pakketje op te halen, de verleiding is groot om iets van de stapel nieuwe boeken mee te nemen.

Jaap Robben en Adriaan van Dis

Ter voorbereiding op de interviews die ik houd met auteurs in ons plaatselijke theater, probeer ik zoveel mogelijk van zijn of haar oeuvre te lezen. Zo las ik vorig jaar alle romans, een dichtbundel, kinderboek en een feuilleton van Jaap Robben en duik ik nu in de pennenvruchten van Adriaan van Dis. Hem ga ik dit najaar interviewen. Ik ben blij dat ik genoeg voorbereidingstijd heb want zo blijft er ruimte om ook van andere schrijvers iets te lezen. Want hoe goed Van Dis ook is, ik houd van afwisseling.

‘Zij’ van Jennifer Weiner

Vanaf morgen, 22 mei vindt u op de Facebookpagina van Meerdanvijftig elke week een boek dat ik in de afgelopen tijd heb gelezen. Te beginnen met Zij van Jennifer Weiner. Een boeiende roman over twee Amerikaanse zussen die in de jaren veertig geboren worden. We volgen de twee heel verschillende meisjes in hun jeugd en volwassen leven. Het boek geeft niet alleen een goed tijdsbeeld over de hele periode, maar laat ook zien welke problemen zij op hun levenspad tegenkomen. Veel daarvan zal herkenbaar zijn voor vrouwelijke lezers van alle leeftijden. Dit is zo’n boek dat ik vond op de kar bij de bibliotheek. Jennifer Weiner was mij onbekend, maar Zij smaakt naar meer.

Eerste tip op Facebook.

Meer Lezen

Benieuwd naar wat Brigitte mooi heeft gevonden in de afgelopen tijd? Lees dan nog even haar top 5 van 2023. Ze interviewde uiteenlopende schrijvers, o.a. ook Sonja Barend en Bart Chabot. Zelf was ze verrast door de biografie van Etta Palm en ging ze naar Vlieland nadat ze het boek had gelezen over de schilderes Betzy Akersloot-Berg. Maar ook las ze onlangs met veel plezier de debuutroman van Anita Nauta.

Openingsfoto: Pixabay