Fotograferen én fietsen zijn bezigheden die Kees Rooze graag combineert. Deze keer trekt hij er met zijn vrouw op uit naar het Groene Hart. Het gebied in de drukke Randstad, waar koeien in de wei  nog het beeld bepalen, onderbroken door oer Hollandse dorpjes en stadjes.

Met de fiets in de trein wordt met de fiets naar de trein

Ja, het begint al goed. Met de fiets in de trein willen wij van Amsterdam naar Gouda. De sprinter die wij gepland hebben rijdt echter niet, schalt de stem op het perron. Er zit niets anders op dan alvast maar te fietsen naar Abcoude om de tijd te passeren. En zo komen we op tijd voor de sprinter bij het station van Abcoude aan. Hoewel deze sprinter er in het begin de sokken in zet, rijdt de trein bij Woerden zonder mededeling met een slakkengang. Wij hebben gelukkig de tijd, dus vijf minuten extra kunnen er ook wel bij.

Gouda óf het Groene Hart

Gouda is de stad van kaarsen en kazen, maar die laten we vandaag links liggen. Je moet nu eenmaal kiezen: óf je bezoekt de stad óf je kiest het Groene Hart. Wel even zoeken naar het goede fietsknooppunt, maar op ons richtinggevoel lukt dat ook uiteindelijk. Wij verlaten Gouda, omringd bij het verkeerslicht door gehaaste scholieren. Het valt ons op dat ook veel jeugdige fietsers met elektrische ondersteuning rijden. Natuurlijk dragen zij geen helm, want dat is niet cool! Met een kapot schedeldak; dat is pas echt cool…. Wij dragen ook op onze gewone fietsen een helm, omdat wij nabij de ernstige gevolgen van een val hebben gezien. Een vriend van ons is zonder helm op zijn hoofd terecht gekomen. Gelukkig gaat het nu na vele weken revalidatie wat beter met hem.

Reeuwijkse Plassen.
Kaarsrechte slootjes.

Uitkijktoren bij de Reeuwijkse Plassen

Na Gouda verlaten te hebben, rijden wij langs de Reeuwijkse Plassen. Ik herinner mij een fietsvakantie lang geleden, toen wij langs de plassen fietsten. Mijn herinnering bedriegt me niet: we komen aan bij een uitkijktoren. En als vanzelfsprekend gaan we even naar boven. Daar treffen we een man die er zit te werken op zijn laptop. Wij zeggen gedag maar willen hem niet storen en na een paar foto’s gaan wij er weer vandoor.

Keurig rechte slootjes

Een Nederlandser beeld van het landschap kun je niet krijgen. Het groene landschap soms afgewisseld met de keurige rechte slootjes en de uitgestrekte weilanden. Wij vervolgen onze weg richting Woerden en passeren een groep wandelaars geleid door een paar mensen in gele hesjes. Gelukkig laten zij ons gewillig passeren op het rijwielpad. Gezellig, zo’n wandelende kwebbelgroep. Een paar kilometer verder staat een busje om hen op te halen.

Stadsmuseum Woerden.

Woerden verrast ons in positieve zin en de bitterballen met een alcoholvrij biertje smaken prima. Tegenover het terras staat een mooi oud gebouw en dat blijkt het Stadsmuseum te zijn. Wij hebben nu geen tijd, omdat we voor donker weer thuis willen zijn. Maar we maken een mentale notitie voor de volgende keer om een bezoek te brengen aan het museum.

Via Portengen langs de Vinkeveense Plassen

Wij hebben de ambitie helemaal terug naar huis te fietsen, dus rijden wij verder via het Poldergemaal ‘Dooijersluis’ bij Portengen. Hier gaan wij even de trap op om boven op het gemaal over het land te kijken. Richting Vinkeveense Plassen gaan wij onder de N 201 door. Wat een kabaal maken de auto’s boven ons hoofd! Ik heb nooit geweten dat er een onderdoorgang is vlak bij de A2. Wij worden nog wel getrakteerd op een mooi uitzicht op de kerk in Vinkeveen. Als beloning voor de inspanning trakteren we ons op een maaltijd bij “de Punt” in Baambrugge. De afstand naar huis is te overzien, na 58 kilometer te hebben gefietst.

De kerk van Vinkeveen.

Meer lezen over fietstochten

In ‘Fietsen onder n.a.p.’ beschreef Brigitte Leferink nog veel meer mooie ‘rondjes’ in het Groene Hart. Ze maakte ook een mooie fietstocht in Midden-Brabant, in de Meierij. Kees Rooze fietste tijdens hun vakantie van Harlingen naar Biggekerke in Zeeland, o.a. langs de Zuiderzeeroute. Wie korter wil fietsen kan ook een mooie tocht maken in de buurt van Amsterdam, langs de Ronde Hoep of de vestingstadjes Weesp en Naarden. Maar ook het Gelders landschap of Salland leent zich voor een mooie fietstocht.

Openingsfoto: Het Groene Hart. Alle foto’s: ©Kees Rooze