Opvallend, het standpunt dat de Consumentenbond inneemt bij een test van fietshelmen dit voorjaar. De Bond is tégen een verplichting een helm te dragen op de fiets. Met de komst van een E-bike in haar huis, denkt Stella Ruisch daar inmiddels anders over. Maak voor alle fietsen, zeker met snelheden boven de 20 kilometer, een fietshelm verplicht!

Aantal fietsdoden fors gegroeid

20, 21, 22 kilometer…Ik zie de snelheid oplopen op de fietscomputer. Standje turbo voelt ook écht als turbo op de E-bike die ik een klein jaartje geleden voor weinig geld tweedehands heb kunnen overnemen. Wow, wat trapt het soepel maar wat gaat het hard! Geen wonder dat er meer ongelukken gebeuren met oudere fietsers. Het aantal doden onder 75plussers is in 2022 toegenomen van 94 naar 150, lees ik op de website van Slachtofferhulp. Een kwart van de doden valt door een eenzijdig ongeluk; een nat wegdek, een verkeerde stuurbeweging of door onwel worden. Maar zelfs als het ongeluk niet meteen fataal is…7 op de 10 verkeersslachtoffers is een fietser! Dus waarom een fietshelm niet verplicht maken?

Ingehaald, gesneden of vlak voor fiets de weg op

Ook ik merk dat ik niet meer zo zorgeloos fiets als vroeger. Dus een fietshelm is misschien niet zo’n gek idee. Vooral omdat ik me nu pas bewust word van de snelheid waarmee ik fiets, ook ‘unplugged’. En dan heb ik nog niet eens over de vaart van mijn mede-fietspadgebruikers. Auto’s een gevaar? Vlak de fatbikers, speedpedelec-rijders en gewone racefietsers niet uit. Zelfs met mijn 18 tot 20 km per uur word ik ingehaald, gesneden of schiet er een fietser vlak voor mijn wiel de weg op. En dan heb ik het nog niet eens over het onvoorspelbare gedrag van de toeristen in mijn stad.

Fietshelm maar wel een mooie…

fietshelm verplicht
Nog even wennen aan de fietshelm.

Het artikel dat Marlies Mielekamp al eerder schreef over haar fietshelm zette me aan het denken. Maar natuurlijk wil ik er wel een die nog een beetje leuk oogt. Zo kom ik uit bij Duitse Abus en het Spaanse Closca, allebei voldoen ze aan de Europese veiligheidsnorm (EN1078). Uiteindelijk kies ik de laatste, vooral omdat hij invouwbaar is en daardoor gemakkelijk in een tas is op te bergen.

Dragen is nog geen gewoonte

Aangeschaft maar dan moet je hem nog gaan dragen! Maar eigenlijk is het wel heerlijk fietsen met de wind om je hoofd, bedenk ik me. En op die kleine afstandjes….moet je ‘m dan ook op? Het is zeker nog geen gewoonte, merk ik als hem voor de zoveelste keer vergeet. Maar toch, ondanks dat ik de fietshelm vaker niet dan wel draag, ben ik een ‘gelover’ en overtuig daarmee mijn oudste dochter. Op de dag dat we samen een goede fietshelm uitzoeken, krijgen we het bericht dat een kennis op fietsvakantie letterlijk met zijn hoofd op het wegdek is geknald. Geen helm op. Met een schedelbasisfractuur ligt hij in coma in het ziekenhuis. Is dit een teken aan de wand?

Geen draagkracht in Nederland om fietshelm verplicht te maken

Een teken dat de Consumentenbond in ieder geval ter zijde schuift. In de Consumentengids wordt gerept van gebrek aan draagvlak in de Nederlandse samenleving om het dragen van een fietshelm verplicht te maken. En de Consument vindt de Fietsersbond aan zijn zijde. Op de website van de laatste wijst men op de gevolgen voor het verplicht stellen van een helm voor brommers in de jaren zeventig. ‘Dat betekende een decimering van het aantal brommers. ‘Gebeurt hetzelfde met fietsers dan weegt het verlies aan gezondheid niet op tegen minder verkeersongelukken,’ vindt de Fietsersbond. ‘Pak liever de onveiligheid aan, die de oorzaak is van de fietsongelukken.’ Overigens berekent de bond dat slechts 13 procent van de ongelukken tot hoofdletsel leidt.

Veni, vidi, fietshelm

Maar wie zich veiliger voelt, moet vooral een helm op doen, voegt men daar minzaam aan toe. Dus trek ik de bandjes van mijn fietshelm nog eens goed aan en denk er vaker aan hem op te doen. Met een woordspeling op de Romeinse keizer Caesar zeg ik: veni, vidi, fietshelm!

Meer lezen over fietsen

Marlies Mielekamp schreef een informatief artikel voor wie op het punt staat een fietshelm aan te schaffen. Maar eenmaal goed voorbereid kan het fietsplezier beginnen: volg Kees Rooze op zijn fietstochten door Nederland. Maar ook Duitsland, Denemarken, België en Frankrijk.

Openingsfoto: Skitterfoto/Pixabay