Negatieve publiciteit overschaduwt unieke tentoonstelling

Wie ‘Floriade’ hoort, denkt gelijk aan tegenslagen en miljoenenverliezen. Erg jammer dat die indrukken de wereldtuinbouwtentoonstelling 2022 overschaduwen. De vicieuze cirkel van de Floriade in Almere wordt hoe langer hoe ronder: hoe meer negatieve publiciteit, hoe minder bezoek van mensen, hoe hoger de rekening, hoe groter de verliezen, hoe meer er afgeschaald wordt, hoe meer negatieve publiciteit, hoe minder… enzovoort.

Geen boom gekapt voor Floriade in Almere

De zevende Floriade is nog tot en met 9 oktober te bezoeken en mijn oproep is: ga. Het is beslist de moeite waard. Het thema is ‘Growing Green Cities’. In Almere nemen ze dat letterlijk. De Floriade in Almere wordt na afloop een groene woonwijk. Bij de opbouw zijn niet alleen veel planten en bomen de grond in gegaan, er mochten ook nauwelijks bomen gekapt worden. Dat zie je terug als je door de straten loopt. Soms is de straat iets smaller omdat de boom ‘in de weg’ stond.

China wordt vertegenwoordigd door een bamboe-tuin.

Een groene oase groeit door zout zeewater

Meer dan 400 nationale en internationale deelnemers laten hun nieuwste groene uitvindingen zien. In het paviljoen van de Verenigde Arabische Emiraten zie je hoe zout water wordt gefilterd voor bassins waarin vissen leven en mangrove kan uitgroeien tot een groene oase. Het gebouw van Aeres Hogeschool biedt aan de voorzijde een aanblik met zonnepanelen die eruitzien als zonneschermen en aan de andere zijde is er een compleet groene gevel. Op het dak en tuin en ook zonnepanelen.

Aeres Hogeschool: futuristische zonnepanelen en compleet groene gevel.

Je komt ogen te kort

Het park is ruim 60 hectare groot. Je kunt er gerust een hele dag ronddwalen. Vind je de afstand te groot, dan kun je (tegen betaling) een treintje pakken. Sla ook de kabelbaan niet over. Een ticket daarvoor zit bij de toegangsprijs inbegrepen. In de eerste maanden kon je alleen een enkele reis in een cabine over het terrein maken, nu kun je blijven zitten en zie je het park op twee manieren van bovenaf. Heel fijn, want je komt ogen te kort als je het allemaal in één keer wilt overzien.

Uitpuffen in kabelbaan, terwijl je een mooi overzicht van de Floriade krijgt.

Kunst, culinair of bloemen; kies je thema

Hou je ervan een het park aan de hand van een thema te bezoeken, dan kun je kiezen uit verschillende routes als een bomenroute, een culinaire route, een innovatieroute of een bloemenroute. Als je niet voor de kunstroute kiest, houd dan wel je ogen open voor de bijzondere kunstwerken. Een prachtig voorbeeld zijn twee reusachtige figuren van kunstenaar Florentijn Hofman. Ze zijn bedekt met 10.000 bijen, waaronder één koningin. Ik kon hem niet ontdekken, maar als je goed kijkt moet ze te vinden zijn.

Voordeel tegenvallend bezoek: nergens in de rij

De dag dat ik op de Floriade in Almere was, had je alle gelegenheid om alles rustig en van dichtbij te bekijken. Ik stond nergens in de rij. Overals was plek. Dat is het voordeel van de tegenvallende bezoekersaantallen. De Floriade is nog slechts een paar weken te bezoeken. Grijp die kans. De volgende is pas over tien jaar. Als er al een gemeente of regio is die zich nog aan dit avontuur waagt…

Meer lezen

De meeste oud-Floriades blijven ook na de tentoonstelling een bezoek waard. Kees Rooze en zijn vrouw keren regelmatig terug naar het Amtelpark in Amsterdam. Of ga eens naar de Haarlemmermeer om alleen al de mooie bruggen van Calatrava op het oude Floriadeterrein te bewonderen. Houdt u van mooie parken: trek dan ook eens tijd uit voor de Japanse tuin op het landgoed Clingendael in Wassenaar. Ook de tuinen van Piet Oudolf in Hummelo en Mien Ruys in Dedemsvaart zijn een bezoek waard.

Foto’s: Beeldbank Floriade