Hoe ziet de groene wolkenkrabber The Valley op de Zuidas in Amsterdam er een jaar na de opening uit? We schreven in 2022 over de opkomst van groene architectuur in de steden. Ook al was daar aan de Zuidas nog weinig van te zien. Planten en bomen in de plantsoenen moesten nog groeien en de publieksruimten op de eerste verdieping stonden nog leeg. Het nieuws dat The Valley vorige maand de Amsterdamse Nieuwbouwprijs voor architectuur 2023. heeft gewonnen, trok echter opnieuw de aandacht. Een goede reden om er opnieuw een kijkje te nemen.

Twee groene valleien

Een van de drie gebouwen die samen The Valley vormen.

The Valley bestaat uit drie gedeelten, van elkaar gescheiden door twee ‘kloven’: de groene valleien, die het gebouw hun naam geven. Deze bestaan uit trappen tussen de verdiepingen die omgeven zijn met groene plantsoenen. De gebouwen bestaan aan de binnenkant uit gestapelde woningen die in alle richtingen uitsteken. De buitenkant van het gebouw bestaat uit blauw glinsterend glas. Er is een gebouw Noord en een gebouw Zuid. De trappen zijn openbaar toegankelijk. Je moet wel over goede benen en genoeg adem beschikken om ze op te lopen tot vier hoog. Anders kun je in toegang Zuid met de lift naar 2-hoog gaan. Van de tweede etage kun je alleen met trappen op de vierde verdieping komen. De vierde etage is een geliefde plek voor bezoeker om foto’s te nemen van de groene wolkenkrabber en de omgeving.

Vijvers

Op de vierde etage zijn twee lange ondiepe vijvers tussen het groen, één aan de zuidkant en één aan de noordkant. Er zijn bankjes uitgespaard in de verhoogde plantsoenen, waarop je kunt genieten van het fraaie uitzicht op Amsterdam en met name de andere hoge torens van de Zuidas. Glazen vloeren in de hal geven uitzicht naar beneden op de eerste etage. Andersom kun je op die etage omhoog kijken en zie je, gerimpeld door het wateroppervlak, de torens van The Valley uitsteken. Prachtig gedaan!

Wilde bloemen en grassen

De plantsoenen zijn vooral gevuld met wilde bloemen en grassen. Die keuze valt te verwachten bij Piet Oudolf die ze ontwierp. Omhoog kijkend vanaf de straat, zie je de bloemen niet. Vooral grassen en lage boompjes steken uit het gebouw en geven dat een groene uitstraling. Op de trappen op de tussenliggende verdieping ervaar je de plantsoenen met de bloemen van dichtbij. Vanaf de vierde verdieping kun je van de zuidkant naar de noordkant oversteken via een trap, omlijst is met paarse bloemen. Vogels en bijen zijn er niet te zien. Er staat een stevige wind. Wind hoort nu eenmaal bij wolkenkrabbers.

Grassen, boompjes en wilde bloemen naar idee van Piet Oudolf.

Restaurants

Wie niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk wil uitwaaien kan terecht bij een aantal horecazaken die in de groene wolkenkrabber zijn gevestigd. Restaurant Nela is gevestigd op de tweede etage aan de zuidkant en heeft een terras om buiten te zitten onder een zonnige grote witte parasol. Op de eerste verdieping is er een toegankelijke broodjeszaak, Cora, waar je kunt lunchen en uitzicht hebt over Amsterdam. Op de begane grond vind je de Pizzabakkers en op de zuidhoek van de toren Ferilli’s, een Italiaans restaurant. De laatste twee hebben terrassen aan de straat en geven levendigheid aan het gebouw.

The George groenere uitstraling

Om de hoek van The Valley staat een andere groene wolkenkrabber. Dit gebouw stond er twee jaar voor The Valley, in 2020. Dit gebouw heet The George. Alleen is hier het groen exclusief voor bewoners. Hoe lager in het gebouw, hoe groter het groene terras. Het onderste verhoogde terras is alleen toegankelijk voor alle bewoners. De terrassen krijgen water uit een kom op het dak die het regenwater over alle terrassen verdeeld. Het teveel aan regenwater verdwijnt in het riool en bij te weinig wordt er leidingwater gebruikt. De terrassen vormen de zonnige zuidkant van het gebouw dat ontworpen is door DOK architecten, het bureau onder leiding van Liesbeth van der Pol.

The George: groen alleen voor bewoners.

Het wachten is op de volgende ‘groene’ wolkenkrabber of woningbouwproject. Want The Valley werd vooral gekozen door de 4200 Amsterdammers vanwege de leefbare, groene woonomgeving. En wie geeft daar, ook buiten Amsterdam, niet de voorkeur aan?

Meer lezen over architectuur

Meer dan honderd jaar geleden kregen architecten in de hoofdstad navolging van hun unieke bouwstijl: De Amsterdamse School. In Duitsland ontstond kort daarop de veelzijdige stroming die Bauhaus zou gaan heten. Karin de Lange heeft zelf een voorliefde voor de architectuur uit de jaren na de Tweede Wereldoorlog: de Wederopbouw en het ontstaan van tuinsteden. Ze heeft zelfs al de nieuwe Wester in Amsterdam ontdekt. Gaat de architectuur van de groene wolkenkrabber The Valley ook zo’n stroming vormen?

Openingsfoto: Fraai uitzicht over Amsterdam vanaf de groene wolkenkrabber The Valley. Alle foto’s: ©Karin de Lange