De aanloop naar de verjaardagen van Ellen Groenveld vullen zich de laatste jaren steeds vaker met twijfels. Feestje met taartjes en vriendinnen? Of familie en vrienden met veel boodschappen en zelfgemaakte hapjes? Dit jaar besloot ze één maand voor haar verjaardag anders. Ze wilde graag naar Londen. Mevrouwen-dingen doen, samen met haar gezin. Een wijze vriendin zei eens: als je het leuk wilt hebben, moet je zelf de slingers ophangen! Dus … de laptop op schoot en vliegtickets naar Londen geboekt. Ontbijten bij Ottolenghi’s Nopi en wandelen in de botanische tuinen van Kew Gardens.

 Niet favoriet na aanslagen

Londen is na alle aanslagen misschien nu niet de favoriete bestemming voor een stedentrip. Maar je kunt heel goed de toeristische hotspots vermijden. Er is nog zoveel te zien en te doen waar je niet per se de drukte van het centrum voor hoeft op te zoeken.

Kew Gardens
Londenaren zijn gek op markten.

De aankomst op zondag bij de Kew Village Market is al een groot feest. Londenaren zijn dol op markten met kleine eettentjes, zelfgemaakte natuurlijke zeepjes, cakejes versierd met bloemetjes en plantjes. Het is een kleine wandeling door een sjieke buurt naar de hoofdingang waar je met alle Britse vriendelijkheid wordt ontvangen en geholpen.

Botanische tuinen

De Kew Gardens liggen net buiten Londen. Er zijn wel 30 000 verschillende planten te zien in de eeuwenoude tuin, te veel om te onthouden. En het is door UNESCO tot werelderfgoed benoemd. Maar dat geloof ik allemaal wel. Ik wilde door het park wandelen en genieten van de verschillende historische tuinen en vooral de botanische kassen. Mijn grote wens was de Bee Hive te bezoeken. En de sensatie ervaren als een bij in een bijenkas te leven.

The Bee Hive sensatie
The Bee Hive sensatie

Palm House

Mijn dochters waren bij aankomst van de Kew Gardens wat sceptisch over dit bezoek. Maar goed, moeders was jarig, dus de dames hielden hun commentaar voor zich. We besloten een middelgrote wandeling te maken door de tuinen. De eerste grote verrassing was Palm House. Deze Victoriaanse kas van smeedijzer en handgeblazen glas is op zich al imposant maar de immens grote tropische planten en bloemen zijn overweldigend. Mijn meisjes veranderden van mening. Het zou toch een leuk dagje kunnen worden! Want in Palm House zie je niet alleen een vanilleplant in het echie, je kunt ook nog óver de tropische gewassen uitkijken.

Kew Gardens
Dochters veranderen in Palm House van mening: dit kan een leuk dagje worden!

Met een stalen wenteltrap klim je omhoog en ervaar je de klamme warmte van de tropen.

The Hive

De mens-grote bijenkast is niet alleen architectonisch mooi maar wil je vooral laten horen, zien en voelen wat het leven van een bij in een bijenkorf is. De bij wordt al een tijdje in zijn bestaan bedreigd, dus kan het geen kwaad om wat meer begrip voor het insect te krijgen. Kew Gardens laat ons op een speelse manier ervaren hoe bijen leven. En hoe ze met elkaar communiceren. Je moet dan wel even een ijsstokje tussen de tanden nemen en daarmee in een gaatje in een paal staan.

Kew Gardens
Bee Hive Kew Gardens

Maar zonder gekheid, je bent  door het gezoem en de trillingen via het ijsstokje plots een onderdeel van een grote bijenfamilie.

Via rododendrons en boomtoppenwandeling naar botanische kunst

Nog nagenietend van The Hive slenteren we via een laan met bloeiende rododendrons naar de boomtoppenwandeling. En zo stijgen we als slingerapen boven de kleurrijke struiken uit, hoog boven de immense bomen. Modern vermaak in een op en top Engelse omgeving, waar in de 18de eeuw gewichtige heren planten aan het onderzoeken waren en aantekeningen maakten. Het resultaat ervan is te zien in de Marianne North Gallery. De botanische kunst (denk aan de tentoonstelling van Maria Sybilla Merian in het Cromhouthuis) mag zich verheugen in hernieuwde aandacht. Hier zie je het werk van de pioniers.

Het paviljoen in Kew Gardens heeft ook een kleine boekwinkel met schitterende geïllustreerde botanische boeken.

Kew Gardens
Kew Gardens Bookshop

Voedsel voor de geest én het lichaam; ontbijt bij Nopi

Al een paar jaar kook ik uit het kookboek van Ottolenghi Plenty. Salades met zoete dadels en kruiden, kalkoenburgers met courgette en troostrijke rijstgerechten. Het koken uit dit boek is heerlijk maar bewerkelijk. Het leek mij fijn om het eens bij de meester zelf te proeven. Dus thuis een plek gereserveerd voor het ontbijt bij Nopi in Londen.

Bij aankomst was ik wat bang dat Nopi over de top zou zijn. Een restaurant met een strak interieur en een tijdslot waarbinnen je eet. Voor een ontbijt staat anderhalf uur. Maar toen het eten op tafel kwam en we allemaal onze eerste happen namen was het emotioneel. We moesten allemaal lachen van de smaaksensaties en de verrukking over de gebakken eitjes en het zwarte rijstdessert.

Overnachten aan de andere kant van de Theems

Wij hebben geslapen in Shoreditch in Oost-Londen. Dit gebied is wat minder posh, maar heeft een hoop gezellige eetplekken en winkeltjes. Je bent met verschillende bussen zo in de City van Londen. Londen is niet goedkoop maar een kort bezoekje van drie dagen houdt de uitgaven binnen de perken. En … ik hoefde geen boodschappen voor mijn eigen verjaardag te doen!

Meer lezen over Londen

Brigitte Leferink droomde tijdens covid over een stedentrip naar Londen. Stella Ruisch vond Londen bij uitstek de kerststad. Ze maakte er ook een prachtige wandeling langs de Lea, een aanrader voor wie een stedentrip naar Londen plant.

Alle foto’s: ©Ellen Groenveld