Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Vanaf komende maandag op Netflix is te zien hoe dat éne muzieknummer ‘We are the world’ in 1985 de wereld veroverde. ‘The greatest night in Pop’ vertelt het hele verhaal met nooit eerder vertoonde beelden.

40 beroemde artiesten bij elkaar

We are the world…’ . Als je deze 4 woorden hoort zing je automatisch ‘We are the children’ en daarna in één moeite door ‘We are the ones who make a brighter day, so let’s start giving’. En dat ‘giving’, daar was het allemaal om begonnen bij deze megahit uit 1985. Geld ophalen om de armoede in Afrika te bestrijden. Daarvoor kwamen op 28 januari 1985 meer dan 40 artiesten bij elkaar, direct na de uitreiking van de American Music Awards.

Nog geen Youtube

Lionel Richie en Michael Jackson schreven We are the world. 21 zangers en zangeressen zongen een of meer regels solo, andere – minstens zo bekende namen – figureerden in het achtergrondkoor. Artiesten uit heel verschillende genres, van countryzanger Kenny Rogers tot ‘Bluesbrother’ Dan Aykroyd, van ‘queen of soul’ Diana Ross tot zangeres en actrice Bette Midler. De meesten van hen kwamen onvoorbereid naar de studio, hadden het nummer zelfs nog nooit gehoord. In 1985 bestond mp3 nog niet, was er geen Youtube…

Naar het voorbeeld van Band Aid

We are the world was het Amerikaanse antwoord op de Do they know it’s christmas dat een paar maanden eerder was uitgebracht op initiatief van Bob Geldof die daarvoor gelegenheidsgezelschap Band Aid bij elkaar gebracht. Een groep van voornamelijk Britse en Ierse zangers en musici zong geld bij elkaar voor de hongersnood in Ethiopië. We are the world overtrof alle verwachtingen. Er werd meer dan 63 miljoen dollar opgehaald en het nummer won diverse Grammy Awards en een American Music Award. Tot op de dag van vandaag leveren royalties geld op dat nog steeds wordt besteed aan Afrikaanse gemeenschappen. Het is daarmee een van de grootste ‘goede doelen hits’ aller tijden.

Grootste goede doelen hit

Een nummer zo snel componeren en opnemen met zo’n sterke bezetting, was een huzarenstukje. Hoe dat in zijn werk ging, kun je vanaf 29 januari op Netflix bekijken. In de documentaire The Greatest Night in Pop krijg je een kijkje achter de schermen van deze historische gebeurtenis. Ook blikken enkele zangers als Bruce Springsteen, Cindy Lauper en Dionne Warwick terug op die gedenkwaardige dag. “De grootste artiesten van een generatie kwamen samen om levens te redden”, zegt Lionel Richie in de trailer. “Maar we hadden slechts één avond om het voor elkaar te krijgen.”

Voorproefje van de documentaire die vanaf 29 januari is te zien.

Waarschuwing bij ‘Greatest Night of Pop’ of ‘Making of’

Voor wie geen Netflix heeft en toch nieuwsgierig is (geworden) naar ‘the making of’ kan via youtube de oude, Engelstalige, documentaire ‘The making of We are the world’ bekijken die een boeiend beeld geeft van de samenwerking, de inzet en het plezier van alle betrokkenen bij dit project. Een van de grappigste details laat zien dat wereldberoemde sterren ook maar gewone mensen zijn: ze willen verzamelen elkaars handtekeningen op hun eigen exemplaar van de bladmuziek.

Waarschuwing: welke documentaire je ook kijkt, die op Netflix of op Youtube, We are the world gaat de hele dag niet meer uit je hoofd.

Meer Kijk Eens over muziek

Nog zo’n mooie film over hoe muziek tot stand komt, levert de documentaire The Band, over een van de beroemdste popgroepen in Amerika. Ander muziekgenre maar misschien nog wel meer passie voor muziek maken is te zien in de documentaire over het Concertgebouw. Brigitte Leferink legt uit waarom ze nog graag naar de Beste Zangers op Youtube kijkt. In de films van Woody Allen speelt muziek een grote rol. En wie weet herkent u zich al zingend in het verhaal van The singing club….

Openingsfoto: uit de documentaire ‘The greatest Night of Pop’.