Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Afgelopen zondag is Matthijs Gaat Door na de zomerstop weer begonnen op NPO1 om 23.00 u. Brigitte Leferink is benieuwd of Matthijs van Nieuwkerk het succes van het eerste seizoen kan evenaren.

Een artiest waarmee ik weinig heb

Ontroerd. Dat woord komt het eerst in me op als ik denk aan de laatste uitzending van Matthijs Gaat Door voor de zomerstop. Aan zijn tafel zat Rob de Nijs. Een artiest waarmee ik weinig heb. Zijn liedjes konden me nooit zo bekoren. Ik ken hem meer van de verhalen uit de roddelpers dan van zijn muziek. Rob de Nijs heeft de ziekte van Parkinson. In beeld zag je een oude man, die samen met Matthijs van Nieuwkerk keek naar zijn laatste optreden in de laatste week van De Wereld Draait Door. Rob de Nijs zong een lied, geschreven door zijn ex-vrouw Belinda Meuldijk. Ook na hun huwelijk is zij zijn vaste tekstschrijver gebleven. Het lied Nooit voor het laatst (van het gelijknamige album dat een Edison won) ontroerde niet alleen Rob de Nijs maar ook de andere artiesten in de studio en een heleboel kijkers thuis. Waaronder ik.

Rob de Nijs in De Wereld Draait Door met ‘Nooit voor het laatst.

Tissues bij de hand

In dezelfde uitzending die geheel in het teken stond van de Edison muziekprijzen, zong Willeke Alberti Rob de Nijs toe. Zij zijn al heel lang bevriend. De liefde en warmte tussen beide artiesten spatte van het scherm (dankzij een goede regie, mooie close ups op de juiste momenten). Willeke zong Eeuwig jong. Een hertaling van het lied Hier encore van Charles Aznavour. Melancholie ten top en tissues bij de hand.

André en Danny bij Matthijs

Die ontroering had ik vaker bij Matthijs Gaat Door. Zoals die keer dat André van Duin samen met Danny Vera optrad. Het lied Voor altijd, over de leegte na het verlies van zijn man. Ik houd het niet droog bij die beelden.

Het lijkt misschien of er alleen aandacht is voor gouwe ouwen. Niets is minder waar. In de uitzendingen ook volop aandacht voor aanstormend talent en artiesten uit de Top 40. Voor Edisonwinnaars als Davina Michelle, de meiden van  OG3NE en soms een bijzonder initiatief zoals Erik Hulzenbosch die afgelopen winter Op fietse van Daniel Lohues in een nieuw jasje goot stak en er Op schaatsen  van maakte.

Memorabel optreden van André van Duin in het eerste seizoen

Eerste aflevering ‘Matthijs Gaat Door’

De eerste aflevering met een swingende nieuwslezeres Simone Weimans, culinair journalis Joël Broekaert en schrijver Bart Chabot was een goede start. Ik ben benieuwd naar welke mooie momenten Matthijs Gaat Door ons nog meer gaat verrassen!

Meer kijken naar muziek

Stella Ruisch tipte het ‘zelfportret’ dat Charles Aznavour gedurende zijn leven maakte in ‘Aznavour; le regard de Charles.’, die nog te zien is in de bioscoop. Dat Tina Turner ook carrière kon maken zonder Ike, vertelt ze in de documentaire ‘Tina’, te zien via HBO. Of kijk op Youtube terug naar het beste van de Beste Zangers van Nederland, tipt Brigitte Leferink.

Openingsfoto: BNN/Vara/Olivier Thijssen