In het voorwoord van Fashion is fun schrijft moderedacteur Cécile Narinx van de Volkskrant dat de schrijfster van het boek, Edith Dohmen, een brug weet te slaan tussen de catwalk en het gewonemensenkloffie. ’’Zij laat zien hoe je met een flinke dosis lef, een piekfijn kleurgevoel en schijt aan conventie betaalbare, toffe outfits kunt creëren, ook als je gezegend bent met een royale boezem en pronte billen’, vervolgt Narinx.

Alles begint met ‘zelfliefde’

Want dat Edith een maatje meer heeft, vertelt ze ook in haar boek. Juist daarom startte ze in 2011 met haar blog Style has no size. Dit voelde voor haar alsof ze uit de kast kwam door te vertellen over maten en diversiteit in de mode. Alles begint voor Edith met zelfliefde, ‘dat is niet egoïstisch, maar het mooiste dat je jezelf cadeau kan doen’, betoogt ze. Ze hoopt zo een voorbeeld te zijn voor vrouwen door te laten zien dat je er leuk en trendy uit kan zien met een grote maat. Het mooie vindt ze dat er steeds meer collecties komen waarbij iedereen aan zijn trekken komt, plus size, tall en petite.

Shop the shape

Edith erfde het modegevoel van haar moeder. Zij had haar eigen modevakschool en maakte haar eigen kleding en die van Edith. Ze zag er als lange vrouw met maat 46 altijd fantastisch uit en mede door haar ontwikkelde  Edith haar eigen stijl. Als kind maakte ze ook zelf eenvoudige items, maar via een opleiding tot grafisch vormgeefster kwam ze uiteindelijk als styliste in de tijdschriftenwereld terecht.

Edith Dohmen legt haar idee over ‘shapes’ uit.

In haar boek beschrijft ze haar motto: shop the shape. Daarvoor definieert ze 6 types waarbij bepaalde shapes, figuren, passen. Ze raadt in datzelfde hoofdstuk aan een aantal kledingstukken uit je kast te halen die bij jouw shape passen en een aantal die dat niet doen. Door ze aan te trekken en in de spiegel te kijken zie je wat wel en niet voor je werkt.

Ontdek je eigen stijl

Zelf heeft ze maat 36 tot en met maat 52 in haar kast hangen die haar allemaal passen. Dat bereikt ze door te kijken naar de vorm van kledingstukken waardoor je soms meer past dan je denkt.

Dat dit klopt merkte ik onlangs zelf: bij COS zag ik een oversized shirtdress en in plaats van ‘mijn eigen’ maat M te kopen, kocht ik XS/S: en die past prima!

Volg de visie van Edith Dohmen en je kan ‘koninklijk’ winkelen bij de kringloopwinkel….

Bepaalde basisstukken waar het in veel boeken over gaat zoals de little back dress, de klassieke jeans en witte overhemdbloes, daar is Edith wars van. Zij raadt iedereen aan haar eigen stijl te ontdekken. Daarbij kunnen de regels in haar boek over figuur- en kleurtype handig zijn. Maar uiteindelijk kan je deze regels minder serieus nemen en gaan voor wat jij mooi vindt en bij jezelf vindt passen. Waarbij je uitgaat van de vraag: wie ben ik echt en hoe wil ik mezelf laten zien?

Wordt een ware funshionista!

Edith constateert dat in haar kast 40 procent vintage kleding hangt, 30 procent is ouder dan 10 jaar en 30 procent is wat nieuwer. Als ze kleding koopt is dat soms ook bij fastfashion winkels. Vooral omdat ze een veel grotere matenreeks hebben, terwijl het bij duurdere ketens vaak stopt bij maat 42.

Edith’s boek heeft me meer inzicht gegeven hoe je een eigen stijl ontwikkelt. Ik begrijp nu ook beter dat ze wat korzelig reageerde toen ik haar vroeg om 7 tips te geven om je goed te kleden met een maatje meer. Zoals ze zelf zegt: style has no size, haar tips gelden voor elke maat. Door zo te denken wordt  fashion echt fun en word je een ware funshionista, zoals ze op de cover van haar boek schrijft!

Meer lezen over mode

Op zoek naar je eigen kledingstijl? Marlies Mielekamp gaf eerder al 7 tips voor je eigen kledingstijl. Ze volgde ook een workshop zodat ze zich op feestdagen leuker kon kleden. Én ze liet ons zien dat je zelf ook meer uit je eigen kledingkast te halen door 7 dagen in haar eigen huis ’te winkelen’. Meer stijlvoorbeelden voor de 50plus vrouw vind je in onze serie ‘Hemd van het Lijf‘.