Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. 27 maart is de dag dat de Oscars van 2022 worden uitgereikt. Ga de winnaars bekijken in de bioscoop, want daar komen deze mooie films pas goed tot hun recht!

Oscars 2022 voor films op televisie?

Komende zondagnacht  is -als vanouds- de uitreiking van de Oscars 2022. Ondanks alle kritiek zijn het nog steeds de belangrijkste prijzen in de filmwereld. Wat wel veranderd is: sinds een aantal jaren zijn ook films genomineerd die door streamingdiensten als Netflix meteen op televisie te zien zijn.

Don’t Look up van Adam McKay en Power of the Dog van Jane Campion zijn  na Roma van Alfonso Cuáron, The Irishman van Martin Scorsese en Nomadland van Chloé Zao de nieuwste Oscar-genomineerde films die door streaming diensten zoals Netflix zijn gefinancierd. Power of the Dog is zelfs 12 (!) x genomineerd voor de Oscars 2022!

Mooier in de bioscoop

Uit nieuwsgierigheid keken wij de films alvast op televisie (gemak dient de mens) om na afloop het knagend gevoel over te houden: hadden we de films nóg mooier gevonden als we ze zonder enige afleiding in het donker van de bioscoop hadden gezien? Ik denk van wel.

Power of the Dog

Juist de prachtig beelden van de onbarmhartige natuur in de Amerikaanse staat Montana (in werkelijkheid werd in Nieuw-Zeeland gefilmd…) bepalen de sfeer van The Power of the Dog. Scènes die op een levensgroot scherm nog veel meer indruk zouden hebben gemaakt.

De film draait om twee broers. De ene een wat naieve goedzak, de ander een intelligente maar kwaadaardige man- uitstekend gespeeld door de Engelse acteur Benedict Cumberbatch. Als zijn broer stiekem met de uitbaatster van het lokale restaurant trouwt, doet Phil (Cumberbatch) er alles aan om het leven van Rose (Kirsten Dunst) en haar zoon Peter zuur te maken. Geen film die het allemaal voor de kijker voorkauwt maar uitnodigt tot een eigen kijk op het verhaal.

Power of the Dog komt beter tot zijn recht in bioscoop.

Don’t look up

‘Heb je al ‘Don’t look up’ gezien?’,  vroeg mijn schoonzusje nog niet zo lang geleden. Eerlijk gezegd: nee. Ik kan niet zo goed tegen films, waarvoor een batterij Hollywoodsterren is opgetrommeld. Totdat ik zag dat ook deze film op Netflix is te zien én 3x genomineerd is voor een Oscar. Dus trok ik er 2,5 uur voor uit om Leonardo di Caprio en Jennifer Lawrence te zien vechten om de wereld-bevolking (in de film zijn dat vooral inwoners van de VS) te waarschuwen voor een levensbedreigende komeet.

De willekeur van Amerikaanse verkiezingen, de misplaatste macht van de televisie en social media, het doorgeschoten gebruik van data; het wordt allemaal door de makers op de hak genomen. De vraag is of regisseur Adam McKay ook hoopt dat er met Don’t look up ook een boodschap wordt overgebracht. Bij mij bleef de lach hangen, vooral om de laatste scène met ‘president’ Meryl Streep.

Don’t look up is o.a. genomineerd voor een Oscar voor de editing van de film. Die is met de opvallende titelteksten op zijn minst bijzonder.

Meer televisiefilms genomineerd voor de Oscars van 2022

Don’t look up en Power of the Dog zijn niet de enige films met Oscar-nominaties die inmiddels al op televisie zijn te zien. Ook King Richard (over de vader van de beroemde tenniszussen Venus en Serena Williams) kan al worden gestreamd via HBO Max. Net als de remake van Dune. Bij Disney+ zijn West Side Story en Nightmare Alley te bekijken.

Eigen feestje in de bioscoop

Fanatieke fans gaan ongetwijfeld zondagnacht kijken naar het filmfeestje in het Dolby theater in Hollywood. Ik bouw op een later tijdstip mijn eigen feestje. Heb me al voorgenomen  aantal films op het lijstje van de academy awards, zoals de Oscars eigenlijk heten, te gaan bekijken….in de bioscoop!

Meer Oscarfilms

Leuk om nog eens terug te zien, welke films er afgelopen jaren een rol hebben gespeeld bij de uitreikingen? Lees dan ‘Oscar, feestje in eigen huis’ , ‘Noemen is al winnen’, ‘Hoogtepunt van het jaar’, ‘The Favourite is mijn favoriet‘ en Prijzenswaardige Oscarfilms’. en ‘Prijs voor de beste kijker’. Tip van de redactie van Meerdanvijftig.nl voor de Oscars van 2022: Belfast van Kenneth Branagh.

Openingsfoto: Lincolnblues/Flickr.com