Drie jaar geleden bestond social mediaplatform Hyves nog. Instagram en Pinterest kwamen net om de hoek kijken. Zo snel gaan ontwikkelingen in de digitale wereld.
Vandaag, 4 oktober,  heeft de Eerste Kamer een wetsvoorstel over het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) aangenomen dat pas feitelijk over drie jaar in werking zal treden. Dan kunnen we als patiënt per categorie hulpverleners en per regio toestemming geven in ons dossier te kijken. Lekker handig, als je eigenlijk maar één arts wilt toelaten. Meer schijnt technisch echter niet haalbaar te zijn, op dit moment.

Artsen, apothekers, ziekenhuizen zijn allang digitaal aan de slag

In 2011 werd het wetsvoorstel over het elektronisch patiëntendossier door de Eerste Kamer afgewezen, omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. 300 miljoen euro was er al aan uitgegeven. En intussen zijn de meeste artsen, apothekers en ziekenhuizen er allang mee aan de slag. Andere instanties hebben hun eigen digitale systeem opgezet. Alleen de patiënt kan nog steeds niet zomaar bij die dossiers. De digitale snelweg is te onveilig. Stel je voor dat je gegevens zomaar op een scherm kunnen opduiken of dat ze zo maar in te kijken zijn.

Fikse boete voor glurende zorgverzekeraar

Ik moet meteen denken aan de zorgverzekeraars. Die zouden maar wat graag meer willen weten om de kosten beter beheersbaar te maken. In  het wetsvoorstel dat vandaag, 4 oktober is aangenomen, kunnen zij een fikse boete (500.000 euro of 10 procent van de jaaromzet) verwachten als ze onrechtmatig in onze gegevens gluren. Een hele geruststelling.

Alsnog inzage

Tot het vólgende wetsvoorstel van minister van Volksgezondheid Edith Schippers door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd. De Tweede Kamer is al op 13 september akkoord gegaan. Dat wetsvoorstel gaat over meer controle op de zorg en bestrijding van zorgfraude. Daarmee krijgen zorgverzekeraars via een aantal stappen alsnog inzicht in patiëntendossiers.
Gelukkig is er nu aan de behoefte aan privacy en zelfbeschikking van de burgers tegemoetgekomen. Ook al is het over 3 jaar. Of wordt ons zand in de ogen gestrooid?

Foto: Flickr.com/René Gademann