Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen regelmatig het stokje van haar over. Deze keer maakt Stella Ruisch van oude eieren een flinke tortilla.

Eieren kopen, terwijl je ze in huis hebt….

Tijdens ons weekje vakantie met de familie in een Limburgs huis wordt onze creativiteit met  koken uitgedaagd door mijn zoon en zijn vriendin. Bij aankomst pakken ze naast hun kleding een doos met maar liefst 12 eieren uit. Het resultaat van een herkenbare situatie.

Je staat in de supermarkt en vraagt je af: ‘Waren er genoeg eieren?’ Voor de zekerheid koop je een doos om bij thuiskomst tot de ontdekking te komen dat er nog genoeg waren en nu dus heel veel. Vandaar dat mijn zoon besloot ze maar mee te nemen op vakantie. ‘Want ze zijn best oud’. Nu valt dat wel mee, komen we tot de ontdekking. 11 oktober staat op de verpakking en het is in het Limburgse huis 14 dagen later.

De drijftest

Er ontspint zich een discussie over hoe lang eieren houdbaar zijn na de ‘ten minste houdbaar tot’- datum. Volgens betrouwbare websites blijven eieren zeker een maand goed nadat de kip het ei heeft gelegd. Maar in de praktijk nog wel een week of 2 langer. Mijn jongste dochter neemt een deel van de voorraad over en doet de ultieme test. Het te gebruiken ei dompelt ze onder in een bak met water. Komt het ei schuin boven drijven dan is het beter geen risico te nemen. Van haar deel doet één dat inderdaad.

Nodig mensen uit en maakt een grote tortilla

Ondertussen kom ik tot de conclusie hoe je snel veel eieren kan gebruiken: nodig mensen thuis uit en maak tortilla. Komt het recept dat mijn oudste dochter voor oude patat uit haar kookboek Kookook had opgestuurd, toch nog van pas.

Tortilla is een dankbare drager voor restjes: een kliekje spinazie kan er ook in? En houdt niet iedereen van olijven, dan serveer je ze er naast….
Foto: Carlos Perales/ Unsplash

Tortilla voor 2 personen

Nodig:

 • 1 grote gekookte aardappel
 • Een halve rode paprika
 • 1 kleine ui
 • 1 knoflookteen
 • 4 ansjovisfilets
 • 3 eieren
 • 0,5 dl melk
 • Versgemalen peper
 • 3 eetlepels (olijf)olie
 • 75 gr. gerapte oude kaas
 • 10 zwarte olijven zonder pit

Bereiding:

Snijd de aardappel in dunne plakjes, en de schoongemaakte paprika in dunne reepjes. Pel en snipper de ui en de knoflookteen. Snijd de ansjovisfilets in stukjes. Breek de eieren boven een kom. Voeg de melk en peper naar smaak toe en kop het mengsel schuimig.

Verhit de olie in een middelgrote pan. Bak de aardappelplakjes op een laag vuur in ong. 5 minuten lichtbruin. Draai ze nu en dan om. Voeg ui, knoflook en paprika toe en bak het geheel nog ong. 3 minuten. Voeg daarna de losgeklopte eieren , de ansjovisfilets, de kaas  en de olijven toe. Leg de deksel op de pan en bak de tortilla in zo’n 10 minuten tot de onderkant lichtbruin is. Laat de tortilla op een warm bord of schaal glijden en snijd hem in punten.

Meer lezen over sjieke kliekjes

In Sjieke kliekjes tegen voedselverspilling legt Karin de Lange uit hoe ze tot haar eigen recepten komt, mét een recept voor moussaka. Van een restje pastinaak kan ze ook een lekkere linzensoep maken. Stella Ruisch weet van het restant bietjes en asperges ook iets lekkers te maken. Een half bakje champignons deed het nog goed in een ‘campinggerecht‘ .Ook een zak paprika’s ging schoon op. Lezers tipten ook nog paprikachutney. Geïnteresseerd in vegetarische recepten? Brigitte Leferink maakt ter gelegenheid van wereld veganismedag een heerlijk chocolade bananenbrood. Lees hoe je van kliekjes een heerlijke aardappelsoep extra maakt van Brigitte Leferink. Of maakt van een kliekje Brussels lof een gerecht waarmee je zelfs gasten kunt verrassen. Probeer ook eens een vergeten groente uit als koolraap of kiest pastinaak voor geroosterde groenten à la Ottolenghi. Nog meer lezen over sjieke kliekjes? Klik dan hier.

Openingsfoto: Erol Ahmed/Unsplash