Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen af en toe het stokje van haar over. Vandaag maakt Stella van restjes een salade voor de lunch.

Steeds meer restjes

Het lijkt wel of onze maag naarmate we ouder worden krimpt. Dat kan niet, zeggen allerlei wijsneuzen op internet. Hooguit krijg je door gezonder leven en eten minder behoefte aan veel en zwaar eten. Hoe het ook zij, we houden daardoor hier thuis meer dan vroeger kliekjes over. Maar wat doe je met die halve komkommer, die halve biet, en het restant van de voorverpakte rucola? Nou uhhhh… wat dacht je van een salade maken voor de lunch?

Salade met een zoet of hartig accent

Karin de Lange schreef al over een heerlijke rauwkostsalade die een maaltijd op zich is. Dat komt natuurlijk ook bij ons wel eens op tafel. Lekker fris bij een pasta bijvoorbeeld. Het leuke aan die resten is dat je er allerlei kanten mee uit kan. Bijvoorbeeld aanvullen met geitenkaas of feta (die houd ik ook wel eens over van een ham/feta saus bij bloemkool). Vooral lekker als je een bietje overhebt. Mengen met walnoten, stukjes appel of mandarijn voor een zoet acccent.

Of koop een avocado bij je groene sla restanten en doe er gelijk kleine tomaatjes bij. Die heb ik standaard in huis. Net zoals een -hardgekookt- ei. Als je het vlees niet hebt afgezworen, is het lekker om wat bacon erbij uit te bakken en erover heen te snipperen.

Zomaar een snelle salade voor de lunch en het is meteen feest! Foto’s:©Lydia de Groot

Doen wat smaak je ingeeft

En dan natuurlijk de dressing van 5 delen (lekkere bijvoorbeeld olijf- of walnotenolie) en één deel azijn. Voor een zoete touch appelazijn of balsamico voor een frisse: witte wijnazijn. Desgewenst met een uitgeperst teentje knoflook, gemalen zwarte peper, een snufje mosterd. Soms smokkel ik er ook een lepeltje mayonaise doorheen. Gewoon doen wat je smaak je ingeeft. Groene kruiden zijn ook welkom. Husselen én klaar!

Met salade 2,5 ons groente

Het voordeel van zo’n gerecht bij de lunch is, dat je er beslist minder brood door eet. Alhoewel een stukje getoost stokbrood (ook over…?) met dat restje boursin erop ook heel lekker bij smaakt. Mij geeft het ook het goede gevoel, dat ik die dag zeker met ’s avonds een warme maaltijd aan de geadviseerde 2,5 ons groente kom.

Hierbij een recept voor een stevige ‘Italiaanse’ salade

Nog gauw een foto voordat de Italiaanse salade (met borlottibonen) op is….

Nodig voor 2 à 3 personen:

  • Een blik cannellini- of borlottibonen, afgespoeld en uitgelekt.
  • Halve zak rucola
  • 3 à 4 artisjokbodems
  • 6 zongedroogde tomaten
  • Kers- of andere kleine tomaatjes
  • Wat fijngesneden olijven
  • Halve komkommer
  • Eventueel een onsje wat kort gekookte haricots verts of sperziebonen.

N.B. deze verhoudingen kunnen naar smaak worden aangepast!

Hak (fijn) en hussel alles door elkaar (behalve. Serveer met een dressing zoals boven beschreven. Ik gebruik voor de dressing van de Italiaanse salade een uitgeperste knoflookteen en grof gemalen zeezout.

Meer sjieke kliekjes

In Sjieke kliekjes tegen voedselverspilling legt Karin de Lange uit hoe ze tot haar eigen recepten komt, mét een recept voor moussaka. Van een restje pastinaak kan ze ook een lekkere linzensoep maken. Stella Ruisch weet van het restant bietjes en asperges ook iets lekkers te maken. Een half bakje champignons deed het nog goed in een ‘campinggerecht‘ .Ook een zak paprika’s ging schoon op. Lezers tipten ook nog paprikachutney. Geïnteresseerd in vegetarische recepten? Brigitte Leferink maakt ter gelegenheid van wereld veganismedag een heerlijk chocolade bananenbrood. Lees hoe je van kliekjes een heerlijke aardappelsoep extra maakt van Brigitte Leferink. Of maakt van een kliekje Brussels lof een gerecht waarmee je zelfs gasten kunt verrassen. Probeer ook eens een vergeten groente uit als koolraap of kiest pastinaak voor geroosterde groenten à la Ottolenghi. Nog meer lezen over sjieke kliekjes? Klik dan hier.

Openingsfoto: Couleur/Pixabay