Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Deze keer maakte ze een rauwkostsalade met rettich uit de groentetas.

In de strijd tegen het overal aanwezige plastic in de supermarkt koop ik sinds kort af en toe een groente&fruittas bij de biologische winkel. Die valt een aantal dagen van tevoren te bestellen. Bij andere winkels is een abonnement nodig en krijg je de tas op een vaste dag van de week. Ik krijg het meeste onverpakt mee in een grote papieren tas. Groente en fruit voor twee personen voor drie dagen. Aangezien ik er ook van alles bij koop gaat het wel zeven dagen mee. In de tas komen groenten terecht die ik niet zo goed ken. Zo had ik radicchio, familie van de witlof en rettich in de tas zitten. Ik had er nog net van gehoord, maar nog nooit gezien. Een uitdaging om daar mee te koken. Het was leuk om iets te maken dat ik nog nooit gemaakt had! Na wat recepten doorgelezen te hebben op het onvolprezen internet, maakte ik deze ietwat oosterse (sojasaus, gembersiroop en sesamzaadjes) rauwkostsalade.

Ietwat oosterse rauwkostsalade

Nodig voor twee personen:

  • een halve rettich in kleine blokjes gesneden
  • een halve komkommer in kleine blokjes gesneden
  • 3 bosuitjes in dunne ringetjes gesneden
  • stuk of 8 radijsjes in plakjes gesneden

Voor de dressing:

  • 2 eetlepels sojasaus
  • theelepel honing of agavesiroop, of pittiger: gembersiroop
  • eetlepel appelazijn
  • scheutje olijfolie
  • peper naar smaak (sojasaus is al zout)
  • eventueel sesamzaadjes over de salade te strooien

Super simpel verder, want als je alle groenten gesneden hebt, dan is het een kwestie van alles in een schaal door elkaar roeren. De dressing maken door in een klein kommetje de ingrediënten bij elkaar te doen. Roer deze ook door elkaar en giet deze vervolgens over de rauwkost. Meng nogmaals. Ik bakte er krieltjes met tijm bij naast een stuk gegrilde zalm.

Meer sjieke kliekjes

In Sjieke kliekjes tegen voedselverspilling legt Karin de Lange uit hoe ze tot haar eigen recepten komt, mét een recept voor moussaka. Van een restje pastinaak kan ze ook een lekkere linzensoep maken. Stella Ruisch weet van het restant bietjes en asperges ook iets lekkers te maken. Een half bakje champignons deed het nog goed in een ‘campinggerecht‘ .Ook een zak paprika’s ging schoon op. Lezers tipten ook nog paprikachutney. Geïnteresseerd in vegetarische recepten? Brigitte Leferink maakt ter gelegenheid van wereld veganismedag een heerlijk chocolade bananenbrood. Lees hoe je van kliekjes een heerlijke aardappelsoep extra maakt van Brigitte Leferink. Of maakt van een kliekje Brussels lof een gerecht waarmee je zelfs gasten kunt verrassen. Probeer ook eens een vergeten groente uit als koolraap of kiest pastinaak voor geroosterde groenten à la Ottolenghi. Nog meer lezen over sjieke kliekjes? Klik dan hier.

Openingsfoto: ©Karin de Lange