Veel mensen zijn stressgevoelig. Er wordt tegenwoordig veel van ons verwacht, dus verassend is het niet dat het aantal burn-outs al jarenlang oploopt. We ervaren stress tijdens onze lange werkdagen en bovendien moeten we vaak thuis ook nog van alles doen, zoals het huishouden, de hond uitlaten, koken en sporten. Als we dan nog tijd over hebben willen we graag een rijk sociaal leven hebben, dus in de weekenden relaxen we ook niet. Als het even kan, zijn we bij vrienden aan het borrelen en gaan we naar feestjes. Maar heb je überhaupt nog tijd voor jezelf? Lukt het je om te ontspannen? Veel mensen hebben zo’n druk leven dat ze zichzelf helemaal vergeten. En dat is jammer, want zo raak je jezelf kwijt. Self-care is helemaal niet zo moeilijk. In deze blog kun je lezen over methoden hoe je jezelf kunt ontspannen en al je stress kunt vergeten.

Ontspan je thuis

Als je altijd een druk leven hebt gehad, en je hebt plots een vrije dag, dan kan dat een beetje onnatuurlijk aanvoelen. Want wat moet je? Jezelf ontspannen hoeft helemaal niet moeilijk of duur te zijn: het kan ook simpel. Denk aan jezelf ontspannen in een heerlijk warm bad, met behulp van vibrators, of door een flinke wandeling te maken. Op deze manier kun je verrast worden over hoe snel je tot rust kunt komen. Bovengenoemde tips zijn namelijk lekker rustgevend waardoor je alles even kunt vergeten. Het kan bovendien ook fijn zijn om even alleen met jezelf en je eigen gedachten te zijn, dus zet die telefoon maar een dagje uit. Je zult je verbazen over hoe erg je stresslevel daalt doordat je geen prikkels van je telefoon en sociale media hebt.

Een dagje wellness

Wellness staat erom bekend dat je er enorm van gaat ontspannen. Denk aan een heerlijke massage, een thermaal bad, de sauna en een infraroodcabine. En niet te vergeten natuurlijk het heerlijke eten dat je er kunt krijgen. Als je denkt dat Wellness alleen maar ontspannend werkt, heb je het mis. Wellness is namelijk ook nog eens hartstikke goed voor je gezondheid! Zo is de sauna namelijk goed voor je bloeddruk doordat je vaten verwijden en je bloed beter door kan stromen. Ook verbetert je weerstand doordat je lichaam leert wennen aan wisselende temperaturen. Hierdoor zul je minder snel verkouden worden. Verder wordt je lichaam schoongespoeld: in de sauna verlies je al snel anderhalve liter water, waarmee ook afvalstoffen en bacteriën naar buiten komen.

Leg een ‘BOM’ onder stress

Om jezelf te ontspannen moet je Bewegen, Ontspannen, en jezelf Motiveren. Oftewel: BOM. Bewegen is goed voor je bloeddruk en helpt tegen sombere gevoelens en depressie. Ontspannen spreekt voor zich, maar je kunt denken aan naar muziek luisteren, een boek lezen, yoga of andere meditatieoefeningen doen. Je kunt ook ontspannen door bijvoorbeeld te gamen of naar een pretpark te gaan. Om jezelf te motiveren, is het belangrijk dat je doelen voor jezelf stelt. Wel is het belangrijk dat je realistische doelen stelt, dus iets wat haalbaar is. Als je onrealistische doelen stelt gaat je stressvol namelijk weer omhoog. Wees niet bang voor tegenslag en laat je niet uit het veld slaan: van fouten kun je tenslotte leren!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met: 

foto; Yoann Boyer/Unsplash