Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog steeds 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. Deze keer kiest ze voor een recept uit de krant maar kortte ze de bereidingstijd van bloemkool, aubergine in. Uit energiebesparing!

Ras el hanout of de drie k’s…

Gadver, was de reactie van mijn zus, toen ik enthousiast vertelde over dit gerecht. De combinatie bloemkool met aubergine is dan ook niet gewoon maar is toch echt lekker! De Oosterse ingrediënten maken het namelijk lekker. Dat zijn de 3 k’s, de kruiden kurkuma, kerrie en koriander. Ze maken deel uit van het kruidenmengsel ‘ras el hanout’. Als je dat in huis hebt, kun je dat uiteraard gebruiken in plaats van de losse kruiden. Ik koos voor een recept uit de krant Het Parool voor siniya met tahin of sesampasta als voornaamste ingrediënt. De Arabische smaak van het gerecht wordt er nog sterker door. Als luie kok vond ik de bereidingswijze te bewerkelijk. Ook leek het de hoogte van mijn energierekening niet ten goede te komen, omdat echte tomaten en bloemkool drie kwartier in de oven zouden moeten bakken! Daarom veranderde ik het recept naar eigen inzicht. Dat maakte het gemakkelijker en sneller klaar.

Dit heb je nodig voor Siniya met bloemkool en aubergine.
Foto: Karin de Lange.

Siniya met bloemkool en aubergine

Nodig voor 2 personen:

 • 1 grote aubergine
 • 1 eetlepel pijnboompitten
 • 1 rode ui
 • theelepel kurkuma(poeder), kerrie en koriander(poeder)
 • verse peterselie
 • pakje tomato frito
 • halve bloemkool in roosjes (of uit de diepvries)
 • olijfolie
 • twee eetlepels sesampasta of tahin
 • een eetlepel pindakaas
 • eetlepel sojasaus

Bereiding:

Snipper de ui en snijd de aubergine in blokjes. Kook de bloemkoolroosjes 10 minuten. Maak in een koekenpan de olijfolie heet en fruit de ui. Als die bruin is, de aubergine erbij doen en al roerend mee bakken gedurende vijf minuten. Voeg het pakje tomato frito toe. Voeg de drie k’s toe en daarna de eetlepels tahin en pindakaas toe en roer het geheel goed door. Om het smeuïger te maken kun je een lepel sojasaus erbij doen. Laat 10 minuten op een laag pitje sudderen. Giet de bloemkoolroosjes af. Doe de roosjes in een platte schaal en schep het tomaten-aubergine-mengsel erover. Rooster de pijnboompitten in de droge koekenpan en strooi over het mengsel. Mijn kritische zus gaat het na mijn verhaal ook proberen, dus….!

Meer sjieke -vega- kliekjes!

Ook op zoek naar meer vega recepten? Karin de Lange kookt uit haar hoofd deze vegetarische chili met ratatouille maar ook sperziebonen in een indonesisch jasje. Van linzen kun je natuurlijk ook een lekkere soep maken. Brigitte Leferink maakte een lekkere aardappelsoep en van de restjes in haar koelkast chili sin carne. ‘Een campinggerecht’ noemt Stella Ruisch haar tahoe met taugé. En natuurlijk kun je dan ook een keer een lekkere salade maken. Of probeer eens dit recept van ‘vergeten’ geroosterde groenten. Meer recepten lezen, kan. Klik dan hier.

Openingsfoto: bewerkting van foto’s door Immo Wegmann en Mockup-Graphics, beide van Unsplash.