Met een druk op de knop laad de internetpagina zich op de laptop van Stella Ruisch  Dat was een paar jaar geleden eventjes anders. Toen zag ze de bolletjes in de balk op haar scherm maar rond en rond draaien. Een pagina of een opgestuurde foto downloaden was een oefening in geduld. Dus toen er een man aan de deur kwam en de magische woorden ‘glasvezelkabel’ en ‘snel internet’ uitsprak, leek zijn komst als geroepen. Het werd echter een lesje in internet vergelijken, dat ze nu graag met andere 50plussers deelt.

Voordat ik het wist, was er een monteur aan het prutsen

Had ik me maar aan mijn eigen voornemen gehouden: ‘Nooit aan de deur kopen!’ Maar die bolletjes zien rond draaien en het minuten wachten op een draadloze verbinding met de modem/router maakte me ontvankelijk voor het gladde verkooppraatje. Voordat ik het wist, was er een monteur met het zweet op zijn voorhoofd aan het prutsen met muren en kabels. Met als resultaat het advies om alsnog in mijn werkkamer een wifi-versterker in het stopcontact te steken. Want nee, de upload- en downloadsnelheid was bij de nieuwe provider niet sneller geworden.

Colportage

Inmiddels bleek mijn abonnement wel al gewijzigd (dat doet elke provider graag voor zijn nieuwe klant). Maar dat ging niet op voor de bolletjes (en cirkels) die nog steeds rond draaiden op mijn scherm. Gelukkig had ik met een beroep op de colportagewet over kopen aan de deur, de mogelijkheid alles weer terug te draaien.

Abonnement gewijzigd maar wachten op verbinding duurde onverminderd lang.
Foto: Christine Hume/Unsplash

Glasvezelkabel het toverwoord

Opnieuw stond er een monteur voor de deur. Nu van mijn oude provider. Want door mijn telefoontje, zag men in de centrale, dat onze  internetaansluiting verouderd was. Terwijl DSL (internet via de telefoonkabel) toch ooit het nieuwste snufje was….Maar inmiddels is het toverwoord glasvezelkabel. Vandaar de billboards in bushokjes die aansporen tot het nemen van een nieuw -glasvezel!- abonnement.

Ga internet vergelijken!

Na mijn ervaring zou ik geïnteresseerden aanraden: verdiep je eerst waarvoor die termen allemaal staan, formuleer je wensenlijstje, en ga dan thuis internet vergelijken. Misschien wel in één pakket met telefonie en televisie kijken. Maar dat hoeft niet eens per se.

Toevallig trof ik een jonge, enthousiaste monteur van mijn vertrouwde leverancier die me alles heel geduldig uitlegde. “Ja, er ligt ook in uw wijk glasvezel. Dat klopt. Maar er is één schakelkast in de wijk waar die glasvezelkabel in gaat en er als een gewone kabel uitkomt naar de huizen in de wijk. En dat betekent dat de internetsnelheid daardoor hetzelfde en dus even langzaam is gebleven.” Video’s, televisie, internetpagina’s, foto’s opslaan of versturen kost evenveel tijd als ervoor.

Van één tip had ik wel profijt: de draadloze verbinding werd een stabiele verbinding mét draad. En met 50 mb of meer upload en downloadsnelheid, surf ik nu heerlijk over mijn scherm.  Het lesje thuis internet vergelijken heeft me meer tijd gekost!

Meer lezen over digitale wereld

Eerder schreef Stella Ruisch eerder over hoe gemakkelijk wij onszelf bloot geven op internet. Weet u nog wat Wannacry is? Brigitte Leferink geeft 7 tips hoe je je kunt beschermen tegen cybercrime. Maar internet heeft ook zijn voordelen, ontdekte Kees Rooze in coronatijd. Via het programma Jamulus kon hij met zijn band repeteren. En oud gedaan is inmiddels ook jong gedaan, constateert Marlies Mielekamp als een kleinkind op haar verlanglijstje een roze tablet zet.

Openingsfoto: Leon Seibert/Unsplash