Het is niet voldoende je huis te beveiligen tegen inbraak. Tegenwoordig komen ongenode gasten ook via de computer en je telefoon bij je binnen. Cybercrime noemen we dat. Gebruik maken van de onlinewereld om mensen dwars te zitten of te beroven. Soms is het inderdaad ‘alleen maar’ dwars zitten: de heleboel is ontregeld. Vervelender wordt het als ze je ook geld afhandig maken. Daarom in deze Europese maand voor Cyber Security 7 tips tegen cybercrime.

‘O, ben ik er toch ingetrapt’, las ik pas bij een kennis op Facebook. Hij had een bericht van één van zijn kinderen gekregen met een wat warrig verhaal over een verloren telefoon en een dringend verzoek om wat geld over te maken. Zonder nadenken had hij het gedaan. ‘Zo stom’,  zei hij achteraf. ‘Ik had al zo vaak berichtjes gelezen over hoe je in de maling wordt genomen, maar toch dacht ik er op dat moment niet aan.’ Dat kan helaas iedereen overeenkomen. Daarom in deze Europese maand voor Cyber Security 7 tips tegen cybercrime.

1, Maak niet zomaar geld over

Als u een whatsapp bericht krijgt van een bekende (meestal kiezen ze een zoon of dochter) met het verhaal dat de telefoon kapot of gestolen is, dat ze een nieuw nummer hebben en dringend om geld verlegen zitten, kijk dan eerst of het oude telefoonnummer echt niet meer werkt of door een vreemde wordt opgenomen. Maak in geen geval zomaar geld over. Zorg dat u de afzender eerst persoonlijk spreekt.

2. Gebruik verschillende wachtwoorden

Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Het lijkt gemakkelijk, je hoeft weinig te onthouden, maar voor criminelen is het superhandig als ze met één wachtwoord toe kunnen.

3. Geen geboortedatum of voornaam

Verander uw wachtwoord/cijfercodes regelmatig. Kies geen voor de hand liggende wachtwoorden als uw geboortedatum of voornamen. Gebruik een lange zin die voor u makkelijk is maar een ander niets zegt.

4. Pas op met onbekende afzenders en bellers

Open geen berichten waarvan u de afzender niet kent en neem geen telefoon op van onbekende nummers, tenzij u een telefoontje verwacht van bijvoorbeeld het ziekenhuis (anonieme beller). Als het dringend is, spreken ze wel een boodschap in.

‘Phishing’, het hengelen van je gegevens door mails te sturen is een bekende manier van inbreken op je computer.
Illustratie: Tumisu/Pixabay

5. Bel de bank voor een check

Stuur nooit pincodes of wachtwoorden naar anderen. Ook niet aan de bank als ze vragen om een controle. Bekijk de mail en de post goed. Klopt het logo wel? Staan er geen taalfouten in de brief? Bel als u het niet zeker weet naar de bank voor een check.

6. Update regelmatig de virusscanner

Zet een virusscanner op uw computer en doe regelmatig een update naar de nieuwste versie.

7. Pas wachtwoorden en mailadressen aan

Verander bij een echtscheiding al uw wachtwoorden, hef gezamenlijke e-mailadressen en eventuele cloud-accounts op.

Nog meer tips…

Brigitte Leferink heeft niet alleen tips tegen cybercrime. Ze gaf eerder ook in deze rubriek advies om woninginbraak tegen te gaan. Seniorweb gaf al eerder advies om te voorkomen dat je computer wordt gehackt. Ook geïnteresseerd in tips over andere onderwerpen? Klik dan hier.

Openingsfoto: Pixabay