Lezen in de zon maakt mijn ogen moe, dus ik sluit ze even en zak even achteruit in mijn tuinstoel. Heeft u dat nou ook? Juist als ik even zalig niets doe, ga ik denken aan alle bezigheden die nu blijven liggen. Zoals een goede back-up maken van mijn belangrijke documenten en foto’s. En nee, niet alleen in OneDrive of andere Cloud-diensten, zoals ik nu doe. Het veiligste is het op die oude trouwe externe harde schijf. Dat is de les die ik heb geleerd voor een veilige computer na de grote hackaanval Wannacry.

Telefoon roodgloeiend bij Seniorweb

Dit Hemelvaartweekeinde zijn de dienstverleners van Seniorweb.nl even zoals ik aan het uitblazen. Onder andere van de roodgloeiende telefoon. “We hebben écht heel veel vragen gekregen van bezorgde computergebruikers na het nieuws over Wannacry”, vertelt Saskia Hamminga van Seniorweb. Dus míjn telefoontje met de vraag of Seniorweb tips heeft voor onze Meerdanvijftigers wordt razendsnel beantwoord. “Natuurlijk!”

Pas op voor phishingmails

Werd ik daags na het nieuws wakker met de gedachte dat ik mijn opgeslagen wachtwoorden moest wissen voor internetcriminelen, volgens Seniorweb moet ik me juist druk maken over de creatieve phishingmails die kunnen inbreken op mijn computer. Hoewel die mij nog niet of nauwelijks hebben bereikt (Als je je Windows 7, 8 of 10 regelmatig (automatisch) update met een beschermende firewall, schijn je daartegen goed beschermd te zijn. Dus meteen maar even checken wanneer de laatste beveiligings-update is geweest (25 mei j.l.)

Ikea, dat vertrouw je toch?

Ik weet dat ik vroeger op mijn werk uit verveling weleens klikte op exotische sites die mij een gewonnen prijs beloofden, dus wat zou ik doen als een bijna van echt niet te onderscheiden mail van Ikea mij een waardebon van 500 euro belooft? Dan open ik misschien wel die bijlage…Uiteindelijk heb ik in het verleden wel eens wat gekocht daar. Niet doen, dus, waarschuwt Seniorweb me. In hun nieuwsbrief hebben ze zelfs een vaste rubriek voor nieuwe phishingmails.

Check en dubbelcheck voor veilige computer

Een meer dan gezond wantrouwen is bij internetgebruikers dus op zijn plaats. Check ook altijd even het internetadres (url). Gaat u bij uw bank inloggen om te bankieren, let dan op dat die url begint met https. Als die s van secure (beveiligd) ontbreekt, dan staat u op het punt uw gegevens door te spelen op een bedrieglijk echt lijkende banksite die internetcriminelen er snel tussen schuiven. En ook zo’n virusscanner die plotseling opduikt en me in een pop-up vertelt dat er spyware is gesignaleerd en dat ze wel even zullen helpen als ik nu even op hun programma klik….Te vergelijken met een als politieman verklede boef aan de deur van een oud vrouwtje.

10 stappenplan

Wie net als ik, ook al is het nog even vanuit de tuinstoel, goede voornemens heeft om zijn Windows-computer eens goed na te lopen op veiligheid, kan aan de hand van Seniorweb een 10-stappenplan doorlopen. Het mag dan voor senioren zijn, ik denk bij lezing dat de generaties na ons ook heel wat kunnen hebben aan de duidelijke uitleg van de stichting die 20 jaar bestaat en grotendeels op vrijwilligers drijft.

Veiliger dan een veilige computer

Nu ik toch Saskia Hamminga van Seniorweb aan de lijn heb, vraag ik haar meteen of het dus ook niet gevaarlijk is om mobiel te bankieren. Tot mijn verbazing is dat zelfs nog iets veiliger dan op een veilige computer! Via de mobiel worden de gegevens namelijk beter versleuteld. Gelukkig maar. Dan wacht ik ook maar met vertrouwen een verbeterde versie af van de net gelanceerde OV-app op mijn smartphone. Want zo’n OV-chipkaart die ik inmiddels zelfs voor de NS weet te gebruiken, is straks ook weer achterhaald.