Brigitte Leferink is een van de 2 miljoen fans van het tv-programma Ik Vertrek. Een kijkcijferhit die al jaren is te volgen. En ook via de website kun je zien hoe het de mensen vergaat die hun hele hebben en houden in Nederland achterlieten om ergens anders op de wereld een nieuw begin te maken. Ook haar zus is een trouwe kijker. Zij maakt regelmatig plannen om het roer om te gooien. en betrekt daar dan ook Brigitte in. Het laatste plan bracht de twee zelfs naar Gambia!

Serieus over nagedacht

‘Is dat niks voor jou?’ vroeg mijn zwager. Zes jaar geleden stond een B&B te koop, dicht bij het huis van mijn zus en zwager. Een paar weken heb ik daar serieus over nagedacht. Een mooi pand met eigen woonruimte, een aantal gastenkamers, een goede locatie én een ruimte om trainingen en workshops te geven. Het bleef bij fantaseren over wat ik er allemaal kon doen. Het was een prijzig project, ik heb een hekel aan huishoudelijk werk en administratie en je moet wel heel veel verdienen wil je dat allemaal uit kunnen besteden. Kamers inrichten, ontbijt klaar maken, workshops geven; dat spreekt me wel aan, maar de balans sloeg door naar ‘niet aan beginnen’.

Een Frans chateau

Toch bleef dat idee van een B&B door mijn hoofd spoken en ik had er mijn andere zus mee op een idee gebracht. Twee jaar geleden vroeg ze of ik met haar een B&B wilde exploiteren in een Frans chateau. En er volgden nog veel meer suggesties voor aantrekkelijke locaties en panden in binnen- en buitenland. Uren konden we erover fantaseren maar de daad bij het woord voegen zat er niet in. Ik wil mijn baan en huis niet opzeggen en of zo’n gezamenlijk project een succes zou worden, daar heb ik ook vraagtekens bij. Toch bleven we onze speurtocht voortzetten.

10 appartementen in Gambia

Het laatste plan was een B&B in Gambia, waar ik vorig jaar nog op vakantie ben geweest. Op de website van de makelaar zag het er prachtig uit. 10 appartementen voor de verhuur, een beheerderswoning, een zwembad en de plek was ook geschikt. Mijn zus kon het exploiteren, ik zou er een paar keer per jaar een schrijfreis kunnen organiseren. De plannenmakerij maakte weer overuren. Om het deze keer niet bij luchtfietsen te laten, zijn we er tijdens onze vakantie gaan kijken.

De panden hadden ‘wat liefde’ nodig….

Wat een deceptie. De gebouwen stonden al jaren leeg en dat kwam de staat niet ten goede. De informatie op de website spoorde niet met de werkelijkheid. De foto’s wekten de indruk dat je er met een paar kleine aanpassingen aan de slag zou kunnen. In het echt hadden de panden ‘wat liefde nodig’ en waren er wel erg veel ‘originele details’. Achterstallig onderhoud was een betere omschrijving. Een totale desillusie. Het had zo een aflevering van Ik vertrek kunnen zijn, met dat verschil dat wij het niet ongezien hadden gekocht en ons niet blindelings in een ‘Ik vertrek’-avontuur stortten, maar vriendelijk doch beslist aan de makelaar lieten weten dat dit niks ging worden.

Achterstallig onderhoud was een betere omschrijving geweest van de appartementen in Gambia.
Foto: Charlotte Leferink

Wordt vervolgd…

Of we onze speurtocht vervolgen? Ik weet het niet. Het blijft heerlijk om te fantaseren over een nieuwe start in een mooi groot huis maar de werkelijkheid is vaak weerbarstiger. Als ik de sores zie die de mensen meemaken die in Ik vertrek aan bod komen: mij niet gezien. Mocht het toch zover komen, dan horen jullie het!

Meer lezen

Brigitte Leferink houdt van schrijven, ze geeft zelfs een cursus Intuïtief Schrijven en schreef ook een boek over haar echtscheiding. Maar ze houdt ook van lezen en tipt de lezers van Meerdanvijftig.nl regelmatig welke titels ze de moeite waard vindt in een top vijf. Op Facebook geeft ze elke woensdag een boekentip, nu in 52-delige serie over biografieën. Ze draagt regelmatig bij aan onze rubriek Sjieke Kliekjes. En put uit de schat aan ervaring in de rubriek Mijn Geheim.

Openingsfoto: Pixabay