Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Deze week Karsu's Turkse Keuken. Zelf de meest neerslachtige televisiekijker wordt nog vrolijk van het 31-jarig multitalent dat dit najaar nog de show stal in Beste Zangers.  

Karsu, een wereldmens

Ergens in de jaren tien van deze eeuw hoorde ik Karsu Dönmez voor het eerst achter de piano in het restaurant van haar vader. Onder de indruk van haar mooie stem, ging ik daags erna naar een optreden van de Nederlands-Turkse zangeres in de Kleine Komedie. Ze noemt zichzelf trouwens niet Turks of Nederlands maar een wereldmens. Dat uit zich ook in haar repertoire, alhoewel jazz pop daarvan de kern vormt. Nooit eerder hoorde ik zo mooi Turks zingen. En toen wist ik niet eens van Karsu’s keuken!

Bekend was ze toen nog niet maar toch kruiste haar pad in dat ene jaar drie keer dat van mij. Want ook de verkiezing van Voetballer van het Jaar luisterde ze tot mijn verrassing op met een optreden. En wist ik dat ik niet lang meer een van de weinigen zou zijn die Karsu en haar zang- en pianotalent hadden leren kennen.

Karsu zingt voor Belle Perez in Beste Zangers.

Zingen en koken

De komende maanden staan er zowel in Turkije (uitverkocht) en in Nederland optredens (nog niet helemaal uitverkocht) op de agenda. Maar ook wie niet naar een optreden gaat, kan van de kunsten van de innemende Karsu genieten. Deze weken heeft ze namelijk op de kookzender 24Kitchen haar eigen kookprogramma: Karsu’s Turkse keuken, waar ze op even sympathieke manier de recepten uit haar eigen keuken deelt.

Karsu’s Turkse keuken is vrolijk makende televisie

Je hoeft niet per se zelf kizartilmiş (gefrituurde groenten) met een paprikasalsa of een kweeperen tarte tatin te willen klaar maken om het leuk te vinden om naar Karsu te kijken. Zelden zo ontspannen recepten zien klaar maken. Af en toe rolt er een plak courgette weg, bij het snijden zoals dat ook bij ons thuis ook wel eens gebeurt. Overigens liep het water wel bij me in de mond bij het zien van die kweeperen taart!

Karsu’s Turkse keuken is gewoon vrolijk makende televisie en als je nog niet wist dat ze mooi kan zingen, kruipt ze na de kweeperentaart ook nog even achter de piano. Kijken dus! Er zit nog een aantal afleveringen in de pijplijn van 24Kitchen maar anders heeft Karsu ook nog haar eigen Youtubekanaal, Karsu’s kitchen, dat even grappig is om naar te kijken. Overigens maakte Mercedes Stalenhoef ook nog een prachtige documentaire over Karsu als tiener met muziekambities: I hide a secret. Te zien via Youtube.

Een van de afleveringen van Karsu’s Turkse keuken.

Nog meer mooie én vrolijk makende televisie

De Beste Zangers werden al getipt door Brigitte Leferink. Mooie muziek en televisie biedt ook Matthijs gaat door. Karin de Lange raakte enthousiast van Even tot hier Bovendien viel het haar op dat ze wel heel veel programma’s van omroep Max leuk vindt. Stella Ruisch wordt vrolijk van Reizen Waes Nederland. En om in de sfeer van Karsu’s Turkse keuken te blijven, mag natuurlijk Heel Holland Bakt in dit rijtje niet ontbreken.

Openingsfoto: website 24Kitchen.nl