Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Niet gezien? Kijk dan via NPOStart naar de Telefilm Pulang. Een warm, menselijk verhaal dat meteen ook een kennismaking is met de Molukse cultuur in Nederland.

Kazernekind

In het programmaoverzicht van donderdagavond, valt de naam op van de hoofdrolspeler in de Telefilm Pulang: Joenoes Polnaya. Hé, is hij familie van Jo Polnaya, de Molukse rond wie onze Marlies Mielekamp het onthullende boek ‘Kazernekind’ schreef? Het blijkt om een kleinzoon te gaan die inmiddels naam heeft gemaakt in de wereld van de film.

Pulang graaft wat dieper

En ja, hij is ook de zoon van Tom Polnaya die in de jaren zeventig betrokken was bij de gijzeling van de basisschool in Bovensmilde. Maar niet alleen Joenoes’ rol, ook het onderwerp van deze aflevering in een nieuw seizoen Telefilms maakt nieuwsgierig. Was de eerste Telefilm Triq Salama van debuterend regisseur Najib Amhali er vooral een van een glimlach, Pulang graaft wat dieper in de gevoelens van de hoofdrolspelers. Agus, gespeeld door Joenoes Polnaya, neemt zijn 14-jarige dochter Robin voor het eerst sinds haar geboorte mee naar zijn ouders in het oosten van het land.

Helemaal eerlijk is Agus niet over zijn beweegredenen. Hij zegt dat hij Robin wil laten kennis maken met zijn Molukse cultuur. Maar zijn relatie met Robins Nederlandse moeder is voorbij en hij heeft ook geen dak boven zijn hoofd. Zijn ouders in de Molukse wijk in het oosten van het land weten niet van zijn komst en zijn verrast. Ze reageren met gemengde gevoelens.

Een film die nu eens niet over gijzelingen gaat

Pulang, dat ‘thuis’ betekent in het Moluks, schetst de worsteling tussen de tweede generatie, soms derde generatie, met hun afkomst. Maar ook met de problemen die een gemengde relatie met zich meebrengt. Het siert de makers dat ze daarin geen oordeel vellen maar laten zien dat vooroordelen vaak van twéé kanten komen. Daarnaast biedt de film ook een kennismaking met de Molukse cultuur. En nu eens niet met de invalshoek van de gijzelingen waarmee Nederland een halve eeuw geleden hardhandig met een historische erfenis werd geconfronteerd.

Alle telefilms, dus ook Pulang zijn terug te zien op NPOStart.

Meer lezen

Marlies Mielekamp tipte in onze rubriek Kijk Eens de televisieserie ‘Molukkers in Nederland’ ,ook te zien via NPOStart, voor wie wil leren van de geschiedenis. Daarnaast schreef zij ook over de rechtszaak tegen de mariniers die bij De Punt hebben opgetreden.

Openingsfoto: uit de ©Telefilm ‘Pulang’.