Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen het stokje van haar over. Deze keer de reacties op de smeekbede om oude patat (en rijst) niet weg te gooien.

Patat nationaal voedsel

‘De aardappeleters’ heet een van de beroemde schilderijen van Vincent van Gogh. Als hij het nu zou moeten schilderen, zou het ‘De patateters’ heette. Want naast kaas is patat is het nationale voedsel in Nederland. Maar wat doen we met de overgebleven frieten uit de familiezak? Niet weggooien alsjeblieft, schreef ik een paar weken geleden in onze rubriek Sjieke Kliekjes. Ën dat werd net zo goed gelezen als patat wordt gegeten!

Het leuke vond ik dat er ook werd gereageerd met recepten, waarin je overgebleven friet in kan verwerken. En die wil ik onze lezers niet onthouden.

Verse patat is het lekkerst maar ook in tweede gerecht kan het nog lekker zijn!

Leukste tip

Mijn dochter kwam met het idee om de patat in plaats van aardappel te verwerken in een tortilla. Ze snijdt daarvoor de patat in stukjes en verwerkt ze in plaats van aardappelplakjes in de Spaanse omelet. Maar de leukste tip kwam van Fran Woerdeman-Redeker via Facebook en die wilde ik u niet onthouden. “Van patat kun je ook röstirondjes maken”, schreef ze als reactie op ons Facebookbericht. En desgevraagd stuurde ze het recept.

Röstirondjes

Nodig:

  • 500 gr. patat
  • 2 eieren
  • 100 ml. Kookroom

Doe de patat in een blender met de kookroom. Kort draaien, het mag geen pap worden. Dan de eieren bij en dus ook maar kort meedraaien. Ronde vormpjes maken op een bakplaat met bakpapier. 30 minuten op 180 graden. En voilà, een heerlijk bijgerecht.

Ik ben zeker van plan het uit te proberen maar nu wordt het een uitdaging om 500 gr patat (of de helft ervan)  óver te houden!

Meer lezen over sjieke kliekjes

In Sjieke kliekjes tegen voedselverspilling legt Karin de Lange uit hoe ze tot haar eigen recepten komt, mét een recept voor moussaka. Van een restje pastinaak kan ze ook een lekkere linzensoep maken. Stella Ruisch weet van het restant bietjes en asperges ook iets lekkers te maken. Een half bakje champignons deed het nog goed in een ‘campinggerecht‘ .Ook een zak paprika’s ging schoon op. Lezers tipten ook nog paprikachutney. Geïnteresseerd in vegetarische recepten? Brigitte Leferink maakt ter gelegenheid van wereld veganismedag een heerlijk chocolade bananenbrood. Lees hoe je van kliekjes een heerlijke aardappelsoep extra maakt van Brigitte Leferink. Of maakt van een kliekje Brussels lof een gerecht waarmee je zelfs gasten kunt verrassen. Probeer ook eens een vergeten groente uit als koolraap of kiest pastinaak voor geroosterde groenten à la Ottolenghi. Nog meer lezen over sjieke kliekjes? Klik dan hier.

Openingsfoto: Pixabay/Uwe Conrad