Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog zo’n 34 kilo eten per persoon weggegooid. Bij Meerdanvijftig gooien we zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegen we daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’ noemen we dat. Eindelijk volgt Stella Ruisch het voorbeeld van haar dochter en maakt ze nu óók van broccoli stammetjes een heerlijke soep.

Ongelooflijk gezond

Ik weet al heel lang dat je die stammetjes van de  broccoli ook kan eten maar echt aantrekkelijk vond ik ze er niet uitzien. Ooit heb ik ze klein gesneden toen ik de hoeveelheid broccoliroosjes wat weinig vond. Het was geen succes. En dus weerhield het me ook tot vorige week om er iets anders mee te proberen.

Broccoli is een Italiaans familielid van de bloemkool. Broccolo betekent in het Italiaans ‘bloeiende top van kool’ en meerder toppen heten dus broccoli. Het is een ongelooflijk gezonde groente, vol vitamine C, calcium, eiwitten en een stofje waarvan de wetenschappers aanwijzingen hebben dat het in staat is om kankercellen tegen te houden, diindolylmethaan, lees ik bij Wikipedia.

Nooit meer weggooien

Mijn jongste kleinzoon is een kieskeurige eter maar broccoli – ‘boompjes’- zoals hij het noemt gaan er moeiteloos in. Daar kunnen opa en oma nog wat van leren, want wij zijn niet zo enthousiast. Daarom was het een extra verrassing om te constateren dat broccolisoep bij ons alle twee wèl in de smaak is gevallen. Jammer voor al die boompjes die ik in het verleden heb weggegooid. Zelfs toen mijn dochter met de tip van soep kwam. Ik zal het nooit meer doen!

Soep van broccoli stammetjes

Nodig:

  • 2 dl bouillon (maakt niet uit, wat je in de kast hebt staan of van een bouillonblokje. Als je zin hebt, maak je zelf: het kan allemaal)
  • stammetjes die je over hebt, eventueel aangevuld met broccoliroosjes naar smaak.

Snij de onderkanten van de stammetjes af, daarna in stukken koken in de bouillon. Pureren met de staafmixer. Eventueel kun je de soep dunner maken met extra bouillon. Op smaak brengen met peper  (door de bouillon is het al zout genoeg). Lekker met verse peterselie en een lik crème fraiche. Of gebruik het uitgebreidere recept uit de Allerhande

Eenvoudige broccoli-soep: heerlijk!

Meer recepten

Genoeg groeten eten blijft een strijd in ons huishouden. Maar ik heb een manier gevonden, schreef ik vorige keer: koolraapfrieten!Je kunt de groenten natuurlijk ook als een soep geven net als de broccoli: Brigitte Leferink maakt een heerlijke aardappelsoep extra. Van een restje pastinaak maakt Karin de Lange een lekkere linzensoep. Ottolenghi weet ook hoe je meer groenten gaat eten. Probeer eens een vergeten groente als pastinaak in het recept voor geroosterde groenten à la Ottolenghi. Nog meer lezen over sjieke kliekjes? Klik dan hier.