Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er nog jaarlijks zo’n 34 kilo eten per persoon weggegooid. Bij Meerdanvijftig gooien we zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegen we daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’ noemen we dat. In een huishouden van 2 personen houdt Stella Ruisch altijd over van een koolraap. Eureka! zo kan ze de volgende dag gemakkelijk de aanbevolen dagelijkse portie groente halen…

250 gram groente per dag

Mijn man en ik zijn in een stille strijd verwikkeld over de hoeveelheid groente die we dagelijks zouden moeten eten. Zouden moeten, want als hij de kans krijgt, redden we net de krap 150 gram per persoon, waar het Voedingscentrum inmiddels niet eens meer 200 gram maar 250 gram adviseert!

Als manlief kookt, blijkt er dus nog wel eens een onsje sperziebonen achtergebleven te zijn in de groentela. “Ik vond het wel genoeg,” is zijn commentaar dan. En als ik kook, laat hij het grootste deel van de groente voor mij liggen. En dan hebben we natuurlijk nog een discussie over aardappelen. Dat is óók groente maar tegelijkertijd ook een bron van dik makende koolhydraten.

Pastinaak of koolraap

Door de introductie van pastinaak vanwege de diabetes van mijn zoon én dus nu koolraap heb ik een oplossing gevonden voor de aanbevolen portie groente. Pastinaak werd in de Nederlanden als ‘aardappel’ in het menu gegeten toen de aardappelen uit Zuid-Amerika onze eettafel nog niet had bereikt. Het leent zich uitstekend voor een heerlijke puree, met een tikje zoet.

Over de koolraap schreef ik al eerder in deze rubriek. Een knol die helaas in veel supermarkten niet is te vinden maar gelukkig wel op de markt en bij de groenteman. In de vorige rubriek maakte ik er ook al een soort frieten van maar dan wel met kruiden en met tomaatjes….als groente.

Koolraapgerecht met tomaatjes, kappertjes en kruiden volgens recept van Marie Maris.

Deze keer baseerde ik me op een recept van Rudolph van Veen op 24kitchen.nl. Ik kookte de in friet gesneden koolraap 3 minuten beetgaar en liet ze even afkoelen. Verspreid de frieten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in een op 200 graden voorverwarmde over bruin. Zo al lekker met een knoflookmayonaise. Ik combineerde het indertijd met gekaramelliseerde witlof. Een stukje witvis erbij en je smult koolhydraatarm!

Meer lezen over sjieke kliekjes

Brigitte Leferink maakt ter gelegenheid van wereld veganismedag een heerlijk chocolade bananenbrood. Stella Ruisch trakteert haar gezin graag op wentelteefjes van oud brood. Lees ook hoe Brigitte van kliekjes een heerlijke aardappelsoep extra maakt. Van een restje pastinaak maakt Karin de Lange een lekkere linzensoep. Stella Ruisch weet van het restant bietjes nog iets lekkers te maken. Een half bakje champignons deed het nog goed in een ‘campinggerecht‘ .Ook een zak paprika’s ging schoon op. Lezers tipten ook nog paprikachutney. Maak van een kliekje Brussels lof een gerecht waarmee je zelfs gasten kunt verrassen. of kies pastinaak voor geroosterde groenten à la Ottolenghi. Nog meer lezen over sjieke kliekjes? Klik dan hier.

Openingsfoto: ©Stella Ruisch