Tijdens een optreden van het cabaretduo Vlamousse gaapt de generatiekloof wijd open. Met een natuurlijke openheid en vooral humor wordt door de twee dertigers in hun nieuwe programma ‘In den Beginne’ over seksuele aantrekkingskracht van mannen, vrouwen en rammelende eierstokken gesproken. Hoe anders is dat voor haar leeftijdgenoten, beseft Stella Ruisch (65) op het balkon van de Amsterdamse Kleine Komedie. Terwijl ook door wetenschappers wordt onderstreept hoe belangrijk het is dat we over seks met onze geliefde gaan práten.
De drempel om over seks in zijn algemeenheid te praten is allang niet meer hoog. En er grappen over maken doen we graag, zelfs al eeuwenlang. Iets anders wordt het echter als het om ons éigen seksleven gaat.
“We moeten echt af van het idee dat praten over seks het plezier bederft,” vindt de Franse Manon Garcia, schrijfster van het boek ‘The joy of consent’. Ik lees het interview met haar in hetzelfde weekeinde dat ik bij het optreden van Vlamousse ben. En ik realiseer me hoe mijn eerste schreden op het gebied van liefde en seks zijn bepaald door romantische fantasieën. Gevoelens die ik niet wilde verstoren door erover te praten. Gênant, zeg!
Met de jaren komt gelukkig ook een stuk zelfverzekerdheid. Niet zo gek dat oudere vrouwen aangeven meer plezier in bed te beleven in tegenstelling tot oudere mannen die kampen met hun afnemende ‘mannelijke prestatie’. Wat heb ik gelachen, toen een man in een gesprek seks zo omschreef. Uiteindelijk gaat het om intimiteit, jezelf bij elkaar zijn en daar genot aan te beleven.
Dat er meer oog komt voor de verschillende behoeftes in seks is alleen maar winst. Dat het tot 2005 heeft moeten duren voordat de clitoris wetenschappelijk in kaart is gebracht, zegt daarover genoeg. Maar als vrouwen én mannen #metoo-ervaringen in de toekomst willen voorkomen dan moeten alle generaties met het taboe over seks te praten breken. En hun gêne opzij zetten. Want die krijgen de jongste generatie nog met de paplepel ingegoten, begrijp ik uit een artikel in Psychologie Magazine.
“Kinderen merken al op vrije jonge leeftijd, dat bepaalde stimulaties een fijn gevoel geven. Het ongemak ontstaat als ouders dit opmerken en hun kind aanleren dat ze dat niet moeten doen. Ook vragen over seks worden vaak afgewimpeld door ouders, waardoor kinderen leren dat het een ‘gek’ onderwerp is. Sommige ouders beginnen pas met voorlichting geven als kinderen gaan puberen, maar dat is dus eigenlijk al te laat,” vindt seksuologe Marieke Dewitte daarin.
En zegt Manon Garcia in de Volkskrant: “Seks moeten we als een lopend gesprek zien.Als we het serieus over seks willen hebben, dan moeten we het ook hebben over ons analfabetisme. We weten niet hoe we erover moeten praten, we schamen ons of voelen ons schuldig.”
Dus ook al is het niet ons favoriete gespreksonderwerp in relaties, laten we over die drempel heen stappen en zelf alvast het goede voorbeeld geven aan onze (klein)kinderen. Neem een voorbeeld aan de dames van Vlamousse en benader het onderwerp met humor. Seks? Laten we erover praten!
Vlamousse treedt nog tot en met april op met hun programma. Zie voor de speellijst Kobratheater.nl
Meer lezen over seks
O, en seks is niet voorbehouden aan jonge, aantrekkelijke vrouwen op Instagram en Tiktok. Ook vrouwen boven de vijftig hebben nog hormonen, schreef Stella Ruisch al een aantal jaren geleden. Zoek de film van Emma Thompson nog maar eens op: Good luck to you, Leo Grande. Brigitte Leferink kreeg als eerste vraag na haar scheiding: mis je de seks niet? En Dr. Ruth probeerde ons (tevergeefs) al eerder opener te laten zijn over ons seksleven.
Openingsfoto: ©Annemiek van der Togt
Recente reacties