Het ligt niet bepaald op een plek waar je het zou verwachten. Pantropica ligt tussen de strakke akkers van Flevoland, in Luttelgeest. Tot dit jaar heette het de Orchideeënhoeve. Een must voor de bloemenliefhebber. Maar inmiddels is het óók een paradijs voor jong en oud, weet Gert Nonnekes.
Mooiste orchideeën
Inmiddels ben ik er al twee keer geweest. Een keer in de zomer en nog een keer tussen Kerst en Nieuwjaar. Toen heette Pantropica nog de Orchideeënhoeve. Voor de liefhebbers: je kunt je er vergapen aan de mooiste orchideeën; roze, witte, bordeauxrode of paarse. Gespikkelde, lijkend op een schoentje of gewoon een strakke bloem. Maar ik snap wel dat er begin dit jaar gekozen is voor een andere naam. Want er is veel meer te zien en te beleven.
Klimmen en klauteren in Amazonia
Pantropica begon in 1919 als kwekerij en mondde begin jaren ’90 uit in een attractiepark. Als je de glazen kas binnenstapt, waan je je in een andere wereld. Met gebieden die inmiddels een tropische naam hebben gekregen.
De wandelroute (zie de plattegrond) gaat over lanen, bruggetjes en door gecreëerde valleien. Je begint in het Amazonia. Het klauterpad over natte stenen is geweldig voor kinderen. De witoorpenseelaapjes en de roodbuiktamarins springen in het rond. De eerste mooie bloemen zijn al te zien. Mooie tropische vogels vliegen heen en weer. Vanuit de uitkijktoren -ook weer leuk voor kinderen- kijk je op een groot deel van de orchideeëntuin. De schildpadden zwemmen op hun gemak door de vijver. Net als even verderop de meervallen en de koi karpers.
Vissen en vogels voeren
Her en der kan je visvoer pakken. Niet te veel, want dat is dan weer niet goed voor de vissen. Om de Lori’s -soort kleine papagaai- te voeren, koop je een klein bakje met vloeibaar eten. Het voeren is een belevenis. Ze vliegen je tegemoet, gaan op je zitten en eten driftig uit het bakje. Niet bang zijn! Ze doen verder niks. Ze poepen hooguit op je hoofd als je pech hebt…
Na de eerste horeca-stop en het stek-kastje kom je bij een aantal oude tractors en een antieke brandspuit! Voor kinderen natuurlijk een feest om er op te zitten en vooral dat grote stuur vast te houden.
Pantropica is ook een geweldig speelparadijs
Een vlindertuin is altijd mooi. De veelheid aan kleuren van de vlinders is indrukwekkend. Maar het is er nog warmer dan in de andere hallen… Vochtig warm. Toch maar niet al te lang blijven en door naar de orchideeënkwekerij. Is wat minder interessant, maar ja, het ligt nou eenmaal op de route richting het grootste eldorado voor kinderen: het PanAvontura!
Heb je droge kleren meegenomen? Een handdoek? Of laarzen? Je moet het even weten. Naast zand is er namelijk ook veel water… Je houdt ze écht niet tegen. Ze kunnen er ook heerlijk klimmen en klauteren van huisje naar huisje. Glijden van de vele glijbanen. Voordat je het weet ben je een uur verder.
Dat spelen maakt hongerig en dorstig. Je kunt de doorgaande route even verlaten en een stop maken in het Hanami Flowerpark, een enorme hangende bloemenpracht boven de horecavoorziening. Koffie met gebak en voor de kinderen wat fris. Een broodje of een patatje met een kroket als je er bent rond lunchtijd.
Naar buiten!
Uitgerust ga je langs de stokstaartjes en ‘Aarts speeljungle’, vernoemd naar acteur Aart Staartjes, naar buiten. Flamingo’s en ibissen. Alpaca’s en ezels. De ringstaartmaki’s slingeren heen en weer op hun eigen eiland. Een mooi slotakkoord van een mooie tropische wandeling.
Je loopt nog even door de winkel. Veel snuisterijen, beeldjes en houtsnijwerk. Kinderen kunnen hun hart ophalen. Natuurlijk zijn er orchideeën te koop. Los of in een mooi stuk. Je kunt het bijna niet laten staan.
’s Winters een WinterDroom
De wandelroutes zijn het hele jaar door hetzelfde maar wie iets bijzonders wil beleven, zet nu alvast Pantropica voor december in zijn agenda. Want dan verandert het park in een WinterDroom. Pantropica is dan tot 22.00 uur open. Buiten is het donker, dus ook in de glazen kas. Maar de als elven verklede medewerkers zorgen met het aansteken van zo’n 4.000 echte kaarsen voor een magische, sprookjesachtige avond! Naast de vele kaarsen lichten gekleurde spots de planten aan. Rondom bomen en struiken allemaal netten en strengen met ledlampjes. Een waar feeëriek gebeuren.
Meer lezen
Wie van bijzondere planten en bloemen houdt, komt niet alleen in Pantropica aan zijn trekken. Elk voorjaar (vanaf eind april) en najaar is de Japanse tuin op het landgoed Clingendael bij Den Haag een paar weken lang geopend. Dat is ook ongeveer de tijd dat het prachtige Japanse Bloesempark in het Amsterdamse Bos bloeit. En vergeet dan in hetzelfde Amsterdam de rodondendronvallei niet over te slaan.
Alle foto’s: ©Gert Nonnekes
Recente reacties