Reizen blijf iets magisch voor Stella Ruisch. Binnen een paar uur van A naar B en tegenwoordig zelfs van de ene wereld naar de andere. Gefascineerd kijkt ze, samen met haar kleinkinderen, dan ook in het Spoorwegmuseum naar de tentoon gesteld hyperloop. de pijlsnelle zweeftrein die ons in de toekomst binnen een half uur naar Parijs kan brengen.

Imponerend

Niet alleen  het vervoer per trein, ook het Spoorwegmuseum zelf dat bijna een eeuw oud is, blijft voortdurend in ontwikkeling. Sinds de komst van de collectie naar het oude Utrechtse treinstation Maliebaan in de jaren vijftig zijn er heel wat verbouwingen gevolgd. Maar het resultaat mag er zijn. En zo kunnen we bijna 200 jaar na de opening van de eerste spoorlijn in 1839 met een tocht van Amsterdam naar Haarlem, nog een oude replica van de beroemde stoomlocomotief De Arend bewonderen. Net als de échte stoomlocomotief SS13 biedt hij een imponerende aanblik.

Sprinter

Maar voordat we de locomotief-waar-alles-mee-begon is ogenschouw nemen, hebben we al een feest der herkenning achter de rug. Op het perron achter het sfeervolle station, zien we de sprinter waarin we zelf nog hebben gezeten tot en met vorig jaar. En daarvoor zijn we al door de coupés gelopen waarin de koninklijke familie zich bijvoorbeeld voor een wintersportvakantie naar het Oostenrijkse Lech liet vervoeren.

En daar is de ‘Hondekop’ ook in het Spoorwegmuseum!
Foto: Pjedro22/Flickr.com

Museumkids als machinist

Daarna steken we over naar het grote tentoonstellingsgebouw waar diverse belevingswerelden zijn ingericht. Binnen een mum van tijd zijn we onze 6-jarige kleinzoon kwijt. Samen met andere museumkids moet hij een locomotief zien rijdende te houden. Niets leuker dan rode lichten die op groen moeten worden gezet! Met enige moeite is hij mee te trekken naar de volgende attractie: de Vuurproef. Mag hij ook ‘net alsof’ rijden, terwijl zijn grootouders en broertje als passagiers in de bochten door elkaar worden geschud…

In de rij om machinist te spelen.

Toegangspoort tot de wereld

Bij de laatste renovatie begin deze eeuw was het uitgangspunt dat het treinstation ooit de toegangspoort tot de wereld betekende voor reizigers. Niet alleen het Maliebaanstation, ook de werelden die zijn gecreëerd ademen die nostalgie uit. Waarbij ook gedacht is aan de hedendaagse behoefte aan vermaak. Leuk om naar het emplacement te kijken waar de modeltreinen van en naar het Amsterdamse Centraal Station vertrekken. Zo wordt ook het kind in de volwassene aangesproken.

Spoorwegmuseum roept de magie op van ‘slow’ reizen

Bij het zien van de nagebouwde Oriënt Express begin ik te dromen over zo’n treinreis. Ooit in Vietnam een keer met een nachttrein mee geweest en ik vond het een geweldige ervaring. Maar overnachten hoeft niet eens, als het aan de studenten van TU Delft ligt. Dan komt heel Europa binnen een paar uur binnen ons bereik. Zover is het nog niet en misschien bevalt me de magie van het ‘slow’ reizen wel beter. En pas ik niet alleen als bezoeker maar ook als passagier in het Spoorwegmuseum.

Hyperloop brengt je straks in half uur naar Parijs.

Naast de vaste collectie zijn er ook diverse -tijdelijke- tentoonstellingen in het Spoorwegmuseum te zien. Zo openen vanaf 17 en 18 mei voor de kinderen ‘de echte Thomas de stoomlocomotief’ en ‘expeditie Posttrein’. Voor de oudere modeltreinliefhebber komt erin september een expo met ‘de mooiste modelspoorbanen van Europa.’

Meer lezen over musea

Deze krokusvakantie naar het museum met de (klein)kinderen? Denk dan ook eens aan het NEMO in Amsterdam. Niet alleen leuk voor de jeugd maar ook voor volwassenen is Museum Boerhaave in Leiden. Zijn ze al wat groter dan mag het Rijksmuseum natuurlijk niet op het lijstje ontbreken. Met het Verhaal van Nederland is het ontstaan van ons land ook in de belangstelling komen te staan. Een bezoek aan het Huis van Hilde is dan een aanrader.

Openingsfoto: De Arend in volle glorie voor het Spoorwegmuseum. Foto: Roel Hemkes/Flickr.com