In de journalistiek hoor je veel verhalen, die je niet altijd kunt opschrijven. Omdat mensen niet onder hun eigen naam hun relaas op internet willen terugvinden of omdat de omstandigheden zich niet lenen voor een interview. Na vele jaren in het vak kan Brigitte Leferink heel wat vertellen. Dat doet ze onder de titel ‘Mijn geheim’. Omdat sommige verhalen voor velen van ons wel heel herkenbaar zijn. Of onze nieuwsgierigheid opwekken. Zoals dat van Donald. Hij is wel klaar met zijn leven en zou het liefst de eenzaamheid opzoeken en wachten op het einde.

‘Ik vind er niet veel meer aan’

Hij oogt best nog fit. Donald is 87 jaar en is klaar met het leven. Althans, dat zegt hij. “Ik heb een mooi bestaan gehad. Een goed huwelijk, leuke kinderen, interessant werk en veel gereisd. Natuurlijk waren er ook ziekte en tegenslagen. Ik ben een tijdje werkloos geweest, ons eerste kind werd dood geboren en een van de kleindochters verongelukte een week nadat zij haar rijbewijs had. Dat verdriet slijt maar gaat nooit echt over. Mijn vrouw overleed vier jaar geleden. Sindsdien vind ik het leven niet veel meer aan.”

Nieuwe heup hoeft niet meer

“De band met de kinderen en kleinkinderen is goed, maar zij gaan natuurlijk hun eigen weg. Dat is prima. Ik zie ze regelmatig, als ze op bezoek komen of via facetime. Het wordt steeds lastiger naar ze toe te gaan. Bij de laatste controle bleek dat het niet meer verantwoord was om zelf auto te rijden. Ik woon in een klein dorp, zonder goed openbaar vervoer. Als ik op pad wil, ben ik aangewezen op een taxi of op andere mensen. De behoefte om de deur uit te gaan wordt ook steeds minder. Een versleten heup maakt bewegen pijnlijk. Een nieuwe zie ik op mijn leeftijd niet meer zitten. Voor die paar jaar. Zonde van het gedoe en de kosten.”

klaar met het leven
Foto: pixabay

Afzonderen om te sterven

“In mijn woonkamer hangt een foto die is gemaakt tijdens een bergwandeling een paar jaar geleden. Toen kon ik nog aardig uit de voeten. Ik kijk er met plezier naar. Wat een mooie plek. Wat een uitzicht. Het liefst zou ik daar gaan zitten. Naast dat kruis, mijn blik gericht op de bergen aan de overkant. Een warme deken om me heen en dan wachten op het einde. Ik heb ooit ergens gelezen dat Indianen en Eskimo’s dat deden als ze hun dood voelden naderen. Je afzonderen om te sterven. Dat lijkt mij zo mooi.”

Meer geheimen

Jammer dat Donald klaar is met het leven. Walter, een bejaarde weduwnaar is dat nog lang niet. Zeker niet nu hij een nieuwe liefde in zijn leven heeft gevonden. Carla onthulde aan Brigitte dat ze zo opziet tegen het jaarlijkse uitje met haar moeder. Diane maakt zich druk over de wintersportvakantie. Is het normaal dat haar man Harry en zij altijd voor de kinderen betalen? Een spijtoptante deed het relaas over getrouwd zijn met een oudere man. En hoe voelt het als je man zich beter verzorgt dan jij jezelf? Het geloof van Non Josefien wankelt. En wat als je man door het coronavirus een gezondheidsfreak is geworden? Rode oortjes krijg je van het verhaal van Gerda en Henk die per vergissing swingers werden.