Nou, dat viel tegen. De Nationale Suiker Challenge vond ik veel moeilijker dan IkPas/Dry January. Een maand geen alcohol drinken is veel langer dan een week geen suiker, maar het is duidelijker wat je wel en niet mag. Alcohol is alcohol. Bij suiker is dat een stuk ingewikkelder.

Suiker….in hartig broodbeleg!

Bij de Nationale Suiker Challenge is het de bedoeling zeven dagen geen (toegevoegde) suikers te eten. Vorige week schreef ik al dat ik alle verpakkingen minutieus las en ervoor had gezorgd dat mijn koel- en voorraadkast zoveel mogelijk suikervrij waren. Toch vond ik nog van alles dat ik over het hoofd had gezien. Bijvoorbeeld toen ik bij mijn ontbijt salami op mijn cracker wilde doen. De verpakking van de cracker was al weggegooid, maar even googelen en ik zag dat ik de cracker met een gerust hart kon eten. Voor de zekerheid ook de verpakking van de salami gecheckt. Wie schetst mijn verbazing dat aan die vleeswaren suiker is toegevoegd. Suiker. In hartig broodbeleg.

Koken zonder pakjes en zakjes

Na de lunchpauze op kantoor stak ik ongemerkt een smint in mijn mond. Dat blikje staat op mijn bureau en ik ben gewend om er af en toe één te nemen om even een frisse smaak te krijgen. Voor ik het wist zat het kleine blauwwitte driehoekje achter in mijn mond. Ah, lekker. Dacht ik. En direct daar achteraan kwam het besef: oeps, volgens mij is dit suiker. Even opzoeken. Blijkt smint suikervrij te zijn, maar er zitten wel zoetstoffen in (sorbitol, aspartaam, sucralose en acesulfaam-K).

Om mijn avondmaaltijden aan de eisen te laten voldoen, had ik vooruit gekookt. Zonder zakjes en pakjes. Alles vers. Daar ging dus niets mis. Eén avond at ik bij vrienden. Gevulde courgette met verse kruiden, ook daar kwam geen zakje of pakje aan te pas. Eén avond at ik met collega’s in een restaurant. Koos wel voor een gezond menu, maar ik weet natuurlijk niet wat de kok er in de keuken allemaal in stopte.

Er viel echt iets te vieren….dus gebak!

Helaas werd het voor mij geen volledig suikervrije week. Twee keer at ik een gebakje omdat er echt iets te vieren viel. Verder at ik op kantoor een paar keer een broodje. Mét kaas, want daar zit geen suiker in.  Het leek me net wat gezonder dan een salade met saus waarvan ik ook geen idee had wat daarin zat, maar ik kan me vergissen.

Ook al is het niet gelukt, meedoen aan Suiker Challenge is belangrijkst

Het belangrijkste resultaat van meedoen aan de Nationale Suiker Challenge is dat ik me bewust ben geworden van alle verborgen suikers die je dagelijks zonder dat je het weet eet. Ik kijk nu (nog) kritischer naar verpakkingen en heb me voorgenomen nog meer zelf vers te koken of te bakken om die onbedoelde suikers te vermijden. En dat is winst.

Meer lezen

De reden waarom het Diabetesfonds deze Nationale Suiker Challenge heeft georganiseerd? Overgewicht en diabetes 2 grijpen in Nederland om zich heen. Gelukkig is er in veel gevallen wat aan te doen. Marlies Mielekamp schreef er een aantal artikelen over. Zoals Diabetes 2, 11 tegen 3 dat je het hebt en Diabetes 2, eerst een dieet en dan pas medicijnen. Brigitte maakt lekker eten klaar uit kookboeken tegen diabetes.

Openingsfoto: Pixabay