Jaarlijks worden er tienduizenden telefoons gestolen. Cijfers variëren van 70.000 in 2014 tot 43.000 in 2017. Voorzichtigheid op plekken waar veel mensen komen, is dus geboden. Dat weet ook Stella Ruisch. En toch één moment van onoplettendheid in een Brusselse tram en het gebeurde ook haar: telefoon gestolen!

Ik let op mijn bankpas

Handig dat je tegenwoordig ook met je bankpas kan inchecken in het openbaar vervoer. Dat scheelt tijd! Ook in Brussel blijkt de mogelijkheid bestaan. Alleen moet je dan net als bij ons ook uitchecken met je pas? Niemand kan het me vertellen. We zitten achterin en degene die het wel weet bestuurt de tram. Ik moet helemaal naar voren lopen en doe dat gehaast, want ik weet niet precies waneer we er weer uit moeten. Mijn aandacht gaat naar het veilig stellen van mijn bankpas en niet naar de telefoon in mijn zak….

In mijn hoofd draait de film telkens opnieuw af

Wat een vervelende man, die me halverwege met zijn arm de doorgang belemmert. Omdat de tram bij een halte stopt, moet ik me vasthouden aan een stang. Dan kan ik doorlopen en hoor van de trambestuurster dat uitchecken niet nodig is. Snel loop ik weer terug, om onmiddellijk bij mijn gezelschap te constateren: mijn telefoon zit niet meer in mijn jaszak! Mijn telefoon is gestolen!

In mijn hoofd draai ik in de uren daarna telkens opnieuw de film af van mijn gang door de tram en waar mijn telefoon gestolen kan zijn. Niet dat ik er wat mee opschiet. Ik heb niets gemerkt van een hand in mijn zak maar het moet bij die vervelende man zijn gebeurd. Gelukkig heeft een reisgenoot al contact gelegd met de KPN, waar ik in de wacht staat. ‘Het is heel druk…’ krijg ik te horen. Na een kwartier kan ik in ieder geval mijn simkaart blokkeren. Hèt advies bij diefstal of zoekraken. Kan er in ieder geval niet op mijn kosten naar een ver land worden gebeld. Het is een schrale troost.

Eén moment van onoplettendheid…
Foto: Jake Bellucci/Flickr.com

Alsof er is ingebroken

Want je telefoon kwijt met alle functies die er sinds de jaren negentig bijgekomen zijn….Het voelt hetzelfde alsof er in je huis is ingebroken. Mijn bankpas zit ook heel handig in de wallet van mijn Iphone. En dan zijn er nog  bankapps…Kunnen ze daar wat mee? “Ik zou voor de zekerheid even ook contact leggen met uw bank,” adviseert de man van de KPN. Mijn reisgenoten wijzen me erop, dat de dief dan niet alleen mijn telefoon moet kunnen ontgrendelen met gezichtsherkenning die hij niet heeft of een code. En dan moet hij ook nog de code van de bank kunnen kraken.

Verificatiecode is gestuurd…naar mijn telefoon

Waarschijnlijker is dat het hem om het apparaat zelf te doen is. Mijn Iphone is nog geen half jaar oud, treur ik. Toch probeer ik via de ICloud (bij andere telefoons bestaan o.a. via Google zelfde voorzieningen) op een geleende telefoon ook daar een blokkade op te werpen. Handig én veilig zo’n tweestapsverificatie. ‘We hebben een code naar uw telefoon gestuurd’….Nee, hè. Daar heb ik nu niets aan! Gelukkig is er een prachtige Apple-winkel in Brussel en is daar een hulpvaardige dame zo vriendelijk om met me alle stappen door te lopen. ‘Als nu iemand iets op de telefoon probeert, wordt alles meteen gewist.’ Dat is een hele geruststelling.

Geluk bij een ongeluk, woont er familie in Brussel en is die bereid namens mij aangifte te doen bij de politie. Dat scheelt heel wat wachttijd in een bureau. Oók bij de Belgische politie is het opsporen van een telefoon geen prioriteit. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd met protesterende boeren. Maar zo kan ik daags erna in ieder geval mijn verzekeringsmaatschappij meteen van de nodige informatie voorzien.

Een bakkie troost nadat telefoon is gestolen

Natuurlijk kijk ik later naar ‘Find my Iphone’. Mijn hart begint sneller te kloppen. Het bolletje licht op bij het adres van een hotel. Zou mijn telefoon daar op onwaarschijnlijke  wijze terecht zijn gekomen? De aardige dame bij de receptie gaat kijken. Ze denkt dat ik mijn telefoon in het hotel ben kwijt geraakt. Gewoon verliezen of zoek raken is  in 60 procent het geval bij verdwenen telefoons beweert een bron op internet….”Als u hier nog een keer komt, dan krijgt u van ons een gratis kop koffie,” biedt de receptioniste telefonisch aan nadat ze niets heeft gevonden.Een bakkie troost, daar ben ik na mijn gestolen telefoon wel aan toe!

Online zijn genoeg tips te vinden wat je moet doen als je telefoon is kwijt geraakt of gestolen. Zelf vond ik de handleiding van ‘cybersecurity’ bedrijf Kaspersky het meest uitgebreid. Overigens schreef een medewerkster van het bedrijf hoe ze zelf als expert toch erin tuinde, toen ze een bericht ontving dat haar telefoon was gevonden met een melding uit een ogenschijnlijk echte ICloud-omgeving. Ik neem me voor om extra alert te zijn op vreemde berichten en aanmeldingen de komende weken…

Meer lezen

Ik heb mijn best gedaan om het weekeindtripje naar Brussel niet te laten bederven door mijn gestolen telefoon. Lees mijn verslag maar op 24 maart. Daarvoor is het een veel te mooie en leuke stad. Dat zag Kees Rooze al eerder. Hij bracht in beeld hoe mooi het architectonische allegaartje in Brussel kan zijn! En hij had in de hoofdstad ook oog voor de andere kunst, waarin de Belgen meester zijn: het stripverhaal. Zorg intussen met de 7 tips van Brigitte Leferink dat er thuis niet wordt ingebroken!

Openingsfoto: Tobias Rademacher/Unsplash