Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Vanaf deze week is ‘The Kid’ van de beroemde komiek Charlie Chaplin in de bioscoop te zien. De eerste in een serie films van het multitalent die remastered zijn, zodat ze aan de digitale eisen van deze tijd voldoen. 

Eerste lange film

Noem het nostalgie, jeugdsentiment, historie, liefde voor de film; er zijn zoveel redenen om (opnieuw) naar Charlie Chaplins The Kid te kijken. Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat de film in première ging in Amerika. Het was Charlie Chaplin eerste lange film (hij duurt nog geen uur), die hij maakte als regisseur. Ook het scenario is van zijn hand. In 1972 bracht hij The Kid opnieuw uit, nu met muziek die hij er ook zelf bij had geschreven.

Charlie Chaplin’s dankt zijn roem met name aan de periode van de stomme film. Ook in ‘The Kid’ wordt niet gesproken maar ik miste dat anno 2021 niet. De scènes onderbroken door teksten spreken voor zich. En dat is wellicht ook te danken aan het talent en de mimiek van de hoofdrolspeler.

The Tramp en The Kid

Charlie Chaplin maakte furore als ‘The Tramp’, de zwerver die in The Kid een vondeling op zijn pad vindt. Tevergeeefs probeert hij op hilarische wijze de baby te lozen maar uiteindelijk legt hij zich erbij neer en neemt hij hem mee naar huis. Het weesje John (een ontroerende rol van Jackie Coogan) en Charlie Chaplin groeien tegen wil en dank naar elkaar toe. Maar vinden uiteindelijk de autoriteiten op hun weg, die John naar een weeshuis willen brengen.

Armoede

Denk even aan de actuele situatie in ons land: woningnood, dreigende ‘energie-armoede’ en de toeslagenaffaire. En kijk dan even naar het decor waartegen The Kid zich afspeelt. Op enigerlei moment overnacht Charlie Chaplin met John in een zogenaamd ‘flophouse’, waar mensen tegen een kleine vergoeding konden overnachten als ze geen dak boven hun hoofd hadden. Een heel gewoon verschijnsel in de VS in de eerste decennia van de vorige eeuw.

The Kid zonder computeranimatie

Natuurlijk wordt alles in The Kid, zoals het in zo’n film hoort, uitvergroot. De politieman kijkt bars, de sterke man heeft een duidelijk gevuld shirt aan om hem nog stoerder te doen lijken. Maar toch blijft zo’n voorspelbare vechtpartij met Charlie Chaplin grappig. “Knap eigenlijk, zoals die mensen als engelen door de lucht gaan,” zegt manlief die met me meekijkt even later. “Tegenwoordig is op de computer van alles mogelijk maar deze scènes moeten, waarschijnlijk met draden, zo opgenomen zijn”, constateert hij bewonderend.

Na The Kid, staan er nog meer films van Charlie Chaplin te wachten. Films die naast het opwekken van de lach bij het publiek een veel serieuzere ondertoon hebben zoals Modern Times en The Great Dictator. Verplichte kost voor filmfans.

Films om ouderwets in de bioscoop van te genieten, opnieuw uitgebracht door Piece of Magic.

Meer filmtips in Kijk Eens!

Met een coronapas is het bezoek aan de bioscoop weer volop mogelijk. En volgt ook de ene na de andere première. Bijvoorbeeld die van De Veroordeling, die vorige week werd bekroond met een handvol gouden kalveren. Maar ook de ontroerende films over dementie als The Father en Supernova vonden wij de moeite van een bezoek waard. Eenander genre is Luizenmoeder, de film. Maar ook minder in het oog lopende documentaires als Tina over Tina Turner en Le regard de Charles over Charles Aznavour.